Boogie Woogie als alternatief voor Carnaval

tekst Giel van der Hoeven; Foto’s- Arjan Vermeer / 5 maart 2011, Blues aan Zee, Monster

Stichting Blues Aan Zee bestaat 10 jaar en tien jaar lang hebben ze geprobeerd Nederlands beste boogie woogie pianist Mr. Boogie Woogie binnen te halen. Afgelopen zaterdag zat hij daar dan op zijn houten kist achter de piano op het Monsterse podium. Samen met zanger/gitarist Raymond ‘Guitar Ray’ Nijenhuis, bassist Jasper Mortier en drummer Robbie Carree. Eric-Jan Overbeek – zoals de geboortenaam van de heer Boogie Woogie eigenlijk luidt – staat bekend als Nederlands meest bevlogen boogie woogie pianist. In 2006 werd hij uitgeroepen tot ‘Best European Blues Pianist’ en hij is nationaal en internationaal veel gewild en gevraagd. Zo kan het gebeuren dat hij op de ene avond in april a.s. in ‘de Bolle Olifant’ in zijn geboorteplaats Nieuw-Vennep speelt, en een andere avond in het Sheraton Hotel in Tucson Arizona (USA).

http://concertphotos.thebluesalone.nl/#183

Geen polonaise tijdens dit carnavals weekend in de Noviteit maar gedanst werd er des te meer. Want de liefhebbers van extreem dansbare muziekstijlen als Rock & Roll, Boogie Woogie en Rhythm & Blues werden op hun wenken bediend. Behalve eigen repertoire speelt Mr.Boogie Woogie ook nummers van legendes als o.a. Ray Charles, Dr.John en Fats Domino. Het kwartet kreeg de beentjes al snel los. Niet alleen door de spetterende pianopartijen maar ook de indrukwekkende vingerloopjes door Jasper Mortier op staande en elektrische bas swingde als vanouds. Deze ervaren muzikant uit Enschede steunt regelmatig Amerikaanse musici op hun uitgebreide Europese tournees en hij heeft CD’s opgenomen met vele grootheden zoals Boo Boo Davis, Big George Jackson, Doug Jay en David Gogo. Ook drummer Robbie Carree heeft internationale ervaring opgedaan in Europa en de States. De geboren Griek studeerde drums aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en groeide op in Leiden. In de beroemde Nederlandse jazzbar ‘The Duke’ daar is hij geen onbekende, hij leerde er heel veel muzikanten kennen. Zijn functionele beats en drum-fills passen naadloos in het spel als begeleiding voor pianist Eric-Jan en gitarist Raymond Nijenhuis (1967). ‘Guitar Ray’ speelt sinds december 2005 met Mr. Boogie Woogie’s Firesweep Bluesband en had voor die tijd al een reputatie vanjewelste. Hij speelde met teveel internationale muzikanten om op te noemen waaronder de legendarische Amerikaan Charlie McCoy. Zijn swingende gitaarmuziek wordt vaak omschreven als American Roots en Rhythm & Blues, maar zaterdag bleek weer dat zijn stijl eenvoudig niet in één omschrijving te vangen is. Ook zijn vocale bijdragen bepalen het totaalgeluid van Mr. Boogie Woogie & The Firesweep Bluesband. Vooral in de nieuwe nummers van de laatste CD ‘Just Like That’ komt hij goed tot zijn recht.

Pianist en zanger Mr. Boogie Woogie (1967) zelf is een virtuoze toetsenist en een topentertainer. Sinds hij op 14-jarige leeftijd Fats Domino’s ‘Swanee River Hop’ hoorde is hij niet meer weg te slaan achter de piano. Zijn bijnaam kreeg hij twee jaar later als grap toebedeeld in zijn eerste band ‘The Millbase Blues Band’. De legendarische Rob Hoeke was tot zijn overlijden in 1999 een grote invloed op en de mentor van Eric-Jan Overbeek. En ook dat is te horen want zowel de honkie tonkie pianisie stijl (met alle respect) als wel pianostijlen van zijn Amerikaanse invloeden (blues, ragtime, rock ‘n roll) zijn terug te horen in zijn bliksemsnelle energieke pianospel. Mr. Boogie Woogie speelde met de crème de la crème van andere boogie woogie pianisten en is een succes op vele Boogie & Blues Night Festivals. Sinds de jaren negentig toert hij ook (inter)nationaal met eigen wervelende Rhythm & Blues Revues. Ondanks dat Mr. Boogie Woogie & The Firesweep Bluesband zich op hun laatste album ‘Just Like That!’ niet alleen beperken tot traditionele boogie woogie zijn de optredens met het kwartet wel steeds doorspekt van zijn opwindende, ritmische pianoklanken. Mr. Boogie Woogie zit op zijn kissie graag in het middelpunt van de belangstelling en is niet voor niets ‘The Hardest Working Man in Boogie Land’. Dit optreden was een prima alternatief voor de carnaval ontduikers. Met ook gewoon een biertje en een dansje maar zonder verkleedpartijen, behalve de ras-entertainer Mr. Boogie Woogie zelf dan. In zijn New Orleans kostuum en met een breed scala aan uiteenlopende muziekstijlen maakt hij echt elk feest tot een succes!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: