A Captain and Gentleman w. Matt Bianco & The New Cool Collective @ North Sea Jazz club

Matt Bianco (Mark Reilly) en New Cool Collective speelden op donderdag 8 september 2016 in de North Sea Jazz club van Amsterdam. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik hier voor het album.

Toen ik vertelde dat wij vorige maand in ons vaste hotel ten tijde van het Swing Wespelaar festival in België aan het ontbijt Mark Reilly herkenden deed zijn naam bij weinigen een belletje rinkelen maar toen ik zijn alter-ego, Matt Bianco, noemde kwam er op de gezichten een blik van herkenning maar ook een blik die met weemoed aan de tijd van de muziek van Blue Ronda À La Turk terugdacht.
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective

Vanavond is eindelijk onze kans, wij konden vorig jaar op bevrijdingsdag in Zoetermeer – samen met achtergrond zangeres Tess Gaerthé – er niet bijzijn, om de vertolker van de drie albums die in onze platenkast staan te zien optreden. We hebben de gelegenheid Mark Reilly samen met Neerlands trots, New Cool Collective, in het Amsterdamse op te zien treden. Matt Bianco was in de tachtiger en negentiger zeer beroemd met het latin-jazzy geluid en kan gezien de tour informatie nog steeds op alle grote podia in de wereld optreden. Het grote succes dat de man wereldwijd had is ook vanavond in de North Sea Jazz club waar te nemen; weg zijn de tafeltjes, weg zijn de stoelen, zélfs geen statafels staan er opgesteld. De enige tafel die er staat is voor de verkoop van het album ‘The Things You Love’. New Cool Collective is ook bij de minder geïnteresseerde in de jazz muziek geen onbekende naam.
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective
De band rond frontman/saxofonist Benjamin Herman zijn alweer zo’n 23 jaar bij elkaar en blijft zich keer op keer vernieuwen. Ongetwijfeld is dit de verdienste van de charismatische Herman, die werkelijk àltijd plezier lijkt te hebben in wat hij speelt maar ook zeker spelen de andere bandleden hierin ook een grote rol.
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective
We stellen de mannen even aan u voor; David Rockefeller speelt de trompet/trombone/bügel, de gitarist is Rory Ronde, Willem Friede is de toetsenist, Joost Kroon op drumms en bassist is Leslie Lopez.
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective
Het podium lijkt al veel te klein voor deze heren maar er staan ook nog een percussionist op het podium, Jos de Haas en Frank van Dok bespeelt de conga. Samen met Benjamin en Mark is het dus passen en meten er blijft er weinig ruimte over voor al te gekke capriolen, geen uitbundige dansjes maar daar zal het publiek wel voor zorgen want we gaan een mooi feestje tegemoet.

Het eerste nummer op de set-list dat NCC en Reilly samen brengen heet ‘You Should Be Dancing’ een nummer waarbij Herman de dwarsfluit bespeelt. Het publiek geeft zich gewillig over aan de klanken die de club in geslingerd worden. Ondanks het wat gemengde publiek van jongeren en oudere jongeren is men al meteen in de stemming om de heupen te laten wiegen. David Rockefeller heeft inmiddels de muffler op de trompet gezet voor ‘Whose Side Are You On’ waarin ik ook getuige ben van een eminente gitaarsolo van Rory Ronde.
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective
Het publiek zingt nu al uit volle borst mee; meneer Reilly wij staan aan uw kant, aan uw kant meneer Reilly! Ik geniet ook van ‘Bring It On’ waarbij de fotograaf op de knietjes voor het midden van het podium geposteerd zit, dat zal hij morgen waarschijnlijk nóg voelen. Jong van geest maar de ledematen zijn natuurlijk wel ouder geworden!
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective
De synergie tussen Reilly en Herman is bijzonder te noemen; de mannen hebben er duidelijk plezier in samen te musiceren. Samen met de fotograaf ga ik mede door het nog immer goede stemgeluid van Reilly terug in de tijd. Ondanks dat het werk dat vandaag hier in de North Sea Jazz club gebracht wordt een mix van nieuwe en oudere nummers is. Bij het nummer ‘More Than I Can Bear’ worden mijn buurman en ik wreed uit onze geniet modus gehaald door twee dames die luidruchtig kenbaar maken kennissen van een lid van de band te zijn.
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective
Dus niet alleen in de mij bekende blues-scene schijnt een gesprek aanknopen vlak voor een podium de normaalste zaak van de wereld ook in de latin-jazz kan dit klaarblijkelijk. Ergerlijker is het dat de dames in het geheel niet opletten vóór wie ze zich dringen, een Engelse dame nog kleiner dan ikzelf wordt het zicht volledig belemmerd. Gentleman Reilly, fysiek niet door tijd aangetast toont zich ook in het geheel niet een ‘attention seeker’ keer op keer vraagt hij applaus voor de bandleden en is zichtbaar onder de indruk van Benjamin Herman.
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective
Herman die werkelijk alle stijlen op de saxofoon (alt en tenor) beheerst maar zoals eerder aangegeven heeft de dwarsfluit voor hem ook geen geheimen meer. Maar ook Herman is een gentleman zoals hij alle bandleden voor het voetlicht haalt; iedereen krijgt zijn moment te soleren. Nergens te veel, nergens over the top maar smaakvol gebrachte solo’s. ‘Do The Right Thing’ met lyrics als “from the first time that I met you the writing’s on the wall” vind ik ook alweer zo’n top nummer met als toetje de triangel van Frank van Dok.
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective
‘Breaking Out’ heeft een funky ritme waar vooral Rory Ronde een groot aandeel in heeft, onderwijl danst Mark Reilly nog maar eens zijn dansje op deze groovy ritmes van New Cool Collective. ‘Don’t Blame it On That Girl’ is bekend maar is toch voor de samenwerking met New Cool Collective in een vernieuwd arrangement verpakt, subliem! Weer staat het publiek te swingen op de halve vierkante centimeter, mannen incluis! ‘Half A Minute’ blijkt niet op de set-list te staan, wellicht omdat het nummer gezamenlijk met Basia Trzetrzelewska werd geschreven en vanavond in de North Sea Jazz club een zangeres ontbreekt, jammer maar dat nummer kunnen we nog weer eens thuis beluisteren. Met ‘Get Out Of Your Lazy Bed’ is het teken dat we aan het einde van een zeer onderhoudende set van superieur muzikaal niveau zijn aangekomen. New Cool Collective’s kapitein Benjamin Herman heeft met de samenwerking met gentleman Mark Reilly a.k.a. Matt Bianco koers gezet naar een show die overal ter wereld succes zal oogsten.
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective

Na afloop nemen de mannen nog voldoende tijd het album ‘The Things You Love’ te signeren maar ook mijn drie meegebrachte albums van Blue Rondo À La Turk worden door Mark Reily gesigneerd. Het moment dat hij de albums bekijkt denk ik een blik van weemoed aan de gedachte van onze jeugd te bespeuren.
Mark Reilly (a.k.a. Matt Bianco) & New Cool Collective
Dank aan Benjamin Herman’s New Cool Collective, aan Mark Reilly, aan Willem Friede voor de set-list én aan de muziekindustrie die in deze samenwerking wil investeren. Dank voor een TOP avond in een zeer volle North Sea Jazz club. Deze avond wordt door ons pas écht afgerond na een bezoek aan de spiksplinter nieuwe buurman van de North Sea Jazz club, Billie’s Bar.

Graag bedanken de reporters van TBA? de North Sea Jazz club voor de gastvrijheid, hun medewerkers voor de hartelijke ontvangst, het goede geluid en de vriendelijke bediening.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: