Smullen met alt-J en Two Door Cinema Club in Paradiso

Gezien en gehoord: Alt-J en Two Door Cinema Club in Paradiso, Amsterdam op 17 november 2012. Tekst door Lisa van Dijk met foto’s van Ramonda Vermeer.

alt-J is dé band die dit jaar een groot succes is in muziekland. Hun album ‘An Awesome Wave’ kreeg in de media veel lovende reacties met als kers op de taart: een Mercury Prize voor Beste Britse Album van 2012. Veel muziekliefhebbers kunnen de vernieuwende sound die alt-J brengt erg waarderen. Ik ben ook zo’n liefhebber en heb daardoor maar liefst twee keer in één week de band mogen zien spelen. Paradiso was voor hen de laatste show in Nederland in 2012 en daar waren fotografe Ramonda Vermeer en ikzelf maar al te graag bij!

It was the hottest ticket in town; alt-J en Two Door Cinema club op één avond. De lange rijen die voor de deur van Paradiso stonden zorgden ervoor dat de gemoederen hoog opliepen. Eenmaal binnen zag ik een kort voorprogramma van de driekoppige formatie ‘Kowalski’. Een klein publiek die deze band uit Engeland goed kende, maar het was zeker een gezellig binnenkomertje. Inmiddels stond de grote zaal, inclusief balkon, stampend vol en mijn gekozen hoofdgerecht kon geserveerd worden.

Kippenvel van top tot teen. De stem van zanger Joe Newman was deze avond goed in vorm en nog even prachtig en breekbaar als op de plaat. Ondanks dat het niet de eigen show van alt-J was en het daarom maar ongeveer 35 minuten duurde, was het erg krachtig. In de show speelden ze hun grote hits als ‘Matilda’, ‘Tessellate’ en ‘Breezeblocks’.

Hoewel de playlist dus sterk was, bleef het publiek heel braaf en rustig. De folkelectronic was goed voor wat licht-zwiepende heupen, maar overenthousiaste gezichten en handen in de lucht bleven bij dit ‘voorprogramma’ uit. Mogelijk kwam de rust voort uit de opstelling van de show. Zo stond de gehele backline van Two Door Cinema Club al op het podium, waardoor het podium erg klein, krap en benauwd werd voor de vier heren. Daarnaast was de lichtshow karig; zo waren er zelden momenten waarop alt-J letterlijk in de spotlights stond die avond. Misschien heeft anderzijds deze rust juist geleid tot een prachtige en intieme show. Kortom alt-J heeft wederom een prachtig concert afgeleverd.

Two Door Cinema Club was een terechte afsluiter voor dit ‘hottest’ concert in town. Ze opende de deuren naar een wild, springend en gezellig feest waarbij de tijd even vergeten werd. Hoewel ik geen hardcore fan bent van deze band, hebben ze me toch weten te overtuigen met nummers als ‘Sleep Alone’, ‘Undercover Martyn ‘ en ‘Come Back home’. Er werd groots uitgepakt met licht en decor. Tevens werden er nog levensgrote ballonnen losgelaten die het publiek lekker zoet hield.

Het was een avond vol met muzikaal entertainment van de bovenste plank. alt-J is sowieso volgend jaar weer live te zien in een uitverkocht Vredenburg. Ditmaal als voor – hoofd- en nagerecht. Eet smakelijk!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: