Ian Siegal met Candy Store Kid in De Boerderij op 13/11/12

CD-review “Candy Store Kid” van Ian Siegal en aankondiging concert in De Boerderij op 13 november 2012. Tekst van Arjan Vermeer met foto’s van Arjan Vermeer en José Gallois (Siegal met Mississippi Mudbloods in Atak)

Siegal, die moeten we ook eens bekijken en beluisteren“, aldus collega Giel van der Hoeven. “Siegul wie?” antwoorde ik verrast! “Ian Siegal” verbeterde Giel mij. “Heb ik het een en ander op youtube van gezien en gehoord en dat lijkt me wel interessant“, overtuigde Giel mij kortaf. En zo gingen wij op 13 december 2008 naar De Boerderij in Zoetermeer.  Dat werd mijn eerste kennismaking met de Ian Siegal Band.  Tot dan toe had ik nog nooit gehoord van deze engelse troubadour. Maar vanaf dat concert zijn wij -bij TheBluesAlone?– de heer Siegal nauwlettend blijven volgen. Maar waarom eigenlijk? Welnu, Ian Siegal, geboren in 1971 als Ian Berry,  is een veelzijdig maar ook origineel muzikant. Alhoewel hij als beste bluesmuzikant van Engeland te boek staat, speelt hij in werkelijkheid net zo makkelijk in aanpalende muziekstijlen als country, soul, funk, rock. Ik bedoel maar, als je tijdens een live concert naadloos ‘Hot Legs’ van Rod Stewart in je eigen repertoire perst, ben je niet vies van wat variatie. “…..vergeet die uitleg over genres zoals blues, country en rock maar. Het gaat gewoon over liedjes! Liedjes met gevoel…..” zei Ian ons in een interview dat wij hadden tijdens het Highlands Festival van 2011! Die variatie maakt optredens van Siegal spannend, dynamisch en veelzijdig. Zo ook in december 2008 toen hij ontdekte dat zanger/harpspeler Wesley van het toenmalige Big Blind in het publiek stond en hem spontaan op het podium uitnodigde. De avond eindigde of werd -liever gezegd- verlengd met een jam waarin alle leden van The Rythm Chiefs en Wesley deelnamen. Een sensationeel concert van ruim 3 uur vol blues, ballads en beat. Onvergetelijk!!!

Je moet dan ook helemaal niet gek op kijken zijn als je Siegal in Budapest tegekomt met een band van Hongaarse en Oostenrijkse muzikanten die Tom Waits nummers brengen! Nee wij waren dan ook niet verbaasd toen Siegal in 2011 met zijn nieuwe album ‘The Skinny‘ kwam waar hij met de nazaten ‘the youngest sons‘ van R.L. Burnside, David Junior Kimbrough, Bobby Bland en Jim Dickinson. En dit jaar doet hij het weer met ‘The Candy Store Kid‘. Weliswaar met ongeveer dezelfde muzikanten maar dan net in een andere setting. Dit keer geproduceerd door Cody Dickinson en verder begeleid door Luther Dickinson en Alvin Youngbood Hart. Samen vormen zij The Mississippi Mudbloods, de begeleidingsband waar Ian Siegal komende dagen mee door Europa tourt. En met deze Mudbloods kruipt Siegal steeds verder de sound in van de Mississippi Hills. Waar hij bij The Skinny nog steeds zijn eigen donkere sound erg herkenbaar was hoor je in de Candy Store Kid toch een relaxte, meer toegankelijke sound. Je zou kunnen stellen dat Siegal met dit album klaargestoomd wordt voor de mainstream muziekfans in het zuiden van de Verenigde Staten. En dat is voor ons long-time fans even wennen. Je gaat het toch al snel vergelijken met albums als Meat & Potatoes, Swagger en Broadside. Maar dat is natuurlijk niet eerlijk. De andere setting, en wellicht toch ook wat andere doelgroep, waar Siegal op mikt, maakt dat zo’n vergelijking niet zinvol is. Het beste advies voor de hardcore fans is dan ook om dit album een paar keer te draaien en het langzaam op je in te laten werken. En dan pas komen de juweeltjes als het slepende “So Much Trouble”,  het donkere ‘The Fear” en het vrolijk klinkende relaas van een bajesklant die naar Californie vlucht in “Early Grace Jr” naar boven. Maar de echte toppers zijn toch wel de Bardwell-cover ‘Bayou Country’, begeleid door de gospel stemmen van Stefanie Bolton en de zusjes Sharisse en Shontelle Norman, en de ballad ‘Rodeo’ waar Siegal zich op zijn best laat zien.

Wij staan dan ook te popelen om dinsdag 13 november a.s. in De Boerderij in Zoetermeer de Mississippi Mudbloods met o.a. de geboerders Cody en Luther Dickinson samen met Ian Siegal ons kennis te laten maken met de mix van Country Hill Blues, Southern Rock en Neo British Blues. Let wel, het is het enige concert in Nederland!. Dus wees er snel bij. Wellicht heb je dan net zo’n ervaring als ik in december 2008. Ah nee, dat kan eigenlijk niet……..!!
www.iansiegal.com
www.cultuurpodiumboerderij.nl
www.nugenerecords.com

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: