Frank Turner sluit tour af in dampend Paradiso.

Gezien en gehoord in Paradiso, Amsterdam: Frank Turner & The Sleeping Souls op donderdag 5 maart 2012. Tekst en foto’s door Bert Vethaak.

Frank Turner is terug in Amsterdam. Wij van TheBluesAlone waren er al bij toen  hij op 15 november 2011 de Melkweg onveilig maakte met het begin van zijn tournee. Het is deze avond dat hij zijn tour door de USA en Europa afsluit, en dit keer is Paradiso plaats van bestemming.

Het voorprogramma wordt verzorgt door Emily Barker. Deze Australische folkzangeres weet zich ter zijde gestaan door de Red Clay Helo, bestaande uit een violiste, een celliste en een accordeoniste. Bijkomstig voordeel voor Frank Turner, die in het voorprogramma nog een liedje mee zong, is dat hij tijdens zijn optreden deze 4 dames bij sommige nummers toevoegt aan zijn begeleiding.

Ondanks dat Frank Turner in 2011 Nederland al diverse keren heeft aangedaan is Paradiso zeer goed gevuld. Dit betekend dat het net niet is uitverkocht. En als Turner om 20.45 met zijn band “The Sleeping Souls” het podium betreed en zijn standaard opener ‘Eulogy’ brengt, natuurlijk gevolgd door ‘Try This At Home’,  ontploft Paradiso bijna doordat deze nummers uit volle borst worden meegezongen door het publiek. En het doet Turner en zijn band zichtbaar goed want uit niets blijkt dat ze bezig zijn met de laatste show van hun tour. Vol enthousiasme springen ze over het podium als vee dat na een lange winter weer voor het eerst de wei in mag. Het publiek is duidelijk een katalysator voor dit
enthousiasme.

En zoals bij de eerste nummers word meegezongen gebeurt dit ook bij alle andere nummers, waarbij opvalt dat ook alle nummers van het eind 2011 uitgekomen album “England Keep My Bones” woord voor woord meegezongen worden. Ook worden we getrakteerd op de mededeling dat er gewerkt wordt aan een nieuw album dat begin volgend jaar moet verschijnen. Een van de nummers die daarop moet komen is “Wherefore Art Thou, Gene Simmons”, een nummer inderdaad over de Kiss frontmannen, de 4600 (!!) vrouwen waarmee hij het bed heeft gedeeld en een polaroidfoto van heeft gemaakt.
Tegen het einde van de set worden we getrakteerd op een 2e nieuweling. “Four Simple Words” gaat over Franks haat jegens musicals, waarbij hij keurig aan de zaal uitlegt waarom. Helaas voor een kokend Paradiso naderen we het einde van de avond en haalt het publiek Turner nog 1 keer terug voor de toegiften “Rock N’ Roll Romance”, The Balled Of Me And My Friends” en afsluiter “Photosynthesis”.

Als de laatste klanken zijn verstomd is Frank klaar. Niet alleen met dit concert of deze tour, maar zeer zeker voor zijn optreden in de London Wembley Arena komende vrijdag 13 april. Want dat Frank Turner inmiddels een grote meneer is, is inmiddels wel duidelijk!

Setlist:
Eulogy
Try This At Home
If Ever I Stray
Reasons Not To Be An Idiot
Glory Halleluja
Wessex Boy
Peggy Sang The Blues
I Am Disapeared
Love Ire & Song
The Real Damage
Linoleum
Wherefore Art Thou, Gene Simmons
Substitute
Long Live The Queen
I Knew Prufrock Before He Got Famous
Sons Of Liberty
Four Simple
The Road
I Still Believe
Somebody To Love (Queen cover)

Toegift:
Rock N’ Roll Romance
The Balled Of Me And My Friends
Photosynthesis

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: