DVL: the Blues Moose recording sessions

DVL speelden op woensdag 7 september 2016 in Partycentrum De Linde, Groesbeek. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Paul Scholman.

De kiem voor dit project werd geplant op zaterdag 7 september 2013 op het Bluesrock Festival in Tegelen, waar zowel Amerikaan Guy Forsyth en de Britse band The Hoax op het programma stonden. Na een korte kleedkamer-repetitie brachten Forsyth en The Hoax hun versie van Lester Butlers’ “Going To The Church”, waar door de aanwezigen van destijds nog steeds eerbiedig over wordt nagepraat.

dsc03319
Dit jaar werd het idee opgepakt om het allemaal nog eens dunnetjes over te doen en besloten enkele Hoax-leden, te weten Jon Amor (gitaar), Robin Davey (bas) en Mark Barrett (drums) samen met Guy Forsyth (zang, harmonica) de koppen bij elkaar te steken en onder de naam DVL een eerbetoon aan Lester Butler & the Red Devils op de planken te brengen. Voor dit plan bleek zowel bij de liefhebbers van de Britse band, Forsyth en de Lester Butler-fans veel belangstelling voor te zijn en in relatief korte tijd werd een leuke toer opgezet, die zowaar in november a.s. al weer een vervolg krijgt. Lester Butler heeft met de Red Devils eigenlijk maar één officieel album afgeleverd en later met 13 nog een tweede. Daarna is er nog wel wat postuum uitgebracht live werk verschenen en de Red Devils cd met Mick Jagger is ook wel verkrijgbaar, maar uit de reacties op dit DVL project blijkt wel de impact, die Butler in relatief korte tijd heeft gehad op de blues scene.
full-band
Dan komen de mannen van Blues Moose Radio uit Groesbeek in beeld. Zij nodigden de band uit voor een bezoekje aan Blues Moose Café en met het aanbod goede live opnamen te kunnen maken wisten ze de mannen over de streep te trekken en stond het gezelschap afgelopen woensdag in Partycentrum De Linde voor een goed gevulde zaal. Niet in de traditionele thuisbasis van de Blues Moosers, Café de Comm. Door de grote belangstelling bleek deze locatie wat te krap, maar de Rembrandtzaal van het partycentrum bleek ook uitstekend geschikt.
dsc03027
De band kwam in een iets gewijzigde bezetting als in de vooraankondiging. Robin Davey had zijn bas thuisgelaten en had voor deze toer de gitaar ter hand genomen. Dave Doherty (o.a. Jon Amor Blues Group) nam het baswerk voor zijn rekening. Een setlist met daarop veertien nummers lag klaar en om kwart over acht trapte de band af met het heerlijke “So Low Down”, onmiddellijk gevolgd door “Mr. Highway Man” en de stemming zat er vanaf de eerste tel goed in. De energie spatte er vanaf en zelfs bij de spaarzame langzamere nummers bleef dit het geval. Mannetjesputter Forsyth blies zich de longen uit het lijf en gebruikte de harp-microfoon ook als primaire zangmicrofoon.
harp-in-mouth
Het duo Amor en Dave wisselden de gitaarsolo’s af en powerdrummer Mark Barrett zorgde voor een zeer solide ruggengraat. Bij Dave Doherty was aan zijn manier van bassen te zien, dat hij eigenlijk van huis uit gitarist is, maar leverde toch prima werk af. Tussen de nummers door was te merken dat bassnaren toch van een andere orde zijn dan gitaarsnaren en dat deze tredens toch wel een flinke aanslag op zijn vingers leverden.

dsc03338

Na ruim drie kwartier werd een korte pauze in gelast en daarna ging de groep weer met dezelfde intensiteit verder. Er werden wat nummers aan de setlist toegevoegd en werden daar ook nummers als “Nadine” van Chuck Berry en “I’m Ready” van Willie Dixon aan toegevoegd. Zo werd er prima toegewerkt naar een climax van de nummers “Going To The Church” en “Automatic” met als apotheose “I Was Wrong”. Muziek en muzikanten pasten perfect bij elkaar, alles rauw en een beetje ‘scruffy’.
dsc03160
Een toegift kon natuurlijk niet ontbreken en het publiek kreeg nog een pittig stuk Bo Diddley-werk voorgeschoteld met “Who Do You Love?/Pretty Thing”. Toen was het toch echt voorbij.
dsc03425
De eerste reactie van de Blues Moose-mannen was dat de opnames uitstekend gelukt waren. De heren kunnen na deze toer naar huis en kunnen zich gaan bezighouden met het afmixen en op cd laten zetten van de nummers. Het is de bedoeling dat het eindresultaat van deze Blues Moose-sessie tijdens de toer in november te koop is. We waren erbij en kijken er naar uit.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: