Festival Uitgelicht: Ribs, Rock ‘n Roll en Blues voor het hele gezin

Ga naar Raalte in het Pinksterweekend en bezoek Rockin’ Ribs op 26 mei en Ribs en Blues op 27 en 28 juni.

Gelouterde festivals als Moulin Blues en Kwadendamme er zijn voor de blues ‘diehards’. Het Highlands Festival mikt meer op het ‘hogere segment’ festival bezoekers. En is daar Ribs en Blues voor ….. de familie. Het is geheel gratis, heeft een uitgebreid Kids AdventureLand geleid door een heuse Ribs en Blues Sheriff (dit jaar de 11-jarige Shirley Draijer), er is een Theaterland om het wandelende publiek te vermaken en bovenal het BarbequeLand. Daartoe beschikt Ribs en Blues over speciaal ingericht terrein voor iedereen die bijzondere lekkernijen van originele Amerikaanse BBQ’s wil proeven. En dit alles ter omlijsting van de 21 rock- en bluesacts die verdeeld over twee podia in twee dagen hun muzikale kunsten mogen vertonen.

Voorafgaand aan het festival hebben we Rockin’ Ribs avond op zaterdag 26 mei met STATUS QUO. Met als support acts Go Back To The Zoo en King Jack. Rockin’ all over Salland! Mis het niet, en bestel nu HIER je kaarten voor € 20,– in de voorverkoop. Status Quo kun je kennen van nummers als Whatever You WantRoll Over Lay Down, Down Down, Rockin’ All Over The World en  In The Army Now. De band staat bekend als een fantastische liveband, ook nu de leden al ruim in de 60 zijn. Go Back To The Zoo is tegenwoordig één van de grootste bands in het Nederlandse muziekcircuit. Vanaf debuutsingle Electric scoort de band hit na hit. Zo staat het nummer Smoking On The Balcony niet eens op een album, maar werd het toch een hit! Op 6 april verschijnt tweede album Shake A Wave en de eerste single van dit album What If belooft veel goeds. Er zit wat meer 70s rock in de muziek en dat past natuurlijk uitstekend bij de gitaarmuziek van Status Quo! King Jack -sinds 2008 bij elkaar- is misschien wat minder bekend, maar de jonge rockers timmeren hard aan de weg. Eind 2011 kwam hun titelloze debuutalbum uit en dit zorgde voor veel landelijke media aandacht. De eerste single Lose It werd veelvuldig gedraaid op 3FM en de nieuwe single Take Me Home wordt ook nog eens gebruikt in de nieuwe commercial van een grote telecomprovider.

Maar terug naar het Ribs en Blues festival. Twee dagen vol Rock en Blues. Grote namen uit de zestiger en zeventiger jaren als Alvin Lee en de Bintangs staan naast hedendaagse artiesten als Erwin Nijhoff en Miss Montreal. Maar ook een variatie aan stijlen passeren de revue: singer-songwriters als Israel Nash Gripka, punk-achtige bluegrass van de Hackensaw Boys, Ska en Rockabilly van Kitty, Daisy and Lewis, de muzikale kookpot van Hazmat Modine en de allrounders Mariella Tirotto & The Blues Federation.

Maar uiteraard is er vooral veel Blues, bluesrock en Rock and Roll: Laat je zelf niet van de sokken blazen als je het optreden van Eddy “The Chief” Clearwater begeleid door de Juke Joints bezoekt. Als een muzikale stoomlocomotief dendert deze band op zondag 27 mei door de grote tent. Geniet van de veelzijdigheid van Ian Siegal en zijn band, die al vele jaren de Nederlandse podia onveilig maakt met een schitterende mengeling van country, rock ‘n roll, blues en songer-songwriter invloeden. Maar evenzo makkelijk past ‘ie Hot Legs van Rod Stewart tussen Howlin’ Wolf-achtige akkoorden. Wat je zeker niet mag missen is de ervaren Julian Sas, de trots van de nederlandse bluesrock. Ongetwijfeld zullen we nieuwe nummers horen van zijn laatste album Bound To Roll.

Een andere nederlandse sensatie is de Backcorner Boogie Band. De 12-koppige formatie rondom voormalig Jovink frontman Hendrik Jan Lovink haalt de mosterd niet uit het Achterhoekse Doesburg, maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, namelijk de zuidelijke staten van de VS. De bakermat van de Rock ’n Roll, Soul en Blues en dit zijn de ingrediënten waarmee The BBB aan de slag gaat op de debuutplaat “The Kotten Fields Sessions”. Giel, DWDD, De Melkweg, De Zwarte Cross stonden al op hun agenda en dan nu, natuurlijk, Ribs & Blues!

Met een stem die zich kan meten met de rauwheid van Janis Joplin, liedjes met dezelfde toegankelijkheid als die van Melissa Etheridge, de muzikaliteit en oprechtheid van Bonnie Rait en de podiumpersoonlijkheid van Beth Hart, is Serena Pryne een welkome aanvulling in het rijtje van vrouwen met ballen. Samen met haar Mandevilles – vernoemd naar een met de hand aangedreven muziekdoos – maakt Serena een aanstekelijke mix van pop, rock en blues. Dit voorjaar verschijnt het debuutalbum ‘Goodnight Golden Sun’ vol pakkende poprocksongs met een scheutje blues.  Live komt Serena pas echt tot haar recht, met haar rauwe stem, grenzeloze energie en oprechtheid weet ze het publiek compleet in te pakken. Ze sleept iedereen mee in haar met whisky, zweet en tranen doordrenkte emoties. Zien is geloven!

Maar na al dit muzikale geweld mag je nog niet naar huis. Want de twee headliners van de zondag en maandagavond zijn niet te versmaden. Op zondag 27 mei spelen The Paladins als laatste in de Grote Tent. Al ruim 30 jaar zijn ze ongetwijfeld één van de beste bands die je live op een podium kunt tegenkomen. Met hun combinatie van country, rockabilly uit de jaren vijftig met blues en jazz hebben ze een unieke en dampende sound gecreëerd die met passie en vuur wordt gespeeld. The Paladins speelden jaren samen met bands als Los Lobos, Reverend Horton Heat en wijlen Stevie Ray Vaughan en worden terecht als de krachtigste huidige USA roots rockin band omschreven. Afkomstig uit San Diego USA, de rock n roll-bluesband van gitarist Dave Gonzalez. Ga dat zien en beleven!
Het Festival wordt afgesloten op maandag avond door Alvin Lee. De legendarische Engelse gitarist en zanger werd in de jaren ’60 beroemd als frontman van de band Ten Years After. Met deze band speelde hij op onder andere het legendarische festival Woodstock. Sinds jaren ’70 is hij solo gegaan en sindsdien staat hij aan de top in de blueswereld. Maar wees niet verrast als je Goin’ Home in een boogie woogie versie te horen krijgt. Alvin Lee zal menigeen nog verrassen op Ribs en Blues.

Het is eigenlijk helemaal geen verrassing dat er ruim 40.000 mensen dit festival bezoeken tijdens de pinksteren. En da’s niet omdat het gratis is, maar gewoon omdat er topmuziek wordt gespeeld. En eigenlijk ook een beetje door de lekkerste spare-ribs van Nederland!

Bezoek ook www.ribsenblues.nl voor het laatste nieuws en bekijk hier het programma: Definitieve Timetabel 2012 RibsenBlues

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: