Festival Uitgelicht: Highlands Festival laat Ambitie, Visie en doorzettingsvermogen zien

In het najaar van 2008 kwamen de eerste berichten naar buiten over de opzet van een nieuw festival in Amersfoort. Het zou 3 dagen duren met twee podia en een camping vlakbij om de bluesliefhebbers meerdere dagen te kunnen faciliteren. En om zich te kunnen onderscheiden van de al bestaande festivals werd aan de volgende opzet gedacht: voldoende ruimte op het veld met goed zicht op het podium, theater-acts, winkeltjes, maar vooral culinaire verwennerijen van kwaliteitsrestaurants in plaats van de gebruikelijke vette hap. En al deze ideëen waren uitgebroed door een groep vrienden rondom Henk Hak in zijn bluescafe De Noot.

Highlands’s artist impression uit 2008


Al snel bleek -echter- dat deze ambities toch wel wat te hoog gegrepen waren. De eerste editie van Highlands Festival in 2009 besloeg dan ook éen dag en éen podium, maar wel weer met klinkende namen als Jethro Tull en Buddy Guy. Het bezoekersaantal viel echter behoorlijk tegen: in plaats van de verwachte 5000 kwamen er slechts 3000 bezoekers opdagen die ook nog eens een relatief hoge entreeprijs moesten neertellen. Maar Highlands had haar vuurdoop doorstaan!

Dit waren echter niet de enige uitdagingen waar de festivalorganisatie in de afgelopen jaren mee te maken kreeg. Zo kwam daar in 2010 opeens de financiele crises voorbij, acties tegen vermeende geluidsoverlast, de BTW-verhoging van 6 naar 19%, en er was zelfs op enig moment sprake van het wel of niet mogen gebruiken van Stadspark de Schothorst als lokatie. Maar het vroegtijdig overlijden van Gary Moore (headliner voor de 2011 editie) was toch wel de meest dramatische tegenslag.

Maar de organisatie ging door en daar zullen de -voornamelijk muzikale- hoogtepunten van de voorgaande edities aan hebben bijgedragen. Wie herinnert zich niet het indrukwekkende optreden van blueslegende Buddy Guy, en dat precies na middernacht pas de eerste regendruppels naar beneden kwamen. Of de grootse entree van Dana Fuchs die met een old-timer door het publiek naar haar podium werd gereden. Grappig was de poging van Ian Siegal die met 12 kopjes espresso zich een ander imago trachtte aan te meten.

En Bernard Allison getuigde van professionaliteit toen hij gewoon doorspeelde terwijl de stoppen van de podiumverlichten waren doorgeslagen.

Het is dan ook eigenlijk niet eens zo verwonderlijk dat de organisatie nog steeds aan hun ambities blijft vasthouden en dat de contouren van het oorspronkelijke plan van het Highlands Festival bij elke editie beter zichtbaar worden. Zo werd er in 2011 al een avond vol optredens aan de eigenlijke festivaldag toegevoegd. En dit jaar, 2012 krijgen we er al weer een tweede podium bij en kunnen de festivalgangers overnachten op de ernaast gelegen camping. Ook de entreeprijs is relatief gezien omlaag gegaan: je betaalt nu € 60 voor 2 dagen en 20 acts.

Door de extra avond en tweede podium is er nu ook meer ruimte voor jong talent en nederlandse bluesbands. De 14 jarige Démira Jansen wint de High School Music Competition en mag dus de 2012-editie van het Highlands Festival openen!  Julian Sas (die eigenlijk al in 2009 mee had willen doen) en Erwin Java’s nieuwe bluesinitatief King of the World zijn ook van de partij op de vrijdagavond, maar ook oude rotten als Flavium en de ervaren Lefthand Freddy laten zich horen, maar dan wel op de zaterdag. Speciaal is dat de festival organisatie een vooruitziende blik had toen ze de Veldman Brothers wisten vast te leggen. De Veldmannen zijn immers recent tot De Beste Bluesband van 2011 uitgeroepen (zie verkiezing Dutch Blues Awards).

“Where Blues Meets Rock” wordt onmiddelijk duidelijk als je de australische band Vdelli hebt gehoord. Maar ook de legendarische seventies acts Wishbone Ash en Uriah Heep zijn de publiekstrekkers voor de rock-fans van Highlands. En daarmee ontstaat de interessante publieksmix die het festival zo eigen maakt.

Highlands 2012 sluit af met de funk-rock groep Mother’s Finest. Met nog zo’n vier van de zes originele leden in de band, Joyce “Baby Jean” Kennedy, Glenn “Doc” Murdock, Jerry “Wyzard” Seay, Moses Mo, aangevuld met John Hayes en Dion Derek is dit een uitsmijter van jewelste. Nieuws is dat de kleinzoon van “Doc”Murdock, Zende Murdock (bekend van The Voice Kids) een nummertje mee mag zingen. En daarmee is de cirkel rond, gevestigde orde en nieuw talent komen bij elkaar op het Highlands Festival!

 

Lees meer over het festival op www.highlandsfestival.nl

Lees de verslagen van het The Blues Alone Team uit 2009, 2010  en 2011.

En een aantal van onze interviews tijdens Highlands 2011:
met Dany Lademachter
en met Ian Siegal

2 thoughts on “Festival Uitgelicht: Highlands Festival laat Ambitie, Visie en doorzettingsvermogen zien”

  1. Klopt helemaal!
    Hopen voor de organisatie dat er meer mensen komen dan de afgelopen jaren zodat we nog jaren hiervan kunnen blijven genieten

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: