Buzzing Performance by Jon Amor Trio @ Qbus

Het Jon Amor Trio speelde Zaterdag 20 April 2024 jl. in Muziekhuis Qbus – Leiden.. Tekst Nicolette Johns en foto’s José Gallois. Klik HIER om zijn gehele album te kunnen bekijken.

Jon Amor heeft nadat de band The Hoax ter ziele ging zijn horizon verbreed. We zagen Amor in de Lage Landen de podia beklimmen als frontman van JABG (Jon Amor Blues Group) die hij met bassist Matt Beable en drummer Wayne Proctor vormde. Dit setje van The Blues Alone? zagen hem niet alleen met voorgenoemde bands maar ook in DVL een collectief met de Amerikaan Guy Forsyth (klik HIER) en in het memorabele eerste optreden op Moulin Blues van 2022 met zijn meest recente samenwerking BIRDMENS waar hij het podium o.a. deelt met Mark Barrett, Jonny Henderson, Dave Doherty én met Ian Siegal.

Vanavond sluit hij in de Qbus van Leiden de International Record Store Day smaakvol af met zijn Jon Amor Trio die naast Jon Amor de verbluffend goede bassist Jerry Soffe en de jonge zéér talentvolle drummer Tom Gilkes huist. Laatstgenoemde zagen we ook al eens Mark Barrett’s plaats innemen bij BIRDMENS.

Jon Amor Trio

Jon en zijn makkers maken een mini-tour door Nederland om hun meest recente album The Turnaround te promoten. Een album waar natuurlijk de elektrische blues hoogtij viert. Omdat het publiek nog wat op zich laat wachten – onbegrijpelijk voor een artiest van deze statuur – start het trio iets later dan aangekondigd maar omdat Qbus een avondklok handhaaft kan er ook niet té laat worden aangevangen met de set.

Jon Amor Trio

De eerste tonen op de gebutste en versleten rode Fender Stratocaster worden de zaal in gekatapulteerd rond tien voor negen. Jon en z’n mannen openen met ‘Birdnest On The Ground’ wat een wel een hele beste cover is van deze door Muddy Waters gebrachte klassieker, de solo in de song is een lekkere binnenkomer. Gek genoeg ken ik het nummer van Doyle Bramhall die het coverde in de negentiger jaren van de vorige eeuw coverde.

Jon zoekt na later zal blijken regelmatig contact met zijn publiek, omdat het bezoekersaantal wat te wensen overlaat vraagt hij iedereen een stapje naar voren te komen. Ook vraagt hij het zittende publiek zich naar podium te begeven maar daar praat hij tegen dovemans oren helaas. Zelf ben ik jammer genoeg verplicht te zitten maar anders had ik graag aan zijn verzoek voldaan. De Qbus, zijn enthousiaste programmeur Hans van Polanen en natuurlijk de musici verdienen veel meer publiek dan hier vanavond aanwezig.

Jon Amor Trio

Amor kan zich niet herinneren of hij ooit eerder in Leiden optrad maar een behulpzame bezoeker weet hem te vertellen dat hij eerder in De Waag van Leiden optrad, blijkbaar heeft dat optreden de bezoeker gemarkeerd want jaren later staat dezelfde man weer voor Jon’s podium.

Jon Amor Trio

De set wordt vervolgd met een golden oldie uit 2006, we zien Jon een snaar breken in ‘If You Were Me’ dat werd uitgebracht op Unknown Soldier. In plaats van de snaar te vervangen wordt de back-up gitaar erbij gepakt, ook deze Sunburst Fender Stratocaster is door de jaren heen gehavend, die moet heel wat podia hebben gezien……

Jon Amor Trio

‘Miss James’ dat op het meest recente werkje – The Turnaround – van dit Jon Amor Trio prijkt is een fijn dansbaar nummer wat voor mij de perfecte Delta vibe creëert, soms doet het me wat aan Gary Clark’s werk denken. Voor de gelegenheid wordt een chorus even aangepast naar Jones, wat een eer! Net als bij de BIRDMENS shows maakt ook hier de megafoon acte de présence. Jerry Soffe is tijdens deze song heer en meester op de vijfsnarige bass, ‘my hero’!

Jon Amor Trio

Nog zo’n ‘hero’ is de uiterst talenvolle jonge knaap Tom Gilkes op de drumms, zelf zag ik hem al eens eerder trommelen in De Flux van Zaandam waar hij Mark Barrett verving in het collectief BIRDMENS. Heerlijke drummer die wat mij betreft een grote toekomst tegemoet gaat, bij voorkeur aan déze kant van de plas.

Jon Amor Trio

We horen Jon vertellen dat deze show zonder pauze zal worden volbracht alvorens hij uitpakt met een cover van Guitar Slim ‘Things I Used To Do’. Ook in deze slow blues is de onnavolgbare Amor zo’n genot om te beluisteren en te bekijken dat we de hinderlijk brom met gemak voor lief nemen.

Speciaal voor de bluespurist is ‘Rideau Street’ – ook te vinden op The Turnaround – waarschijnlijk geschreven want de song levert lekker pompende, stuwende blues waar de laatste twijfelende toeschouwer met gemak over de steep wordt getrokken.

Dat vele blueslyrics eigenlijk handelen over sex en drugs is een publiek geheim, zo ook het voor tweeërlei uitleg vatbare ‘Tonight I’m Gonna Make You A Star’, de bass solo van Jerry Soffe krijgt de handen grif op elkaar en het publiek joelt om haar bewondering te uiten. ‘Cut Through The Graveyard’ dateert uit 2009 maar heeft nog niets van haar glans verloren, wàt een vingervlugheid heeft deze Amor toch nog steeds!

Jon Amor Trio

‘Juggernaut’ was al in 2011 te vinden op een album van JABG maar de meeste aanwezigen hier vanavond kennen het van Lockdown Loaded uit u raadt het al 2020 toen het door BIRDMENS werd opgenomen. Ondanks dat ik gedwongen ben de avond veelal zittend door te brengen, swing ik het uit op de gruizige gitaartonen van deze sympathieke lange man uit Devizes. ‘I’ve Changed’ dateert alweer uit 2001 maar het duurde in zijn persoonlijke leven tot 2018 dat Jon zijn levensstijl écht omgooide.

‘She Thought I Was An Eagle’ werd uitgebracht in 2011 maar deze uitvoering lijkt in het geheel niet meer op hoe het origineel was geschreven, we zijn getuige van een smaakvolle, broeierige slow blues waar Amor de gitaar laat huilen waar het kan en bedeesd laat vertellen waar het moet. Amor stapt zelfs het podium af om te midden van de toehoorders het nummer te vervolmaken tot een intieme sessie. Het publiek smult ervan!

Verbaasd ben ik als ik Billy Boy Arnold’s ‘I Wish You Would’ herken, ik heb Jon het nummer nooit horen vertolken maar snel wordt duidelijk dat de cover wellicht is ingegeven door onze drummer Tom Gilkes want hij geeft een werkelijk waanzinnige drummsolo weg waar zelfs de toehoorders elkaar berispen op het bekende ‘Dutch Disease’ wat écht in Qbus een uitzondering is omdat het publiek hier meestal zeer respectvol is.

Jon Amor Trio

Amor krijgt de lachers op z’n hand als hij ook door de megafoon sist, drummer Tom raakt er zelfs van z’n apropos. Hoe dan ook, fantastisch talentvolle drummer deze Gilkes!

Jon Amor Trio

De titeltrack van het in februari van dit jaar uitgebrachte ‘The Turnaround’ is alweer de voorlaatste song van deze zeer aangename en hoogstaande show van het Jon Amor Trio. ‘Lovin’ Cup’ is de uptempo afsluiter waarin de tempowisselingen elkaar ras opvolgen, nog één keer uithalen, nog één keer een funky ritme, nog één keer een adembenemende solo van bassist Jerry Soffe en dan is deze ‘Van Polanen Presenteert’ voorbij.

Na afloop staat er een fijne rij van toeschouwers bij de merchandise koffer van het JA3, Amor neemt met alle liefde de tijd om te signeren, op de foto te gaan en wat herinneringen aan The Hoax met bezoekers op te halen. Jon Amor, de bescheiden man uit Devizes – Wiltshire UK die ik veel meer publiek had gegund maar een zeer intieme sfeer heeft gecreëerd als afsluiting van deze International Record Store Day.

Volgende afspraak voor TBA? met Van Polanen Presenteert in Qbus Leiden is Lloyd Spiegel. Nieuwsgierig naar wat er nog meer op de planning staat in Qbus? Neem zelf een kijkje op Van Polanen Presenteert.

Jon Amor Trio

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: