Gotye chapeau!

Gezien en gehoord in de Effenaar Eindhoven (Grote zaal): Gotye met als support Gabrielle Aplin op vrijdag 17 februari 2012.
Tekst door Lisa van Dijk met foto’s van Ramonda Vermeer.

 

Het is inmiddels een wereldhit geworden en onmisbaar voor elke muziekliefhebber. ‘Somebody that I used to know’ had in 2011 alle toplijsten veroverd. Hoewel we al een tijdje in een heel nieuw muzikaal jaar zitten, is deze hit nog steeds even populair. De man achter deze geniale muzikaliteit is Gotye, oftewel Wouter de Backer. Deze Vlaams-Australische zanger stond afgelopen vrijdag in de Effenaar en gaf een zeer geslaagd optreden weg.

De opening act, gezongen door Gabrielle Aplin, was grandioos. Net zoals Gotye, heeft ze iets breekbaars in haar stem wat erg gewaardeerd wordt. Mooi, ingetogen en plezierig om naar te luisteren zowel om naar te kijken. Onder het nummer ‘On my own’ werd ze flink onderbroken door wat gekuch. Ze gaf aan niet helemaal fit zijn, maar daar merkten wij tijdens de prachtige cover van Lana del Rey’s Video Games helemaal niets van. Alhoewel ze ‘on her own’ met een akoestische gitaar en een piano op het podium stond, ontving het publiek haar met open armen. Gabrielle, wij willen meer!

Het duurt even maar dan heb je ook wat. Drie kwartier hebben de mensen staan wachten tot dat onze ster eindelijk het podium betreedt. Ondertussen is de sfeer gezellig, maar erg onrustig geworden. Iedereen wordt ongeduldig en er is een hoop geroezemoes tijdens het eerste nummer van Gotye. Met ‘Eyes wide open’ wordt er door het publiek toegekeken hoe Gotye los gaat op zijn drumstel. Hoewel dit nummer zijn tweede single is van het nieuwe album ‘Making Mirrors’, kan het
publiek er niet warm van worden. De Effenaar is druk en uitverkocht, maar er is niemand op de “dansvloer” te vinden.

Hoewel de show vooral gericht is op het nieuwe album, worden er toch ook nummers van het voorgaande album ‘Like Drawing Blood’ gespeeld. De zaal lijkt deze Experimental Rock steeds meer te waarderen en het feest kan beginnen. Gotye houdt zelf ook nog een korte speech waarin hij met trots vertelt dat hij blij is om in Nederland te mogen spelen. Na een korte introductie van de band gaan ze verder met de nummers ‘Smoke and Mirrors’ en ‘Easy way out’. Hoewel het concert
soepel lijkt te verlopen, gaat het bij de inzet van ‘State of the Art’ verkeerd. Na enkele minuten gaan we verder en de genialiteit van dit nummer compenseert deze korte break.

Jaja, én daar is die dan. “Somebody that I used to know”. Het nummer waar iedereen op zat te wachten. Na ongeveer een uur gespeeld te hebben zijn de keeltjes van zowel Gotye als van de bezoekers goed warm gedraaid. Dat komt goed uit, want Kimbra was nergens te bekennen. Alle gasten nemen met liefde het vrouwelijke stuk voor hun rekening. Dit leidt uiteindelijk tot de nodige saamhorigheid. En de avond is dan ook nog lang niet afgelopen.

Er is een grote diversiteit te vinden in de albums van Gotye. Hoewel dit misschien verwarring in de setlist zou geven, gebeurt het tegenovergestelde. Strakke baslijnen en een sterke percussie geven samenhang en brengen de show tot leven. Nu zijn we 100% overtuigd, Gotye is een wereldster!

Er word afgesloten met een fantastische toegift. Het is een compleet vuurwerk en heel de zaal staat op zijn kop. Nummers als ‘I feel better’, ‘In your light’ en afsluiter ‘Learnalilgivinanlovin’ worden groots ontvangen door het publiek. De show is dan wat magertjes begonnen, maar uiteindelijk heeft Gotye zeker zijn climax bereikt. Gotye chapeau!

Setlist:
1. Eyes Wide Open
2. The Only Way
3. Easy Way Out
4. Smoke and Mirrors
5. State of the Art
6. Thanks for Your Time
7. Don‘t Worry, We‘ll Be Watching You
8. Somebody That I Used to Know
9. Save Me
10.Heart‘s a Mess
11.Bronte
Encore
12.In Your Light
13.I Feel Better
14.Learnalilgivinanlovin

www.effenaar.nl
www.gotye.com

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: