The Grande Mothers Re:Invented (ex-Zappa)

Gezien en gehoord op zondag 05 februari 2012 in De Bosuil te Weert: The Grand Mothers Re:invented met als support Starfish Bowl.
Tekst en foto’s door Hen Metsemakers

 

Dichterbij het origineel kun je niet komen! The Grande Mothers Re:Invented heeft maar liefst drie bandleden onder haar gelederen die jaren met Frank Zappa hebben gespeeld; twee daarvan zelfs vanaf het allereerste uur.

Don Preston sloot aan in 1966 als de originele toetsenist. In 1974 stapte hij uit de band om met de grote namen van de Jazz-wereld te spelen. Waren het eerst artiesten als Nat King Cole en Yusef Lateef, nu onder andere Carla Bley en Meredith Monk. Ook maakte hij filmmuziek (Apocalypse Now).

Napoleon Murphy Brock debuteerde in 1974 als zanger op het hit-album “One Size Fits All” en was Zappa’s Saxofonist en Fluitist tot en met 1984. In 2009 won hij een Grammy voor “Peaches En Regalia” en speelde “ZappaPlaysZappa” met Frank Zappa’s zoon Dweezil de beste instrumentale release van het jaar.

Frank Zappa’s zeer complexe werk wordt verder aangevuld met gitarist Robbie Mangano, bassist Tom Fowler en drummer Chris Garcia. Zeer ervaren muzikanten uit de VS.

In 2011 speelden de Grande Mothers ook de Bosuil en zag ik ze voor het eerst. Napoleon zag ik al eerder tijdens het North Sea Jazz Festival van 2008 bij Zappa plays Zappa, waar Frank Zappa’s zoon Dweezil als frontman fungeerde bij een breed eerbetoon aan zijn vader.

De compacte bezetting van de Grande Mothers maakt het des te knapper om de intense, muzikaal razend complexe arrangementen van deze muziek te spelen, en verdomd, wat brengen deze krasse knarren het er weer goed vanaf! Klein beetje jammer vind ik dat de (in mijn oren toch wel karakteristieke) percussie ook nu weer niet van de partij is.

Het bonte publiek stroomt de Bosuil binnen en zorgt voor een goed gevulde zaal. Echte Zappa fans van het eerste uur, in combinatie met latere ‘instromers’. Ik hoor dat er zelfs een echtpaar uit Oostenrijk speciaal voor dit concert naar Weert is afgereisd!

support act Starfish Bowl

Als support act is de Nederweertse band Starfish Bowl gecontracteerd, zij speelden vorig jaar ook in het voorprogramma van de Mothers en met hun eigentijdse blues, groove en funkinterpretaties vervullen ze die rol nu ook weer met verve. Hun originaliteit (met grotendeels eigen werk) pakt ook vandaag weer goed uit. Het publiek weet dit te waarderen. De band bestaat uit ervaren musici uit de rijke muzikale vijver van Nederweert samengesteld, en al vele jaren flink aan de weg timmerend. Zanger Marcel Tinnemans (zang) is gepassioneerd en met veel mimiek de aanvoerder. Hij leidt daarmee de rest van de band bestaande uit drummer Rick Bours, gitaristen Peter Mathijs Linsen en Peter Thommassen plus bassist Martijn Linsen die weliswaar goed, maar toch ietwat ingetogen hun bijdrage leveren.

Na een half uur pauze wordt het podium ingenomen door de Grande Mothers. Co de Kloet van NTR Radio 6 (soul & jazz) betreedt het podium en kondigt de band aan. Er zullen radio-opnames worden gemaakt die, hoe toepasselijk, op moederdag zullen worden uitgezonden! Met inzet van ‘Transylvania Boogie’ zit de sfeer er direct in.

Nr.nine…nr.nine…klinkt het op de toon van een stationsomroeper uit de mond van Napoleon. Deze manier van het aankondigen van de tracks die uit het enorme arsenaal van Frank Zappa gespeeld gaan worden is karakteristiek voor de rest van de avond. Nr. twenty-one, wordt vervangen door nr.twelve, etc. Het publiek ziet de humor er wel van in en reageert steevast met…oh…that one! Het geluid is prima in orde, zowel het volume als de balans.

O.a. ‘Zomby Wolf’ en ‘Montana’ van het album ‘Apostrophe & Overnight Sensation’ volgen. Ook van Chunga’s Revenge worden stukken gespeeld. Groot applaus en enthousiasme van het publiek is hun terechte deel. Wat een inzet en overgave van deze heren op leeftijd. Vergezeld door een schietgebedje van toetsenman Don Preston vraagt en krijgt Napoleon waardering voor de componist van al dit moois en vraagt om deze muziek vooral ook door te geven aan volgende generaties.

De 2e set start met veel ruimte voor solo’s. Don Preston is even de draad kwijt bij zijn inzet en moet op gang worden geholpen door Napoleon. Allemaal spelen ze met bladmuziek voor hun neus en er wordt driftig van hot naar her gebladerd om de juiste compositie te kiezen. Het superieure humeur van zowel publiek als band maakt ook deze set tot een groot feest. ‘Village of the Sun’ passeert, Tijdens ‘You’re such a Fool’ speelt Don een toetsensolo (of hoe moet je het noemen?) op zijn IPod. Welke app hiervoor ingezet wordt is me niet duidelijk geworden, het klonk als een vertwijfelde synthesizer die over zijn toeren is geraakt.

Tijdens de onvermijdelijke toegift mogen alle musici nog eens alles uit de kast trekken tijdens solo’s die van grote klasse zijn. Groot respect voor deze kwaliteit en eerbetoon aan ‘de meester’ Frank Zappa. Na een korte pauze komen Napoleon en Don gemoedelijk het publiek in voor een ‘meet and greet’. Het avondeten wordt opgediend in de keuken van De Bosuil en de band gaat aan tafel. Als het aan hun ligt komen ze volgend jaar weer liet Napoleon me desgevraagd weten… dan ben ik zeker weer van de partij!

Setlist:

1. Let’s Make The Water/Harry You’re A Beast/Florentine Pogen
2. Lonely Little Girl/Take Your Clothes Off/Ugliest/All Your Children/Chunga
3. Oh No/Son of Orange County/Trouble
4. Holiday In Berlin/Aybe Sea/Intro/Little House/Reprise
5. Village/Echidnas/Don’t You Ever Wash
6. Swifty/Evelyn
7. Freaks
8. Peaches
9. Montana
10. Uncle Meat/Drumsolo/T’Mershi
11. Andy
12. Pygmy
13. Mother People
14. San Bernardino
15. Pound For A Brown
16. The Air/Debra/Carolina
17. In The Sky
18. Cleveland
19. 20 Small Cigars
20. Idiot Bastard Son
21. Sofa
22. Call Any Vegetable
23. Willie
24. The Torture
25. King Kong
26. Slime

Voor meer foto’s klik hier:
En luister op Moederdag naar: http://colive.radio6.nl/
Maar bezoek ook eens:
http://www.myspace.com/grandemothersreinvented
www.debosuil.nl

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: