Harry Muskee is overleden!

Vanavond is Harry Muskee op 70-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rolde overleden aan de gevolgen van kanker. In korte tijd is het internet vanavond dan ook overspoeld met  ‘In Memoriams’  en wordt veelvuldig stilgestaan bij deze Nederlandse Blueslegende. Ook wij van TheBluesAlone? willen getuigen van de waarde die Harry Muskee heeft gehad voor de Nederlandse blues en rock muziek.

We kennen allemaal ‘Appleknockers Flophouse’,  ‘Windows of my Eyes’, ‘Another Day Another Road’ en ‘Somebody will know Someday’. Maar ook LP’s als ‘Groeten uit Grollo’ en ‘Desolation’ staan in veel platenkasten en hebben inmiddels een legendarische status gekregen. Hij creëerde met Cuby  & The Blizzards een omgeving waarin artiesten als Eelco Gelling en Herman Brood konden groeien. Maar naast al zijn muzikale verdiensten uit de zestiger jaren, is wellicht nog indrukwekkender dat hij tot voor kort nog een graag geziene gast was op festivals en in de concertzalen met zijn band. Zelfs zijn laatste cd ‘Cats Lost’ uit 2009 was van een kwaliteit die je zelden tegenkomt bij artiesten in de nadagen van hun carrière. Hij was ook met Daniël Lohues bezig om aan een opvolger te werken met de passende titel ‘Dogs Found’.

Het was dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat Harry in 2007 werd geëerd met een Gouden Harp voor zijn hele ouevre. In april dit jaar werd dat nog eens dunnetjes overgedaan door de uitreiking van de Dutch Blues Award door voormalig manager en vriend voor het leven Johan Derksen.

We denken terug aan alle mooie persoonlijke belevenissen… van het grijs draaien van de meest klassieke bluesplaat in de Nederlanse muziekgeschiedenis ‘Groeten Uit Grollo’ (1967) tot ons bezoek aan het C + B museum in Grolloo in 2000 (en dat afgelopen zomer na een verbouwing werd heropend), tot aan de vele optredens die we van hem zagen, het eerbetoon in het kader van zijn 70ste verjaardag in juni jl. en de laatste photoshoot tijdens de Dutch Blues Awards in 2011.

Harry, bedankt voor al het moois dat je ons hebt gebracht!

 

Cuby & The Blizzards – Window of my eyes
(H. Muskee; E. Gelling)

Through the window of my eyes
I can see a rainy day
Sittin’ in the chair of my own
Looking for a way to be the one who I am
It’s useless to cry for the things I was unknown
Thinking it will come back and reach my home

It’s like a distant, like a distant face
It’s like a shadow on my wall
Something that, that I can’t touch
It’s heavenly, as it calls

Shelter of my mind hides my love and my tear
I keep on looking for a reason which is not here

%d bloggers like this: