Revelator: een mooie start van een nieuw huwelijk.

tekst door Arjan Vermeer.

Het is een warme zomeravond in augustus. De barbecue in de achtertuin staat op je te wachten terwijl je de straat inrijdt met het raam open, de airco uit. De cd-speler in je auto staat op vol vermogen te draaien. Hou dat gevoel vast en je weet meteen welke sfeer “Revelator”, de eerste nieuwe release van de Tedeschi and Trucks Band,  meegeeft.

De prachtige en doordringende soul-stem van Susan Tedeschi tesamen met haar echtgenoot, de beste slide-gitarist van deze tijd, Derek Trucks, hebben hun eerste muzikale liefdesbaby geproduceerd. Beide hebben hun solo-carriere geparkeerd en ingeruild voor een muzikaal huwelijk. Samen met -onder andere- Mike Mattison, Oteil & Kofi Burbridge, Tyler Greenwell en J.J.Johnson vormen zij de 11-koppige Tedeschi & Trucks Band. Al eerder speelden Susan en Derek in de ‘Soul Stew Revival’, waar ze -met name- nummers speelden, afkomstig van hun solo-carriere.


Het album is opgenomen in hun eigen thuisstudio in Jacksonville, Florida. Jim Scott heeft -samen met Derek- het album geproduceerd. Scott had daarvoor al samengewerkt met The Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash en the Dixie Chicks. Daarnaast hebben bekende songwriters meegeholpen, zoals John Leventhal, David Ryan Harris, Gary Louris, Oliver Wood en Sonya Kitchell.

In een eerder interview meldde Susan Tedeschi al dat de songs uit ‘het dagelijks leven’ zijn gegrepen. Gewone liefdesliedjes worden afgewisseld met verhalen over ‘hoop’, zoektochten naar bescherming’ en ‘soul-searching’. “In plaats van ons te richten op muzikale jams, langdurige solo’s zijn alle nummer voorzien van een duidelijke structuur en een goed verhaal”, aldus Tedeschi. Dat neemt echter niet weg dat we in elk nummer kunnen genieten van solo’s van Derek, maar dan wel goed afgemeten. In balans met de song. Je zou zelfs kunnen stellen dat de slide van Derek voordurend in duo ‘zingt’ met de gospelklanken van Susan’s stem.

Luister maar eens naar het prachtige “Until You Remember”. Beginnend met een St’Louis-achtige blazerskoraal, die overgenomen wordt door subtiele gitaarlicks, excelleert Susan daarna met haar krachtige stem. Ondersteund door een helder klinkende akoestische piano, volgt Derek haar met zijn -bijna kreunende- slide als een tweede vocal. Een prachtig voorbeeld van, hoe die twee elkaar muzikaal hebben gevonden.

“Bound for Glory” is een lekkere bluesy uptempo song met veel ruimte voor de blazers en een bijna jamband-achtig einde. Het is trouwens aan te bevelen om op youtube de live versies van een aantal van deze songs te beluisteren. Ze klinken dan nog krachtiger dan op de cd. En dat vind ik eigenlijk alleen maar een verdienste.
Dat wordt helemaal duidelijk bij “Midnight in Harlem” een song die ze vorig jaar ook speelden op het Crossroads Festival. Een echte klassieker. Alleen de opbouw van de song is het al waard om naar te luisteren. Een heerlijk subtiele gitaar met daarover heen een slide die uit maar niet zijn kooi wil komen. Het orgel mengt zich er tussen waarna Susan haar warme kant van haar stem laat horen. Ik kijk er echt naar uit dit nummer live mee te mogen maken.

Maar ook de meer up-tempo nummers doen het goed op Revelator. “Come See About Me” is een rocker, met een lekkere groove. In “Love Has Something Else to Say” laat de band de funky tijden met de Derek Trucks band een beetje herleven. Mike Mattison die een gedeelte van de solo vocals voor zijn rekening neemt. De blazers die de vocals vakkundig omlijsten. En de hele band die lekker los gaat op het einde. Dat mag de band -zonder Susan- ook nog eens doen, bij het korte intermezzo “Shrimp & Grits” en -nog meer- in de ‘hidden track’  die achter het intieme “Shelter” verborgen zit: “Ghost Light”.

Na zes solo-albums van Susan en evenzoveel studioalbus van de Derek Trucks Band is er dan nu Revelator. En nieuw begin van een nieuwe muzikale relatie. En wat voor begin. Het is heel verleidelijk voortdurend vergelijkingen te maken met de voorgaande solocarrieres. Zoals familie en vrienden in een pasgeboren kind vaak de gelijkenissen van zowel de vader als de moeder zien, afhankelijk van wie er kijkt! Zo kun je ook hier stellen dat het enerzijds een typisch Tedeschi-album is danwel duidelijk de invloeden van de Trucks band aanwezig zijn. Welnu alles is waar en ook weer niet. Het muzikale echtpaar heeft een eigen richting gekozen waarin onmiskenbaar beide ‘bloedgroepen’ zijn vertegenwoordigd. Het is de mix die het ‘m doet. En wat voor een mix. Op het Northsea Jazz Festival, 9 juli a.s., kun je zelf oordelen of de band dit ook live kan waarmaken. De joetjoepjes van het Crossroads festival, maar ook het “Jim beam”concert in Atlanta van april jl., geven daarin al uitermate hoopvolle aanwijzingen.

Tracks:
01. Come See About me
02. Don’t Let Me Slide
03. Midnight In Harlem
04. Bound For Glory
05. Simple Things
06. Until You Remember
07. Ball And Chain
08. These Walls
09. Learn How To Love
10. Shrimp & Grits
11. Love Has Something Else To Say
12. Shelter
13. Ghost Light (hidden track)

Tedeschi Trucks Band
Derek Trucks (Guitar), Susan Tedeschi (Vocals/Guitar), Oteil Burbridge (Bass), Kofi Burbridge (Keys/Flute), Tyler Greenwell (Drums/Percussion),J.J. Johnson (Drums/Percussion), Mike Mattison (Harmony Vocals), Mark Rivers (Harmony Vocals), Kebbi Williams (Saxophone), Saunders Sermons (Trombone), Maurice Brown (Trumpet)

www.tedeschitrucks.com

www.sonymasterworks.com

www.soundsdelft.nl

http://www.youtube.com/watch?v=7czlanjaObs&feature=related

 

lees ook: The Making Of

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: