Niet lang tot Kwadendamme zich ontpopt tot ‘Home of the Blues’!

Op 11, 12 en 13 mei wordt het Zeeuwse dorp Kwadendamme omgetoverd tot Bluestown Kwadendamme waar voor de 25ste keer het blues festival gehouden wordt. Op de zondag na het festival is er ook in 2017 weer de bekende gospelmis in de R.K. kerk van Kwadendamme. De gospeldienst wordt opgeluisterd door zangeres Lady A.

Het festival is vrijwel uitverkocht. Op de ingevoegde link hier kun je nog voor de vrijdag kaarten bestellen.

Omdat het de vijfentwintigste editie is heeft de organisatie besloten de vaste bezoekers een kadootje te geven in de vorm van een extra avond. Donderdag 11 Mei is het festival gratis toegankelijk.

Ook deze 25ste editie heeft de organisatie weer een mooie line-up weten samen te stellen.

Photocredits: promo foto’s, Ton Dontje en José Gallois.

Kado-Donderdag 11 Mei zullen onderstaande bands het podium betreden:

22542545505_3571eb77d2_o
The Goon Mat & Lord Benardo:
Deze publieks favoriet mag op de 25e jubileum editie niet ontbreken!
De mannen speelde niet alleen al meerdere keren op het Kwadendamme Bluesfestival maar zijn ook zeer geliefd bij de bezoekers van de diverse Bluesroute’s in Zeeland. The Goon Mat and Lord Bernardo stonden eerder op het Kwadendamme Bluesfestival in: 2004 (met Stinky Lou) , 2006 (met Stinky Lou), 2007, 2012
Deze twee wild dampende garagerockblues boys brengen explosieve, vuile rhythm ’n bluesrock. The Goon Mat vormt met zang, drums en gitaar al een band op zich, maar de hoofdrol is weggelegd voor het fenomenale mondharmonicaspel van Lord Benardo die zich kan meten met iedere wereldtopper!
19783992550_78bacac0bf_oThe Dynamite Blues Band:
Opwindend, dampend, rauw, smerig en explosief…..al deze woorden waren van toepassing op het debuutalbum ‘Shakedown & Boogie’ van The Dynamite Blues Band.
Hoewel het een nieuwe formatie, maakte driekwart van de band eerder deel uit van Big Blind. Die band veroverde stormenderhand de harten van vele blues liefhebbers met optredens op alle belangrijke blues festivals in de Benelux en stonden ze o.a. in DWDD.
Nu is er de nieuwe cd ‘Kill Me With Your Love’ waarmee de band hun debuut cd ruimschoots heeft overtroffen en door diverse recensenten in hun blues top 5 van 2016 is verschenen. In de beste traditie van The Fabulous Thunderbirds’ omschreef o.a. Heaven Magazine!The Dynamite Bluesband stond eerder op het Kwadendamme Bluesfestival in 2008 als Big Blind en in 2015.

Louis King & C.C. Jerome’s Trendsetters:
Louis King “The King of the Rockin’ Blues” (Melbourne, Australia) is al meer dan 30 jaar een gevestigde naam in Australië. In Australia speelde hij al op alle grote festivals en won vele muzikale prijzen. Als drummer begeleidde hij vele internationale artiesten, recent o.a nog Eugene ‘Hideaway’Bridges. In Europa maakte hij (samen met C.C. Jerome’s Jetsetters) naam op festivals als Screamin’Calella, Rockin’ Around Turnhout en het Kwadendamme Festival (2013). Louis King dankt zijn enorme populariteit aan zijn shows met een hoog entertainment gehalte. Hij beschouwt het publiek als “zijn publiek” en neemt je mee in zijn wervelende gevarieerde show die bestaat uit een mix van rockin’ blues/rock ‘n roll en rockabilly.

Vrijdag 12 Mei:
IMG_5339-BorderMakerPhilippe Menard:
Philippe Menard is ook een van die artiesten die met regelmaat op het festival (2005, 2015) stond en die niet mag ontbreken op de 25e editie!Hij tourde met de bluesrock formatie Tequila 17 jaar veelvuldig door Frankrijk en gooide in 1995 het roer om voor een ‘new musical experience’! Sindsdien trekt Menard als ‘one man band’ waarbij hij gitaar, harp, bassdrumm, snare, tambourine, hi-hat en cymbalen tegelijk bespeelt door heel Europa. Hij mixt sinds het verschijnen van zijn eerste solo CD ‘ Hungry Dog’ zijn eigen nummers met werk van de traditionele bluesartiesten als Dr Ross en Jesse Fuller en met nummers van oa Rory Gallagher, Johnny Winter en Jimi Hendrix! Get the groove and boogie on!
memo 1Memo Gonzalez & the Özdemirs:
Zanger/bluesharpist Memo Gonzalez is al vele jaren een begrip in de Europese bluesscene. Deze volbloed Texaan kwam in de negentiger jaren naar Europa om ondermeer op de Blues Estafette in Utrecht te spelen met zijn Texas Harmonica Rumble. Hij kwam in deze tournee ook in Duitsland terecht waar hij de Duitse band The Bluescasters ontmoette en sindsdien tourden ze jarenlang zeer succesvol door heel Europa.Sinds vorig jaar kreeg de band een update, bassist Erkan bracht zijn talentvolle en muzikale zoons in de band. De pas 20 jarige Kenan op gitaar en de 18 jarige Levant Özdemir op drumms zijn een frisse injectie die de gehele band een nieuwe boost gaf. Maar Memo Gonzalez blijft natuurlijk zowel letterlijk als figuurlijk het zwaartepunt in de band met zijn authentieke Texas roadhouse-blues en hartverscheurende soul en straight rock’n roll. Een optreden van Memo Gonzalez is werkelijk een sensatie, hij speelt en zingt niet alleen of zijn leven ervan afhangt , maar verpakt dit allemaal ook nog eens in een podiumvullende show “wij zijn geen jukebox maar we willen onze eigen stempel op de muziek drukken” aldus Gonzalez. Het zal er heet aan toegaan met deze “rode peper” in een verpakking van “sauerkraut”! Memo Gonzales stond eerder op het Kwadendamme Bluesfestival in 1996 en 1998.
IMG_0465-borderJulian Sas:
Julian Sas betovert sinds 1995 de muziekwereld met zijn soulvolle blues. Als kind werd Sas verliefd op de gitaar; zijn invloeden zijn dan ook echte gitaarlegendes als Rory Gallagher, Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan. Vanaf het moment dat hij op 12-jarige leeftijd zijn eerste gitaar kreeg was hij niet meer van het instrument los te slaan. 14 jaar later bracht hij met Julian Sas Band zijn eerste album ‘Where Will It End’ uit. ‘Coming Home’ noemt Julian Sas zijn nieuwe album. Want, legt hij uit: “…na een tour, na lange uren in de studio, na weer een avontuurlijke zoektocht naar het onbekende, is thuis altijd de plek waar je terugkeert, waar je liefde vindt en jezelf kunt zijn”. Het is het negende studio-album en de eerste in de bezetting met Roland Bakker als vierde man. Ik ben erg enthousiast over mijn ‘nieuwe’ band met Roland Bakker op toetsen en de solide, ijzersterke ritmesectie met Rob Heijne op drumms en bassist Fotis Anagnostou. Julian Sas stond eerder op het Kwadendamme Bluesfestival in 1995, 2000 en 2014.
IMG_5602-BorderMakerGuy Verlinde & The Houserockers:
Guy Verlinde (op Kwadendamme 2011)komt oorspronkelijk uit Aartrijke (B) maar ontpopte zich vanuit uitvalsbasis Gent onder de naam Lightnin Guy als “thé hardest performer in the blues”. Intussen tourt hij het volledig onder zijn eigen naam door heel Europa en op deze tour met begeleidingsband The Houserockers. In 2011 nam Guy Verlinde zijn Hound Dog Taylor tribute album op waarmee hij de legendarische Chicago slide gitaar legende eerde door zijn muziek te spelen in dezelfde setting en stijl als die van de meester zelf. Vandaag klinkt de band met King Berik op drums en de Nederlandse top gitarist Richard van Bergen (Rootbag, Shiner Twins, …) hechter dan ooit en kreeg door de jaren heen een eigen gezicht en sound. Binnenkort verschijnt hun nieuwe album “How How How” met allemaal eigen songs binnen dezelfde traditie, sound en energy van Hound Dog Taylor. Guy Verlinde & zijn Houserockers staan garant voor een vette wilde blues party met een mix van old school Chicago stijl en eigentijdse sound die je kan horen bij artiesten als The Black Keys, Jon Spencer, Seasick Steve…..
23495300785_6360212fae_oBrian Templeton & Enrico Crivellaro:
In 1989 verschijnt er een nieuw gezicht, Brian Templeton, op de blues scene in Boston. Zijn krachtige stem, zijn harmonicaspel en zijn podium présence zorgen ervoor dat hij vlug naam maakt en uitgenodigd wordt om te jammen met grootheden zoals Ronnie Earl en Sugar Ray & The Bluetones. Nog geen twee jaar later vormt hij met Michael Dinallo, een opkomend gitaar talent The Radio Kings; met deze band wint hij enkele maanden later “The Boston Blues Society’s Battle of the Blues Bands” en stond hij op Kwadendamme in 2010. De cd ‘It ain’t easy’ die in 1994 verschijnt bezorgt hen wereldwijd succes, hun volgende ‘Live at BB Kings’ doet het zo mogelijk nog beter. Ze toeren uitgebreid en staan op de grootste blues festivals ter wereld. Na enkele jaren split de band en gaat Brian Templeton solo (Kwadendamme 2015), deze ras entertainer is tot op heden een graag geziene gast op vele podia.
Enrico Crivellaro geboren in Padova, Italië heeft een geweldige passie voor muziek en om zijn gitaarstijl te verfijnen maakt hij op erg jeugdige leeftijd de oversteek naar Connecticut om er deel te nemen de “National Guitar Workshop”. De lesgevers zijn niemand minder dan Ronnie Earl, Duke Robillard, Roy Bookbinder en Kenny Neal. Later aan de universiteit van Californië volgt hij ook nog les bij de meester jazz gitarist Kenny Burrell. Crivellaro maakt deel uit van de begeleidingsband van James Harman, Lester Butler, Jeff Healey, Finis Tasby en Brian Templeton. Zijn stijl is tegelijk verfijnd en explosief, hij is buitengewoon veelzijdig en slaat een brug tussen blues, jazz en American roots.

Zaterdag 13 Mei:
IMG_2985-BorderMakerSugar Boy & The Sinners:
Sugar Boy and the Sinners brengt de blues weer, zij waren al reeds tweemaal te gast op Kwadendamme nl. in 2013 en 2014, naar de massa toe! De energieke live-shows maken de band geliefd onder zowel ervaren bluesfans als het jonge festival publiek. De stijl is een moderne mix van old-school blues met soul, funk en rock ’n roll. Deze diverse sound heeft de band al festivalspots opgeleverd naast acts als Robert Cray, The Fabulous Thunderbirds, Gov’t Mule, Status Quo en Walter Trout. Ondanks dat de band pas professioneel tourt sinds 2010, speelde Sugar Boy and the Sinners al op festivals en in clubs in België, Duitsland, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. Het langverwachte debuutalbum kwam uit in januari 2014 en werd gepresenteerd in Paradiso. Met een flinke dosis attitude en energie maakt Sugar Boy and the Sinners duidelijk dat er toekomst is voor de blues!!
nik_0704Barrelhouse:
Barrelhouse bestaat al ruim 40 jaar! Al 40 jaar club optredens en festivals (North Sea Jazz Festival, Rhythm ‘n Blues Night Groningen, Peer Blues Festival, Blue Balls Luzern, Crossing Border, Moulin Blues, Jazzkaar Talinn enz.) en Kwadendamme in 2000.Twee tournee’s (én 1 LP!) met Albert Collins en voorprogramma’s zoals bij B.B. King in Frankfurt heeft Barrelhouse nog steeds dezelfde energie, intimiteit en vitaliteit als bij dat eerste optreden. De bezetting is onveranderd gebleven, met aan het hoofd Tineke Schoemaker met de mooiste en meest intrigerende blues-stem van Nederland. Begin September van het afgelopen jaar kwam Barrelhouse met het nieuwe album ‘Almost There’ wat misschien wel het meest persoonlijke album van Barrelhouse is. Deze schijf bevat up-tempo stukken waarin de band voluit gaat en klein gehouden nummers waarbij alles om de immer mooier wordende stem van Tineke Schoemaker draait.
9581654935_9fcca73127_oKeith Dunn Band:
Zanger/mondharmonicaspeler Keith Dunn (Kwadendamme 1993 en 2011) werd geboren in Boston als zoon van een gospelzanger en groeide dus op in een muzikale omgeving.Toen hij op jeugdige leeftijd een optreden zag van The Junior Wells & Buddy Guy Band zag was hij gevallen voor de mondharmonica.Keith woont inmiddels al lange tijd in Europa waar hij met zijn vaste Belgische bandleden een veel gevraagde act is. Hij omschrijft zijn muziek als ‘trance blues’. Trance blues is dansmuziek gespeeld met Mississippi en roots-blues thema’s zijn stijl is fris en niet nostalgisch.Ritme en improvisatie zijn hier de belangrijkste ingrediënten. Hij heeft daar ook de juiste begeleiders voor, op gitaren Renoud Lesire en Bart Mulders en op drumms de nog jonge Thomas Pultyn. Zanger/mondharmonicaspeler Keith Dunn is een krachtpatser op zijn instrument en met een indrukwekkende stem.
IMG_8735-BorderMakerThe Juke Joints:
De Zeeuwse bluesrockers (onder aanvoering van mede festival organisator Peter Kempe) zetten nu al inmiddels 33 (!) jaar de nationale en internationale podia in vuur en vlam. In 2015 verscheen ‘Heart on Fire’ welke door het Amerikaanse Blues Underground Network verkozen werd tot ‘Best European Bluesrock CD’! The Juke Joints stonden op festivals en club podia in Ierland, Engeland, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Letland, Zwitserland, Noorwegen, Polen, Curaçao, Oostenrijk , Roemenië en de US, en uiteraard op een zeer groot aantal festivals in Nederland en België o.a. North Sea Jazz, Moulin Blues, Blues Night Oosterpoort Groningen, Ribs & Blues Raalte, Bospop Weert, BRBF Peer Belgie, Bluesrock Tegelen en deelden de affiche met o.a., Kim Wilson, Buddy Guy, Alvin Lee, Walter Trout, BB King, Bernard Allisson, Ten Years After, Jan Akkerman, Bonnie Raitt, Eddy Clearwater, Johnny Winter en Joe Bonamassa. Overbodig om u een opsomming te maken wanneer The Juke Joints op Kwadendamme acte de présence gaven want die zijn niet meer op twee handen te tellen.

Lady A Bluesband:
Lady A (Kwadendamme 2012) begon al te zingen op 5-jarige leeftijd en startte haar carrière als back-up zangeres in de band van de zeer populaire Motown Revue tijdens de jaren 80. Haar muzikale hart bracht haar terug naar de blues en gospel muziek en in 1994 begon ze haar solo zangcarrière met de Baby Blues Funk Band waarmee ze door heel de US en Canada tourde. Hoewel geboren in Seattle, Washington is duidelijk de zuidelijke ‘Mississippi’ ondertoon in haar muziek te horen. Lady “A” speelde op tal van festivals in de US met o.a. Denise LaSalle, Super Chikan, Little Milton, Michael Burks, Janiva Magness en Kenny Neal. Door haar hoge podium energie is ze te vergeleken met de jonge Tina Turner.
IMG_2345-BorderMakerHook Herrera feat. Coup de Grace:
Hook Herrera (Kwadendamme 2002, 2007 en 2011) geboren in San Jose Californië USA (tegenwoordig woonachtig in Zweden) heeft eigenlijk twee gezichten. Het ene bespeelt op sublieme wijze een set mondharmonica’s en blijft in de buurt van de klassieke blues van Sonny Boy Williamson. Het andere bespeelt een elektrische gitaar, bij voorkeur met slide waar de beat van Bo Diddley rondwaart. In beide gevallen weet Herrera het publiek altijd op te zwepen. Herrera speelde ondermeer met: Buddy Guy, Jimmy Rogers, Bob Stroger, Willie ‘Big Eyes’ Smith, Pinetop Perkins, Bonnie Raitt, Hubert Sumlin, Mike Buck……De samenwerking van Hook Herrera met Coup de Grace vond in 2011 plaats op initiatief van het Bluesfestival Kwadendamme dit optreden staat dan ook nog in ieders geheugen. Coup de Grace-leden Sjors Nederlof (gitaar), Roelof Klijn (bass), en Jody van Ooijen (drumms) hebben inmiddels vele projecten, bands en talloze awards ‘in the pocket’. Dat wordt dus weer genieten op deze feestelijke 25ste editie!

Zondag 14 mei:

Het zal dit jaar voor de 9e keer zijn dat  de Gospelmis plaatsvindt, de Gospelmis begint om 10.45 uur. Elk jaar groeit het aantal bezoekers in de kerk tijdens deze speciale Gospelmis, wij adviseren dan ook op tijd aanwezig te zijn! De gospel-muziek tijdens deze mis wordt verzorgd door: Lady A. Gospel zingt deze dame al heel haar leven en dat was te merken toen zij in 2012 te bewonderen was en een diepe indruk achterliet. Deze gospelmis wordt ongetwijfeld weer een “pareltje”……dus mensen, op tijd opstaan!!

De bovenstaande line-up is al geweldig maar wordt nog steeds aangevuld!

Locatie Bluesfestival Kwadendamme:
De Grote Tent is te vinden op het sportpark achter de kerk
Sportweg 9, Kwadendamme

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: