De band Hokie Joint is een attractie op zich

Gezien & gehoord in De Noviteit in Monster Westland bij Blues Aan Zee (11 jaar) : Hokie Joint  met als support de Backfield Bluesband op zaterdag 4 februari 2012.
Tekst en filmpjes door Giel van der Hoeven met foto’s van Arjan Vermeer

Terwijl er in Nederland een koudegolf heerste liet de Engelse band Hokie Joint in de Monsterse Noviteit horen en zien hoe je met een cross-over van blues, rock en zelfs punk lijf en leden warm moest houden. Want het optreden van dit vijftal uit Colchester stond bol van opwinding en sensatie, waarbij we ons even in de hottest juke joint van de bevroren lage landen waande. Hokie Joint was exclusief op bezoek bij Blues aan Zee – vanwege het elfjarige bestaan van de stichting – en dat hebben ze geweten in Monster.

Voor een optreden in een voormalig klooster, en dat in een plaats met de naam Monster, staken de heren graag het kanaal over. Zowel de muziekstijl en soms de creepy podium presentatie als wel de samenstelling van Hokie Joint zijn op zijn minst merkwaardig te noemen. In ieder geval anders dan men van artiesten in het bluescircuit gewend is. De vijf mannen met uiteenlopende leeftijden en karakters vormen echter wel een hechte, muzikale eenheid op het podium. Dat ze een paar maanden niet gespeeld hadden en ze zichzelf nog “a little bit rusty” vonden klinken was voor de nieuwsgierige toehoorders in de Noviteit zeker niet te merken.

Het openingsnummer ‘The Way It Goes… Sometimes’ is ontstaan uit één van die eerste repetities die ze jaren geleden hadden. Tevens titeltrack van hun debuutalbum uit 2008. Het is nog steeds één van de betere songs op hun repertoire en geeft zowel tekstueel als muzikaal weer, wáár de band voor staat: zang á la Tom Waits en Howlin’ Wolf, schreeuwende slide gitaarpartijen, een ‘smerig’ klinkende mondharmonica, pulserende bas en strakke groovy drums. ‘Force Of Habit’ van hun tweede CD ‘The Music Starts To Play’ (2011) is een rhythm & blues song in de beste Rolling Stones traditie. Dé band waar drummer en Stones-adept Stephen Cupsey Cutmore zijn hart aan heeft verpand. De man is een Keith Richards lookalike en zijn drumwerk klinkt als dat van Charlie Watts. Dit soort nummers wordt net zo makkelijk afgewisseld met meerstemmige meezingers als ‘Watch What We Eat’, of langzame blues ballades zoals het sinistere ‘Jackie Boy’ en ‘This Body Of Mine’, met steeds die gemene schorre zang van JoJo Burges.

De charismatische voorman van Hokie Joint voelde de sfeer van de locatie goed aan en speelde met passende introducties slim in op de wensen van het publiek; gewoon vermaakt willen worden met (h)eerlijke muziek. Het liefst gepaard gaand met een fikse dosis entertainment uiteraard! En die ingrediënten kreeg de steeds enthousiaster wordende menigte in Monster dan ook voorgeschoteld. Want eigenlijk is Hokie Joint een attractie op zich. Behalve JoJo Burges zijn ook Joel Fisk (26) met zijn Hofner Galaxie slidegitaar, de genoemde drummer Cutmore (62) en de gortdroge Schotse bassist Fergie Fulton een ware sensatie in hun spel en presentatie. Een mooie mix van roots-routine en onstuimig jeugdig enthousiasme. Mondharmonicaspeler Giles King is daarbij gewoon één van de beste in Europa momenteel, en zeker in ‘Back Where We Are Going’  was te horen wáárom. Zijn toonaangevende bluesharp klanken zijn een essentieel onderdeel van het Hokie Joint totaalgeluid.

Voor de kenners was het prettig om ook vier(!) nieuwe songs te horen: ‘Peter And The Wolf’, ‘Honey Murder’, ‘Dead Man’s Chest’ en ‘Hell And High Water’. Stuk voor stuk naadloos passend in het huidige Hokie Joint repertoire. Betekent dit dat er binnenkort een nieuw Hokie Joint album aan zit te komen? Er wordt volgens de jongens desgevraagd wel hard gewerkt aan meer nieuwe tracks maar een derde album heeft nog geen prioriteit. Eerst verder gaan op de weg die is ingeslagen en zoveel mogelijk spelen in clubs en op festivals in Europa. Bovendien is straks ook nog de (remastered) single ‘Force Of Habit’ van het huidige album ‘The Music Starts To Play’ te koop en als download verkrijgbaar. De launch party show hiervoor zal op woensdag 15 februari 2012 plaatsvinden in Londen’s beroemde live pub ‘The Half Moon’, gelegen aan de oevers van de Theems bij Putney Bridge in hun vertrouwde omgeving. In Nederland is deze Hokie attractie in ieder geval weer te zien op 29 april tijdens het eerste Bluesmoos Festival in Groesbeek.

Line up:
Vocals: Jojo Burges
Guitars: Joel Fisk
Harmonica: Giles King
Bass: Fergie Fulton
Drums: Stephen Cutmore

SET 1:
01. The Way It Goes… Sometimes
02. Force Of Habit
03. Aeroplane
04. Peter And The Wolf
05. Watch What We Eat
06. Honey Murder
07. Back Where We Are Going
08. Dead Man’s Chest
09. Jackie Boy

SET 2:
10. This Body Of Mine
11. Tom Rushen Blues
12. Hell And High Water
13. The Music Starts To Play
14. Birds In The Rafters
15. Ghost
16. Franklin
17. Mrs. Jones
18. Chain Me
19. Lost in the City

verslaggever Giel van der Hoeven en Giles King

Meer foto’s van dit optreden zijn hier te bekijken:

En op het videokanaal van thebluesalone1 

Lees meer over Hokie Joint op TheBluesAlone:
Verslag van de British Blues Awards 2011 – The Night Before
Hokie Joint: De Rebel Yell van een bezield en bevlogen stel (interview Ribs & Blues 2011)
The Music Starts to Play [Cd-review]

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: