Eric Sardinas & Big Motor gaat voorop in de bluesrock strijd

Gezien & gehoord in: Cultuurpodium De Boerderij Zoetermeer: Eric Sardinas & Big Motor  en The Jon Amor Blues Group op vrijdag 04 mei 2012.  Tekst & filmpjes door Giel van der Hoeven met foto’s van Arjan Vermeer.

Het werd aangekondigd als een uniek dubbel concert. Maar in feiten was de Britse Jon Amor Blues Group op 4 mei 2012 Boerderij te Zoetermeer gewoon de support van de Amerikaanse bluesrock cowboy Eric Sardinas. Voor het laatste Europese indoor optreden van de Sticks and Stones Tour 2012 (een Bevrijdingsfestival optreden op 5 mei in Zwolle werd nog aan de tour toegevoegd) liep de Zoetermeerse zaal slechts half vol. Een reden temeer voor Sardinas om voor aanvang van zijn optreden op het podium te verkondigen dat het om een speciaal privé-concert ging en hij daarom met zijn met Big Motor extra gas zou gaan geven. Eigenlijk een overbodige mededeling want de in Fort Lauderdale Florida geboren Sardinas (1970) maakt al sinds het einde van de jaren negentig furore met spectaculaire liveoptreden in Europa en de USA.

De Britse zanger/gitarist Jon Amor is bekend van de The Hoax en struint tegenwoordig met zijn eigen gezelschap The Jon Amor Blues Group de Europese bluespodia af. Met gitarist Dave Doherty, bassist Chris Doherty en drummer Simon Small produceren ze een krachtige en rauwe blues sound. Waarmee ze in de pers al werden vergeleken met Dr. Feelgood, The Black Keys, de Jon Spencer Blues Explosion en ja, zelfs met de vroege Rolling Stones. Maar dat lijkt me gezien het Boerderij optreden nog teveel eer voor de ambitieuze Pete Townshend lookalike Jon Amor. Het geluid was te hard waardoor het toch al heftige repertoire eentonig klonk. En de enkele blues ballade die gespeeld werd greep je ook niet echt bij de keel. Gelukkig zou er voor de fans een dag later een herkansing plaats vinden op het grootste bluesfestival van Nederland, Moulin Blues in Ospel.

Bij Eric Sardinas & Big Motor klonk het geluid wel naar behoren en het stoere trio had er duidelijk zin in. Begeleidt door zijn grote motor: bassist Levell “my brother from another mother” Price en drummer Chris Frazier uit Boston, zetten zanger/gitarist Sardinas en zijn mannen met speels gemak een puik optreden neer. Zoals altijd ziet hij er gesoigneerd uit gestoken in één van die vele Mexican Western maatpakken uit zijn collectie plus de onafscheidelijke Stetson hoed. Al vanaf het eerste nummer gutsten de zweetdruppels van zijn markante kop met lange zwarte krullen en het smalle sikje op de kin. Zijn rauwe stem doet af en toe denken aan Aerosmith zanger Steven Tyler en past perfect bij het vurige bluesrock repertoire. Vroeger zetten wildebras Sardinas zijn gitaar nog wel eens letterlijk in vuur en vlam, maar sinds hij hiermee derdegraads brandwonden opliep aan zijn linker pols laat hij dit pyro-kunstje verstandig achterwegen.

Tegenwoordig concentreert de Florida cowboy zich helemaal op het spelen van de gitaren in plaats van met vuur. Geïnspireerd door de Delta bluesmannen als Charlie Patton, Big Bill Broonzy, Elmore James, Muddy Waters en Whichito Mendoza doet hij dit al vanaf zijn zesde jaar. En ook in de Boerderij geselde en streelde hij zijn elektrische dobro resonator gitaren als een premiejager op jacht naar een voortvluchtige! Rammend, plukkend en slidend volgde er een bloemlezing uit de zes albums die Sardinas van 1999 t/m 2011 opnam. Met o.a. ‘Down To Whiskey’ en ‘Texola’ van Devil’s Train (2001) en ‘County Line’, ‘Road To Ruin’ en ‘Full Tilt Mama’ van Sticks & Stones (2011). Maar ook een intieme akoestische tribute aan Robert Johnson met ‘Hellhound On My Trail’ waarmee Sardinas de zaal op verzoek stil kreeg. Onder aanvoering van de zwaar bebaarde bassist Levell Price draaide de Big Motor het gehele concert op volle toeren. En drumstick-artist Chris Frazier (de stokjes wentelde met regelmaat door de lucht) kreeg de ruimte voor een furieuze drumsolo. Zo werd er van alle aanwezige ingrediënten gretig gebruik gemaakt om een gedegen en uistekend live optreden te verzorgen. Eric Sardinas & Big Motor bewees hiermee andermaal één van de beste bluesrock trio’s van dit moment te zijn. Get you’re motor running, Eric Sardinas is born te be wild! Tot slot nog even petje af voor de organisatie en medewerkers van Cultuurpodium De Boerderij Zoetermeer. Ze zorgden ervoor dat in het Boerderij café de twee minuten stilte vanwege de dodenherdenking op respectvolle wijze in acht werd genomen, alvorens de Engelse en Amerikaanse strijders het podium betraden.

 

 

En hier nog meer foto;s van het dubbelconcert

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: