Gevarieerd kwaliteits programma op zeer gezellig Moulin Blues festival – Dag 1

Verslag van Moulin Blues 2012 te Ospel op 4 en 5 mei 2012. Tekst en foto’s van Hen Metsemakers.

Voor alweer de 27e keer wordt dit jaar weer alles uit de kast gehaald om Ospel om te toveren tot het tijdelijke mekka van de (inter)nationale blues. Als vanouds op en top gezellig zowel op, achter en voor de beide podia. In de grote tent dit jaar zullen op vrijdag Lightnin’ Guy, Vidar Busk & His Bubble Of Trouble, Israel Nash Gripka, Big Pete Blues Band en Jim Suhler & Monkey Beat hun best doen om de verwende en doorgewinterde bluesfanaat op dit grootste bluesfestival van Nederland te bekoren.
Op zaterdag staan daar John F. Klaver Band, RJ Mischo, Trampled Under Foot, Jon Amor Blues Group, JD McPherson, MarkHummel/Lazy Lester/Little Charlie, Jimmie Vaughan ft Lou Ann Barton en Moreland & Arbuckle ingeroosterd. Een programma om door een ringetje te halen!
Gezien de weersvoorspellingen viel deze vrijdag nog alleszins mee. Een aangenaam temperatuurtje en het zonnetje staat hoog aan de hemel. De organisatie van Moulin Blues heeft niets aan het toeval overgelaten en het terrein ziet er overzichtelijk en tot in de puntjes verzorgd uit. Opvallend hoeveel tenten, campers, & caravans er opgesteld staan, een teken dat de echte bluesfreaks die niets van het programma en/of de sfeer willen missen hier aanwezig zijn.

Dag 1 (en hier kun je verslag van dag 2 lezen)

Lightnin’ Guy trapt het festival af in de grote tent op de vrijdagavond rond 17.00uur. Deze Belgische artiest is tot de top van de bluesscene bij onze zuiderburen doorgedrongen en terecht zou ik willen opmerken! Energieke en rauwe slide-guitar blues wordt de tent ingeblazen die al aardig gevuld is met liefhebbers die dit best kunnen waarderen. Zijn bewerkingen van Hound Dog Taylor zijn onlangs op een live-cd verschenen getiteld “Lightnin’ Guy plays Hound Dog Taylor Live!”.

In de cafetent speelt Tiny Legs Tim hierna die een set van een half uur speelt in de ombouwpauze van het programma van de grote tent. Tiny Legs Tim is een jonge Belgische éénpitter die met een gammele (weliswaar versterkte) acoustische gitaar, mondharmonica & slide een pittige bluesset neerpoot die doorweekt is van invloeden van voor WOII. Zijn roots liggen o.a. bij de Deltabluesboys van weleer Son House en Robert Johnson.

Vidar Busk & His Bubble Of Trouble vervolgt in de grote tent het programma. In 1998 speelde hij ook al in Ospel; een gedenkwaardig optreden bestaande uit swingende bluesrock. De 42 jarige geboren Noor gaat momenteel terug naar de muziek uit de jaren vijftig waarin hij een mengeling van de stijlen swing, boogie woogie, rock ‘n roll, rockabilly en blues laat horen. Vidar Busk & His Bubble Of Trouble zorgt voor een stomende en dansverwekkende set. Zelfs een stuk Zuid-Amerikaanse salsa passeert de revue! Ondanks wat geluidsproblemen zet hij een puike show met veel afwisseling neer. Na het concert werd de band met vliegende vaart naar Düsseldorf gereden, om op zaterdagavond in Noorwegen op te treden in een volgend concert. Vidar Busk zelf bleef hangen in Ospel. Hij vond het festival veel te gezellig!!

Twee akoestische gitaristen, een drummer en een zanger/mondharmonicaspeler vormen de bezetting van het Franse Cotton Belly’s. Oude blues en rock & roll van de jaren zeventig, snel aantrekkelijk, energiek en dansbaar zijn enkele kenmerken van dit leuke gezelschap wat de tijd voor het volgende ‘grote’ optreden vult in de cafetent. Erg hard was het wel en enkele geluidsprobleempjes (rondzingende microfoons) bleven hun niet bespaard. Het mocht de pret van het publiek echter niet drukken. Voordat het zover is wordt er een gedicht voorgelezen over de vrijheid die we hier koesteren waarna er een indrukwekkende minuut stilte in acht wordt genomen voor de doden die in diverse oorlogen gevallen zijn. Mooi hoe je duizenden mensen in een tent stil hoort zijn.

De New Yorkse singer-songwriter Israel Nash Gripka zorgt voor een rustmoment en aandacht voor de wat ingetogener muziek. Hij heeft wel wat mosterd bij Neil Young weggehaald hoor ik. De bezoekers zien het meer als achtergrondmuziek naar mijn idee, de onderlinge gesprekken voeren de boventoon. Jammer, de muziek is van hoge kwaliteit. Het vorig jaar leverde Gripka het album “Barn Doors and Concrete Floors” af. Een rustig concert met veel mooi akkoordenwerk.

Pieter ‘Big Pete’ van der Pluijm heeft het afgelopen decennium op talloze podia met variabele bandbezetting zijn gruizige en scheurende harmonicaspel laten horen. O.a. Ian Siegal & Mat Schofield hebben al van zijn diensten gebruik gemaakt. Op het gerenommeerde Delta Groove label (USA) verscheen in 2011 het album ‘Choice Cuts’ waarmee hij zich nomineerde voor een Blues Music Award. Voor het optreden krijgt Pete de Dutch Blues Award 2012 voor beste bluesharpspeler uitgereikt! Harpblues in vele varianten, met flinke power gespeeld en ondersteund door een geoliede band zorgen voor een traditioneel qua stijl, maar mooi concert wat dankbaar door de menigte in ontvangst wordt genomen. Special guest Big Dave op mondharmonica speelt aan het einde van de show nog een deuntje mee. Vorig jaar zag en hoorde ik hem hetzelfde doen bij Triggerfinger op Blues Peer. Maandag 7 mei is Big Pete te gast op TV bij DWDD, dus de fans die het in Ospel hebben gemist kunnen dan nog kort kijken en horen hoe hij dit seizoen in vorm is.

Slide-gitarist Jim Suhler komt voor een exclusief optreden naar Ospel in de 3 weken die hij vrij heeft als gitarist bij George Thorogood & The Destroyers. Hij heeft zelfstandig ook al een aardige naam opgebouwd in de blues-boogie hoek. Een genre wat het goed blijkt te doen in Ospel! Zijn spel is technisch gezien dan ook van een behoorlijk niveau moet ik zeggen. Veel geweld ook hoorbaar uit het Hammond orgel wat de hoge portie rock bij dit optreden enorm ondersteunt. In een hele mooie compilatie horen we o.a. ‘Hush’ van Deep Purple voorbij komen. Met deze slotact komt er een eind aan een eerste mooie dag Moulin Blues. Een mooie afsluiter waarvan het publiek met een groot enthousiast applaus afscheid neemt.

 

Hier ook het verslag van de tweede festival-dag vinden.

Voor meer foto’s van hen zie hieronder:

5 thoughts on “Gevarieerd kwaliteits programma op zeer gezellig Moulin Blues festival – Dag 1”

 1. ja was erg leuk, goeie line up en vooral zeer gezellig. Trouwens ik heb Vidar Busk zaterdag nog gesproken, hij vond het dus zo gezellig in Ospel dat hij met de wiedeweerga zaterdag ochtend weer terug is gekomen ?

  1. Hen Metsemakers

   Gold dus ook voor o.a. Jim Suhler die zaterdag met een deel van de band terugkeerde om o.a. Jimmie Vaughan te horen. Ook JD McPherson en Jon Amor met aanhang zag ik in de coulissen terug!

  2. Hoi Hen

   Ik denk dat Phil hiermee wil zeggen dat Vidar Busk helemaal niet weg is geweest! Hij is zowel vrijdagavond als zaterdag gewoon in Ospel geweest!

  3. Hen Metsemakers

   Huh? Ik ga ff informeren bij diegene van de organisatie die me dit heeft ingefluisterd, zou ik me dan in de naam hebben vergrabbeld.. dan volgt uiteraard een correctie,

  4. We zijn eruit!
   Werd net gebeld op mijn navraag hierover en het zit ‘m in de details! Vidar zelf is inderdaad gebleven maar zijn band moest in Noorwegen spelen die zaterdag.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: