Blowbeat zomertour aankondiging

Tekst en foto’s (uit 2008) van Hen Metsemakers

Voor degene die Blowbeat kent een no-brainer: een van de sterkste muzikale gezelschappen (vroeger en nu) van Nederlandse bodem. Voor degene die het ontkennen: Please wake up! Its not too late! Blowbeat ontstond in de jaren ’80, en kende door de jaren heen diverse bezettingen. In Duitsland en Zwitserland hadden ze begin jaren ’90 een roemrijke status en hebben hier zeer intensief getourd. Er komen nu nog regelmatig verzoeken uit Duitsland of ze nog eens langs willen komen. De huidige werkzaamheden van de leden laat slechts sporadische optredens toe. Ze spelen allemaal in grote acts (Anouk, Manfred Mann, Stevie Ann, diverse theaterproducties, Ton Engels solo projecten) en zijn actief als leraren op de Rockacademie en Conservatoria, doen veel studiowerk en grote producties .


Wat heb ik hier een goede herinneringen aan. Dit was de band waar destijds uit verre omstreken alle mensen die een instrument bespeelden naar kwamen luisteren en kijken, want geloven wat je hoorde deed je pas als je het met eigen ogen gezien had. 1 keer was echt niet genoeg. Bijna overal in de regio waar ze optraden was ik (en velen met mij) van de partij. Destijds met drummer René Creemers, voor mij nog altijd de beste drummer van Nederlandse bodem. Pieter Douma en Cor Mutsers speelden o.a. op de basgitaar, voor multi-snarenwonder Cor Mutsers een ietwat vreemd uitstapje daar hij eigenlijk een gitarist was. Iets vergelijkbaars of beters uit Nederland heb ik nog niet meegemaakt.


Aanvoerder en verantwoordelijk voor deze met royale humor (zowel muziektechnisch als ook in de teksten) doorspekte mengeling van funkrock met een beetje Beatles, een beetje veel Frank Zappa, en weer wat minder Red Hot Chili Peppers invloeden is Ton Engels. In Limburg (en daarbuiten) een hoog gewaardeerde dialectzanger die met Ton Engels & de Medeplichtigen een groeiende bekendheid geniet en veel theateroptredens doet. Bassist Eric Coenen en drummer Arthur Lijten maken ook deel uit van het huidige Blowbeat, samen met top sessiegitarist Leendert Haaksma.

Na een lange pauze in tweede helft van de negentiger jaren slaagde Engels er in 2002 eindelijk in “om weer een bezetting bij elkaar te kletsen die in staat was om die typische Blowbeat Cocktail te serveren” zoals hij het zelf noemt. In 2006 verschijnt het album  “Songs from the Crazy Planet”. Alles in eigen beheer in hun Vulcano studio in Panningen opgenomen waar de techniek in handen ligt van de gebroeders Lucker. In Mei en Juni 2012 zal er eindelijk weer een reeks concerten gespeeld worden.

Kijk naar onderstaand voorlopig tourschema en probeer bij een (of meerdere ) concerten van hun aanwezig te zijn, hier krijg je geen spijt van. Geen ‘Music for the Millions’ (maar daar houden we hier sowieso niet van, toch?) maar kippenvelwerk op hoog niveau. Zowel vocaal, muzikaal, tekstueel en instrumentaal vuurwerk van de hoogste categorie!

Tourschema zomer 2012:
18 Mei – De Pul – Uden – 20.00 uur
19 Mei – Bam Festival – Hengelo – middag
20 Mei – Perron 55 – Venlo – 20.00 uur
24 Mei – O13 – Tilburg
2 Juni – Bosuil – Weert
15 Juni – Fenix – Sittard.

Bezoek ook Blowbeat’s website en hun Facebookpagina

Discografie:
Hands Up! 1985 (LP)
Blowbeat 1989
Chainsaw Melodies 1992
Songs From the Crazy Planet 2006

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: