THE BLUES ALONE? THE BEST ALONE! 2012

December,….. lijstjesmaand. Zo ook bij The Blues Alone?
“We hielden het wederom simpel: wat waren volgens onze medewerkers de 3 beste concerten in 2012? En wat vonden ze de drie beste CD’s? Blues, rock, jazz, singer-songwriter, Americana, pop… het maakte niet uit!

Gewaarwordingen
Meer dan 200 verschillende acts mochten wij gezamenlijk afgelopen jaar live zien en horen optreden. Veelal een lust voor het oog en een streling voor de oren. Ze zorgden voor de ultieme live beleving, maar vooral voor vermaak en vertier! En daar doen wij van The Blues Alone? het allemaal voor. En, om deze belevingen in woord en beeld met onze TBA? online magazine lezers te delen natuurlijk. En dan wordt je aan het einde van het jaar gevraagd om er individueel slechts drie hoogtepunten uit te lichten. Best een lastige opgave en eigenlijk ondoenlijk. Want, selecteer ik op importantie of representativiteit? Was het uniek of interessant? Belangrijkheid of beleving? Techniek of uitstraling? Sound of vision? Waarschijnlijk was het een combinatie van al deze factoren die de zintuiglijke verwerking prikkelde en de onderstaande gewaarwordingen teweeg brachten.

“Persoonlijk mocht ik al vroeg in het jaar aanwezig zijn bij een indrukwekkend optreden van technisch gezien ‘s wereld beste akoestische gitarist Tommy Emmanuel. Maar ook geweldige elektrische gitaristen bezocht zoals: Eric Sardinas, Ryan McGarvey, Pat Travers, Alvin Lee, Jack White, Steve Miller en Steve Vai. Ouwe rockers zoals Thin Lizzy, Status Quo, Uriah Heep, Wishbone Ash en Mothers Finest en zelfs een legende aan de tand van zijn kunstgebit mogen voelen: Leon Russell. Ook de dochter van een ware blueslegende, Zakiya Hooker. Millionsellers zoals Pearl Jam en The Black Keys in het nieuwe Ziggo Dome, en als diehard fan natuurlijk The Boss Bruce Springsteen, in Florence Italië dit keer. Zelfs meerdere keren festival acts als The Backcorner Boogieband, Julian Sas, The Nimmo Brothers, Ian Siegal en Gerry McAvoy’s Band of Friends aanschouwt. Singer/songwriters (Admiral Freebee, Israel Nash Gripka) waaronder ook bekoorlijke dames, ik noem slechts Ellen ten Damme en de Canadese Serena Pryne. Zydeco hellraiser Dwayne Dopsie uit New Orleans maakte veel indruk, zo ook de bluegrass string-band Hackensaw Boys uit Charlotsville, Virginia. En uiteraard heel veel blues: Hokie Joint, 24Pesos, Drippin’ Honey, Wooden Paul, Tiny Legs Tim & Lightnin’ Guy, JennBBlues… u begrijpt het, veel teveel om op te noemen. Mijn 2012 live trio bestaat uiteindelijk uit: een jeugdidool (with very special guest), de meest intense singer-songwriter die ik ken, en een legendarische funkmaster. Bij het plaatwerk vielen Nederland (Blaudzun), België (Lightnin’ Guy) en Engeland (Ian Siegal) net buiten de boot ten faveure van 3 x USA.”
[Giel van der Hoeven – reporter/interviewer]

THE BEST CONCERTS 2012 according to Giel

01. Tom Petty and The Heartbreakers (gast: Eddie Vedder) – Heineken Music Hall, A’dam (24-06-12)
02. Sam Baker & Chip Dolan – Amstelkerk Amsterdam (14-09-12)
03. Larry Graham & Graham Central Station – De Boerderij Zoetermeer (30-03-12)

THE BEST ALBUMS 2012 according to Giel

01. Joe Walsh – Analog Man
02. ZZ Top – La Futura
03. Alabama Shakes – Boys & Girls

“Ik heb vandaag hard nagedacht :-). En het blijft verdraaide moelijk om de hoogtepunten uit een jaar te reduceren tot een simpel lijstje. Als je terug gaat denken komen er zoveel leuke dingen voorbij dat je eigenlijk helemaal niet wilt kiezen maar ze gewoon opnieuw wilt beleven: de humoristische momenten (verdwalen in Amsterdam op weg naar het hotel van Leon Russel); maar toch vooral de muziek en artiesten zelf zijn het waard om terug te denken, zowel in kleine theaters of de grotere venues. Ook dit jaar kijken we met TheBluesAlone? steeds meer over de grenzen: het warme Swing Wespelaar in Belgie (lees deel 1 en deel 2), Ian Siegal met Braindogs in Budapest, Bruce Springsteen in Keulen, Florence en Parijs, The Rolling Stones in Londen en New Jersey (met gepassioneerde muziekliefhebbers als Paul Meerman en onze USA-correspondent Peter den Hartog) en natuurlijk The Alabama Shakes in Parijs. Maar ook de interviews van Giel waren -vooral- leuk maar ook indrukwekkend (Ellen ten Damme). En dat we niet alleen Da Blues doen wordt nog meer duidelijk als we Ramonda en Lisa in actie zien bij bijv. Gotye, ALT-J en in Parkpop en aan de andere kant Hen Metsemakers (sinds kort versterkt door Frank Hurkmans) in de Fusion-hoek (zie hun ‘lijstjes’), maar ook Bert Vethaak die zijn voorkeur in de singer-songwriter sectie niet onder stoelen of banken steekt. Die veelzijdigheid van onze recensenten wordt nog meer duidelijk als je Nicolette en José goed volgt. Zo zie je ze in de kleine zaal van Paradiso aan het werk bij Peter Case en Eva de Roovere en dan opeens staan ze vooraan in The Nile van North Sea Jazz bij Lenny Kravitz.
Tenslotte wil ik nog al diegene bedanken die dit alles voor ons mogelijk maken, de pers- en communicatie-medewerkers/-sters van de platenlabels, venues, concertpromotoren en bandmanagement. Mooie dagen aan iedereen toegewenst. Gr Ar.”
[Arjan Vermeer – fotograaf/reporter/editor]

THE BEST CONCERTS 2012 according to Arjan

01. Alabama Shakes – La Cigale, Paris (10-11-2012)
02. Golden Earring – Heineken Music Hall, Amsterdam (07-12-2012)
03. Tom Petty and The Heartbreakers (gast: Eddie Vedder) – Heineken Music Hall, A’dam (24-06-12)

THE BEST ALBUMS 2012 according to Arjan

01. Alabama Shakes – Boys and Girls
02. Tedeschi Trucks Band – Everybody’s Talkin’ [2CD live]
03. Bob Dylan – Tempest

En hier de eensgezinde lijstjes van een onlangs gelukkig getrouwd echtpaar, die hiervoor ondanks hun huwelijksreis tijd vrij konden maken: “Rest ons nog jullie allemaal hele fijne kerstdagen en een voorspoedig, gezond maar vooral muzikaal 2013 toe te wensen! Grtz, Nic. & José.” [José Gallois – fotograaf & Nicolette Johns – reporter]

THE BEST CONCERTS according to José

01. Alabama Shakes – Paradiso Amsterdam
02. J.J. Grey & Mofro – People’s Place Amsterdam
03. Ian Siegal & the Mississippi Mudbloods – Trix Antwerpen
Geen verslag van. Wel:Swing Wespelaar 2012: High Temperatures, High Heels & Higher Power

THE BEST ALBUMS according to José

01. Tempest – Bob Dylan
02. Ian Siegal & the Mississippi Mudbloods – Candy Store Kid
03. Mary Gauthier – Live at Blue Rock

THE BEST CONCERTS according to Nicolette

01. Alabama Shakes – Paradiso Amsterdam
02. J.J. Grey & Mofro – People’s Place Amsterdam
03. Lenny Kravitz – Ahoy Rotterdam (nocturnal gig after party North Sea Jazz)

THE BEST ALBUMS according to Nicolette

01. Alabama Shakes – Boys & Girls
02. Bob Dylan – Tempest
03. The Blues Bones – Voodoo Guitar


“Het waren er weer bijzonder veel en een terugblik laat me soms twijfelen tussen al het moois wat er voorbij kwam afgelopen jaar. Een top 3 voor albums is nog lastiger dan de concerten… toch een besluit genomen. Voor jullie allemaal fijne kerstdagen en een mooi, gezond en zeer muzikaal 2013!!”
[Hen Metsemakers – fotograaf/reporter]

THE BEST CONCERTS 2012 according to Hen

01. HBC Super Trio (Scott Henderson, Dennis Chambers en Jeff Berlin) – Paradox Tilburg (10-10-2012)
02. Allan Holdsworth, Virgil Donati & Jimmy Haslip – Paradox Tilburg (18-05-2012)
03. sorry… kan niet kiezen en wil beide noemen:
Blowbeat – Bosuil Weert (06-06-2012)
Triggerfinger – 013 Tilburg (10-10-2012)

THE BEST ALBUMS 2012 according to Hen

01. Scott Henderson, Dennis Chambers & Jeff Berlin – HBC
02. The Aristocrats – Boing, We’ll Do It Live! [2CD]
03. Nik Bärtsch Ronin – Live [2CD]

“Hier mijn beste concerten en albums (in willekeurige volgorde).
Groetjes en allemaal fijne feestdagen.”
[Frank Hurkmans – reporter]

THE BEST CONCERTS 2012 according to Frank

01. Allan Holdsworth, Virgil Donati & Jimmy Haslip – Paradox Tilburg (18-05-2012)
02. HBC Super Trio (Scott Henderson, Dennis Chambers en Jeff Berlin) – Paradox Tilburg (10-10-2012)
03. Sven Hammond Soul – de Bosuil Weert (28-04-2012)

THE BEST ALBUMS 2012 according to Frank

01. Nik Bärtsch Ronin – Live [2CD]
02. Scott Henderson, Dennis Chambers & Jeff Berlin – HBC
03. Terje Rypdal – Odyssee In Studio & In Concert

“Goed, hier mijn eindejaarslijstje. Gr, Bert.”
[Bert Vethaak – fotograaf/reporter]

THE BEST CONCERTS 2012 according to Bert

01. Royal Southern Brotherhood – Paradiso Amsterdam (04-11-2012)
02. Frank Turner – Paradiso Amsterdam (05-04-2012)
03. Robert Cray – Paradiso Amsterdam (16-10-2012)

THE BEST ALBUMS 2012 according to Bert

01. Royal Southern Brotherhood – Royal Southern Brotherhood
02. Alberta Cross – Patience
03. The Horse Company – Calypso

Zie ook: THE BEST ALONE? 2011

 

1 thought on “THE BLUES ALONE? THE BEST ALONE! 2012”

  1. Lieve allemaal

    Hele fijne kerstdagen en de allerbeste wensen voor 2013.
    We gaan elkaar volgend jaar ongetwijfeld weer bij een mooi concert of festival zien xxx

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: