HBC Supertrio: Scott Henderson – Jeff Berlin – Dennis Chambers

Gezien en gehoord: Scott Henderson, Jeff Berlin en Dennis Chambers in Paradox, Tilburg op 10 oktober  2012. Tekst en foto’s van Hen Metsemakers

Paradox zet presentatie wereldartiesten voort met gepassioneerd HBC the Supertrio:  Henderson, Berlin en Chambers!  Als Medeoprichter van Tribal Tech –hardcore fusiontrio, Vital Tech Tones en sidekick van o.a. Joe Zawinul en andere grootheden uit de Jazz-Rock scene zoals Wayne Shorter en Herbie Hancock heeft de 58-jarige Scott Henderson zijn sporen reeds ruimschoots verdiend.  Henderson weet blues, jazz en funkvarianten moeiteloos te combineren met een haast onaardse speltechniek, en een herkenbaar eigen sound. Hij geeft les aan gerenommeerd Amerikaanse scholen en verzorgt veel workshops etc. Als liefhebber is dit weer een buitenkans om in het pas verbouwde Paradox Tilburg te genieten van het neusje van de zalm aan muzikanten in dit genre wat op deze aardbodem rondloopt. Het is toch werkelijk fantastisch dat ze er in Tilburg telkens weer in slagen om dit kaliber artiesten te contracteren! Drummer Dennis Chambers, die naast een aantal solo-albums ook bij talloze grote namen in de ‘branche’ zijn steentje bijdraagt  hoort ook bij de wereldelite onder de drummers. Het gemak waarmee hij de meest complexe ritmes stoïcijns kijkend speelt dwingt  alom diep respect af. Hij kan zich zondermeer meten met grote namen als Dave Weckl, Vinnie Colaiuta, Virgil Donati en heeft een zeer herkenbare eigen stijl en sound waardoor je hem er gemakkelijk uitpikt. Bassist Jeff Berlin heeft ook een respectabele staat van dienst en heeft naast talloze jazz-grootheden o.a. met Bill Bruford gemusiceerd. Een aanbod om bij Van Halen te komen bassen sloeg hij vriendelijk af… Was toch niet echt zijn kopje thee. Het merk ‘Dean’ brengt een naar zijn naam vernoemde basgitaar ‘Signature Jeff Berlin’ op de markt, en natuurlijk wordt deze ook live door hem gehanteerd. Een aan elkaar gewaagd trio, en de voorproefjes die ik al op Youtube heb gezien en gehoord beloven  weer een hoop vuurwerk. Met een aantal bevriende liefhebbers treffen we een heel fraai verbouwd Paradox aan deze woensdagavond. Toch wel een hele verbetering, als was het ‘vroeger’ ook wel aangenaam vertoeven hier. De concertzaal zelf is nagenoeg hetzelfde gebleven, de bar en ruimte daarnaast is fraai aangepakt en ingericht. Gewoon een gezellige en intieme muziekkamer.

Set 1: Humor en muziek gaan hand in hand.
Zonder voorprogramma (wie zou zich hier aan durven wagen?) wordt het trio rond 20.30u aangekondigd en worden de instrumenten ter hand genomen.  Wat direct opvalt is dat er louter jazz-rock / fusion standards gespeeld worden van muzikale helden John Coltrane, Wayne Shorter, Joe Zawinul en Herbie Hancock. Ze hebben er duidelijk zin in en maken voortdurend grappen onder elkaar en tegen het publiek wat regelmatig lachsalvo’s oplevert. Niet alleen verbaal, maar ook muzikaal worden kolderieke streken uitgehaald door m.n. Dennis Chambers. Chambers probeert tot 2 maal toe Berlin het spoor bijster te maken door binnen een bestaand thema de meest rare en afwijkende maatsoorten en ritmes te gaan drummen en na een stuk of 6 varianten exact op de tel weer uit te komen. Berlin moet zichtbaar en tot groot vermaak van het publiek en hemzelf alle zeilen bijzetten en zich tot het uiterste concentreren om bij de les te blijven. Chambers wipt lachend een drumstok richting Jeff Berlin om hem nog eens extra te plagen en gaat gewoon met een hand verder.  ‘Er zijn drummers, er zijn goede drummers, er zijn zeer goede drummers, er zijn buiten categorie drummers … en dan is er nog Dennis Chambers’ aldus Jeff.  Wel moet Scott 2x het tempo vooraf afstemmen met hem, naar het schijnt kiest  Chambers soms net een wat te hoog tempo naar de zin van Henderson. Voor het overige gaat Henderson dermate in zijn spel op dat de gitaar wel een verlengstuk van zijn lichaam is. De nieuwe cd getiteld ‘HBC’, die 16 oktober pas verkrijgbaar is, wordt gepromoot, maar kan dus nog niet fysiek ter plekke worden gekocht. Een aantal voorstellen worden gelanceerd richting publiek: geld vast vooruit betalen waarna Scott de cd zal opsturen, Jeff stelt voor om het naar geld naar hem over te maken waarna hij zal zorgen voor uitlevering, en zo gaat het nog een tijdje door. De opbrengst is nodig om prostituees te huren meldt Scott. Hilariteit alom! Tribal Tech’s “X” is wel te koop en wordt gedurende de show nog herhaalde malen aangeprezen met gepaste humor! Jeff Berlin is van mening dat dit de beste CD is die deze muzikanten ooit gemaakt hebben omdat er geen eigen nummer opstaan. Tjonge wat een beheersing, emotie en souplesse weten deze heren te brengen, onvervalste jazzrock van het allerhoogste niveau!  Op de nieuwe CD van dit trio staan m.n. bewerkingen van Weather Report. ‘Elegant People’ is het tweede nummer wat gespeeld wordt. Uiteraard veel werk van hun nieuwe cd dit concert en tour. De set eindigt met D Flat Waltz van het Weather Report album Domino Theory. Ze zijn toch al een poos bezig om hun respect naar de grote meesters uit de jazz waarmee ze hebben gespeeld te uiten wat dus heeft geresulteerd in deze nieuwe cd en ondersteunende tour. Ik kijk uit naar weer nieuw werk van ieder van hun afzonderlijk en zal het blijven volgen. Via Itunes en Spotify is de cd inmiddels te leveren en/of te beluisteren. Grote klasse en op CD nog mooier dan de live uitvoeringen. Met name de bas van Berlin komt beter naar voren en gitaar-overdubs zorgen voor meer body in het gitaarwerk. Een must-have voor de liefhebbers van deze muziek!

Set 2 Blues en Jazz in Paradox
‘All Blues’ van Miles Davis wordt als eerste nummer  van de tweede set gespeeld in een eigen arrangement. Daarna volgt ‘Mysterious Traveler’ van Wayne Shorter gevolgd door een medley van nummers van Joe Zawinul: The Orphan / Sightseeing. De blues komt de laatste jaren weer terug als inspiratiebron bij Scott en dat hij hierin een ware meester is blijkt uit een volgend bluesnummer voorzien van een solo van Scott waar alles uit de Marshall JCM2000 wordt geperst. Weergaloos!! Het gevoel en emotie in zijn spel in combinatie met de getoonde techniek en passie bezorgt me kippenvel! Een dame vooraan die pal voor de Marshall zit wordt door Scott geplaagd met de opmerking dat hij wat bloed uit haar oor zag lopen…  Via  Herbie Hancock’s  ‘Actual Proof’ gaan we naar het einde van de set met ‘Stratus’ van Billy Cobham na een kolderieke aankondiging van Scott. De drumsolo’s tegen het einde hierin worden vakkundig gevuld door Chambers die hier geen enkele moeite mee heeft.
Tja, wat moet je er nog van zeggen…Een bevriend gitarist in de zaal meldt dat er in deze muziekstijl (blues- jazzrock) eigenlijk niets meer is wat hier bovenuit stijgt, absolute topklasse waarin de individuele kwaliteiten ingezet worden om elkaar muzikaal uitstekend te ondersteunen!  Afzonderlijk zijn het al grootheden, maar als je dit dan ook nog eens binnen 1 hechte band bij elkaar ziet en hoort…  Als toegift krijgen we nog ‘The Chicken’ van Jaco Pastorius voorgeschoteld. Slagroom op de taart.  Zoals beloofd verschijnt Scott al snel weer in de zaal om cd’s te verkopen en een praatje te maken. We drinken er nog eentje en reizen huiswaarts, in de auto wordt e.e.a. nog eens via Spotify opgesnord (de originele nummers) …met oorverdovend volume rijden we huiswaarts, hier zullen we het nog vaak over hebben onder het genot van een goed glas whisky vrees ik.

CD ‘HBC’ Scott Henderson; Dennis Chambers; Jeff Berlin oktober 2012:
1. Actual Proof
2. Mysterious Traveller
3. Footprints
4. D Flat Waltz
5. The Orphan
6. Sightseeing
7. Wayward Son Of Devil Boy
8. Threedom
9. Stratus

7 thoughts on “HBC Supertrio: Scott Henderson – Jeff Berlin – Dennis Chambers”

    1. En gelukkig zitten de foto’s er nu ook weer bij. Sorry daarvoor. Wat Hen’s foto’s zijn minstens zo mooi als zijn tekstuele expressie 🙂

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: