7e “Barre Blues” kroegentocht langs een mix van stijlen

gezien & gehoord in: diverse locaties in Monster Westland: de 7e “Barre Blues” kroegentocht  op zaterdag 5 mei 2012. Review en filmpjes door Giel van der Hoeven met foto’s van Pemmy Larmené

Vanwege de te verwachten lage temperaturen en daarbij de kans op regen, was het Barre Blues openingsoptreden door MooreBlack verplaatst van het Kerkplein in Monster naar de tuinzaal van de Noviteit. De regen bleef uit en het plein stond droog maar de beslissing bleek toch een goede te zijn. Want de tuinzaal stroomde tussen 20:30 en 21:00 uur wél overvol en de sfeer was top. Dit kwam niet in de minste plaats door het viertal van MooreBlack die een eervolle tribute aan de in 2011 overleden blues(rock)gitarist Gary Moore brachten.

MooreBlack  bracht uitsluitend bekende nummers (voor de kenners) die de virtuoze Ier, zowel solo als met de band Thin Lizzy, in zijn respectabele carrière wereldwijd had gespeeld. Uiteraard werd het optreden afgesloten met Moore’s grootste hit ‘Still Got The Blues’. Gesneden koek voor gitarist Mario Roelofsen en band die het repertoire al jaren – ook vóór de dood van Moore – door heel Nederland en België spelen. Een waardige aftrap van wederom een gedenkwaardige avond georganiseerd door Stichting Blues Aan Zee.

Ook Café de Kleine Jan aan het Kerkplein was afgeladen met stamgasten en muziekliefhebbers. Niet zo vreemd als daar de legendarische zanger/saxofonist Nicko ‘Livin’ Blues’ Christiansen  optreedt. Hij werd bijgestaan door het succesvolle rhythm & bass duo The Dynaflow en de veelgevraagde Delta/Chicago bluesgitarist Peter Struyk  uit Den Haag. Bij elkaar een toegewijd kwartet waaraan je de grootste klassiekers uit de blueshistorie wel kan overlaten. Nicko Christiansen zijn onnavolgbare saxofoon- en rauwe stemgeluid zijn nog steeds weergaloos opzwepend.

Blues, maar dan met invloeden van jazz, funk en soul was te horen in Café de Pomp. Coverband Big-Dutch  onder aanvoering van vader en zoon Piet (zang & sax) en Toine Scholten (zang & gitaar) speelde zowel nummers van Jimi Hendrix en Eric Clapton die werden afgewisseld met songs van artiesten uit de latere generatie, zoals Amy Winehouse en John Mayer. “muziek maken is onze passie” is hun voor de hand liggende motto. Zoals dat ook de hartstocht was van alle Barre Blues performers – en bezoekers – die avond.

Kleine schoonheid met een roeping gold ook voor de jonge Westlandse bluesband Smokin’ Cadillac. Naar verluid was dit optreden in Ojos Zaal1 pas hun derde in het openbaar voor een live publiek. Maar de lefgozertjes presenteerde zich muzikaal en visueel als gelouterde bluesmuzikanten. Met een setlist vol authentieke bluessongs van helden die qua leeftijd hun (over)grootouders zouden kunnen zijn! “The blues had a baby and they called it… Smokin’ Cadillac!” Om maar eens een variatie op een Muddy Waters lyric te quoten.

Nog zo’n jonge veelbelovende swingende bluesband is Sugar Boy & the Sinners  uit Leiden, die in Ojos Zaal2 de bezoekers aan het dansen kregen. Zanger/bluesharpspeler ‘Sugar’ Boy Vielvoye werd ondersteund door drie ‘Sinners’: Ronnie (gitaar), Vinnie (doublebass) en Frankie (drums). Energieke jonge kuiven die op eigenzinnige wijze een mix speelde van ‘old school’ rhythm & blues, rock and roll en 50’s soul. Niet alleen voor het Westlandse publiek was dit kwartet een verrassende openbaring; ze oogsten inmiddels landelijk succes. Hun eerste CD komt er binnenkort aan en a.s. donderdag mogen ze het feestje ’20 jaar BluesFEESTival’ van het Kwadendamme Bluesfestival opluisteren.

Terug naar de Noviteit aan de Kloosterlaan, om af te dalen naar de kelder van plezier en bier. Met livemuziek natuurlijk, The Rude Move  uit Rotterdam werd opgericht in november 2008 door gitarist Dennis Gosens. Hij wilde, na tien jaar in The Rude Bluesband hebben gespeeld, weer eens wat anders. D.w.z. het blues repertoire werd uitgebreid met bluesrock, stevige rock ’n roll en af en toe zelfs een Rumba nummertje! Het kluppie uit Rotjeknor wil nu eigenlijk maar één ding; speeeelllluuuuh! En zo geschiedde, het werd dansen, zingen en meeklappen in de knusse Kelderzaal van de Noviteit.

Het definitieve eindstation van onze bluestocht was weer de Noviteit tuinzaal van het voormalige klooster. Waar we nog net een staartje bluesrock meekregen van De Amersfoortse band Chasin’ Allister  met de zingende en dansende frontman Kees van der Bie. Vijf ervaren muzikanten met een grote passie voor stevige bluesrock en muzikale invloeden van o.a. Jimi Hendrix, Cream, Gov’t Mule en ZZ-Top. Stevige kost dus met Bas Vincent en Richard Pool als opvallende gitaristen met een rauwe classic bluesrock sound.

The last encore van het muzikale feestje rondom de Monsterse kerk kwam van Boys Named Sue.  Eén van die vele Johnny Cash tribute bands die de Benelux rijk is. En het massaal aanwezige publiek, was om 2:00 uur ’s nachts nog steeds uitzinnig! Deze band bestaat sinds 2001 en laat alle facetten van Johnny Cash zijn muziek horen: country, rockabilly, bluegrass, gospel maar ook werk van de veelverkochte American Recordings albums. ‘Ring of Fire’, ‘Folsom Prison Blues’, ‘Orange Blossom Special’… ze kwamen weer allemaal voorbij. En natuurlijk: ‘A Boy named Sue’… how do you do?! Nou, “very well!” want de jaarlijkse barre strooptocht langs de Monsterse ‘honky-tonks and bars’ lijkt een steeds spannendere en leukere aangelegenheid te worden. Dat zat het um dit keer ook weer in de grote variatie aan bands op de zes verschillende podia. Waarbij is aangetoond dat een “Barre Blues” kroegentocht niet uitsluitend uit authentiek bluesmuziek hoeft te bestaan.

 

[excuses voor de matige filmkwaliteit, het ging slechts om de muzikale sfeerimpressie ;-)]

En hier meer foto’s van de Kroegentocht door Pemmy:

Geef hier uw commentaar