Nieuw Americana Festival In Amsterdam – Once In A Blue Moon

Zaterdag 25 augustus 2018 vindt in het Amsterdamse Bos de eerste editie van Once In A Blue Moon plaats. Het nieuwe festival richt zich op Americana, country, folk, blues en rootsrock. Tim Knol is een van de artiesten die zal optreden, naast o.a. The Mavericks, Sam Outlaw, Hiss Golden Messenger en Bombino.

 

De Hoornse singer-songwriter roemt het initiatief en is verguld onderdeel uit te maken van het programma. Tim Knol: “Het festival wordt groots opgezet en kent een heerlijk gevarieerde line-up. Al sinds m’n jeugd ben ik een groot liefhebber van deze genres, bijzonder tof om daar tussen te mogen staan.”

Once In A Blue Moon wil een zo volledig mogelijk programma presenteren van wat er speelt binnen de Amerikaanse rootsmuziek, van gelauwerde namen tot veelbelovende nieuwkomers. Tot die eerste categorie behoren The Mavericks, die met hun mix van country, latin en rockabilly in de nineties grote successen boekten en al jaren een vaste waarde vormen. Jongere acts als Sam Outlaw en Hiss Golden Messenger ontwikkelen zich gestaag richting een dergelijke status met hun verfrissende interpretaties van oorspronkelijke genres; Sam Outlaw met classic country en honky tonk, Hiss Golden Messenger met alt-country en indie-folk.
nieuwsbericht-2Die onderverdeling is ook terug te zien in de huidige publieke belangstelling voor deze muziekstroming: de trouwe basis die de ontwikkelingen binnen de roots genres al jarenlang volgt, wordt aangevuld met een groeiende groep jongeren die de authenticiteit en zeggingskracht van deze acts aanspreekt. Tim Knol kan dat beamen: “Vroeger, toen ik met mijn vader naar rootsfestival Blue Highways in Utrecht ging, was ik altijd de jongste. Nu zie ik bij americanaconcerten meer jongeren om me heen. Once In A Blue Moon spreekt een breed publiek aan, en zeker ook de nieuwe generatie.”

Photocredits: Promo shots, Gerrie van Barneveld en José Gallois.

Voor wat betreft de randprogrammering put de organisatie ook inspiratie uit de Amerikaanse cultuur. Zo kent het cateringaanbod hoogwaardige en smaakvolle BBQ- en tex-mex-gerechten en Kentucky soul food. Met het idyllische decor van het Amsterdamse Bos zijn alle randvoorwaarden aanwezig om zowel de goed ingevoerde liefhebber als de festivalganger op zoek en ontdekkingen te  bekoren.

Seasick Steve
SeasickSeasick Steve is een uitzonderlijke artiest gebleken sinds hij doorbrak met zijn ongelofelijke rauwe, krachtige en emotionele televisieoptredens. Het zijn de verbazingwekkende en meeslepende liveshows waarmee Steve en zijn drummer Dan Magnusson een onuitwisbare indruk achter laten bij het publiek. Steve heeft de tijd van zijn leven terwijl hij de wereld over reist om uitverkochte shows te geven. Dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Dit wordt de gekste, meest rockende en wildste show die je deze zomer gaat zien!

The Mavericks
mavericksDe Amerikaanse neo-traditionele countryband The Mavericks staat bekend om zijn energieke live-shows waarin duidelijk opzwepende latin-invloeden zijn te horen. Met ‘Dance The Night Away’ behaalden The Mavericks internationale successen, maar eind jaren ’90 besloot de band tijdelijk uit elkaar te gaan. Gelukkig voor de liefhebbers kwamen ze in 2012 sterker dan ooit terug met als kers op de taart het in 2017 uitgekomen album ‘Brand New Day’.

Sam Outlaw
sam outawSam Outlaw wordt gezien als één van de belangrijkste upcoming country artiesten van deze generatie en is in het bezit van een formidabele stem. Hij noemt zijn muziek ‘SoCal country”, country muziek met een Zuid-Californische vibe gemixt met klassieke honky tonk en troubadourpop. Sinds zijn debuutalbum uit 2015 speelde hij op grote festivals als Stagecoach, toerde door Europa, Australië en thuisland Amerika. Zijn laatste album ‘Tenderheart’ (2017) kan rekenen op louter positieve recensies.

Tim Knol
Tim-Knol-In de zeven jaar na zijn doorbraak in 2010 heeft Tim Knol nogal wat ervaringen achter de boeg. Vroeg in zijn loopbaan werden veel jongensdromen al werkelijkheid: spelen op grote podia, ontmoetingen met grote helden en het kunnen leven van zijn muziek. Begin 2018 lanceerde hij zijn vierde album ‘Cut the Wire’ op. Het album is een liedjesplaat pur sang waarbij de spontaniteit van zijn garage/powerpop-groep The Miseries doorsijpelt. In vele opzichten is ’Cut the Wire’ is een fraaie liedjesplaat, precies zoals we dat van Tim Knol gewend zijn.

Hiss Golden Messenger
hiss goldenHet is bijna niet te geloven dat M.C. Taylor, frontman van Hiss Golden Messenger, ooit in de hardcore punk band Ex-Ignota speelde. Met zijn soulvolle en warme stem vormt hij de kern van de band. De Amerikaanse band staat bekend om de aanstekelijke nummers vol met alt-country- en folk-invloeden. De optredens van Hiss Golden Messenger zijn een muzikaal feestje.

Bombino
BombinoOmara “Bombino” Moctar, een gitarist en songwriter van de Noord-Afrikaanse Toeareg, groeide op tijdens een periode van gewapende strijd voor onafhankelijkheid en gewelddadige onderdrukking door regeringstroepen. Die achtergrond weerklinkt in zijn woestijnblues: opwindende jams die de geest van verzet en rebellie ademen, met echoënde gitaarriffs die doen denken aan andere Afrikanen als Tinariwen en Ali Farka Touré, maar ook aan Jimi Hendrix, John Lee Hooker en Jimmy Page.

CC Smugglers
cc smugglersAls er één band is die zich de afgelopen jaren heeft bewezen als een fantastische liveband dan is het CC Smugglers wel. Ze zien Elvis Presley, Tom Waits en Johnny Cash als belangrijke inspiratiebronnen voor hun muziek. CC Smugglers staat garant voor een feestje dankzij de aanstekelijke mix van americana, bluegrass, folk, jazz en soul en de energie waarmee de band zich presenteert op het podium.

Steve Smyth
steve smythSteve Smyth is een veelzijdige muzikant. De ene keer laat de Australiër horen dat hij niet alleen een baard op z’n kin maar ook in z’n keel heeft, met een geluid dat refereert aan Tom Waits of Screamin’ Jay Hawkins. Het volgende moment maakt de rasperige rauwheid plaats voor zuivere, Jeff Buckley-achtige melancholie, of klinkt hij gedragen als John Grant. Maar ook poëten als Bob Dylan, Leonard Cohen en Jim Morrison hebben hun uitwerking niet gemist.

Lee Bains III & The Glory Fires
lee bainsFrontman Lee Bains omschrijft de muziek van zijn band als “Real Alabama Rock ‘n Roll” dus bereid je voor op een combinatie van rauwe southern rock met een vleugje soul, country en gospel. Het eind vorig jaar verschenen derde album Youth Detention kon rekenen op louter positieve recensies.

Once In A Blue Moon: zaterdag 25 augustus 2018 in het Amsterdamse Bos. Meer namen volgen; zie festivalsite voor meer informatie en tickets (kaartverkoop is gestart op 2 maart). 
poster

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: