40ste Editie Waterpop – nog 2 weken en dan is het zover!

Waterpop, hét gezelligste festival voor jong en oud, vindt dit jaar plaats op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus in het Hofpark te Wateringen. Inderdaad, dit jaar zit de vrijdagavond er ook weer bij. Dit gratis toegankelijke festival is namelijk al 40 jaar een begrip in heel Nederland. Elk jaar staan lokale helden, maar ook grote internationale namen op de planken om het kleine plaatsje in het Westland eens flink te laten schudden. Op deze zaterdag van het jaar kun je genieten van dé muziek van nu, van heavy metal tot rock & roll, van funk en jazz tot rock en pop naar blues, bedenk het maar en wij hebben het. Aanstormend talent laat zich zien aan het grotere publiek, grote gevestigde namen bewijzen waarom zij op het podium thuis horen.

Door de jaren heen is het bezoekersaantal gestegen. Waar me begon in 1978 met ongeveer vijfhonderd bezoekers, is Waterpop uitgegroeid tot een festival waar elk jaar minimaal vijfentwintigduizend festivalgangers vrolijk rondlopen op het terrein. Bezoekers hebben mogen genieten van fijne bands als Radiohead, Faithless, Herman Brood and his Wild Romance, Manic Street Preachers, The Verve, dEUS, Krezip, Within Temptation, Novastar, Biffy Clyro, Triggerfinger, Blaudzun, Balthazar, DE STAAT en nog veel meer talent. Meer over het verleden van Waterpop kun je lezen op de website lezen onder het kopje ‘Geschiedenis‘.

Deze zomer vindt de 40e editie plaats. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus is er veel te zien en te horen. Naast een vernieuwend programma biedt Waterpop verrassende straattheateracts, een uitgebreide festivalmarkt en verschillende kinderactiviteiten. Veel cultuur en gezelligheid dus. Tot dan!

Foto’s: José Gallois, Johan Sonneveld, Gerrie van Barneveld en promo-shots

Programma:

DeWolff: 
DeWolffNet als Waterpop, viert ook DeWolff een jubileum. Het driekoppige rockmonster mag namelijk 10 kaarsjes uitblazen. Een decennium vol psychedelische southern bluesrock van de beste soort op het oudste gratis festival van Nederland. De broers Pablo en Luka van der Poel hebben samen met Robin Piso een geweldige live-reputatie opgebouwd en die móét je gewoon meegemaakt hebben. Kom dit dus ervaren en proost op DeWolff!

Band Of Friends:

Band of FriendsRory Gallagher heeft ooit beloofd op Waterpop te komen spelen. Helaas overleed de Ierse bluesrockgitarist in 1995, nog voor hij zijn belofte waar kon maken. Rory was een legendarische muzikant. Met zijn band toerde hij de wereld over en was overal ongekend succesvol. In 2011 richtten oud bandleden Gerry McAvoy en Ted McKenna Band of Friends op. Bands of Friends is geen eerbetoon aan Rory Gallagher, maar een viering van het leven en de muziek van Rory, door muzikanten die erg dicht bij hem stonden. Marcel Scherpenzeel, die de band completeert, groeide op met de muziek van Rory en dat is zeker te horen. Gerry McAvoy belooft dan ook:  “This is the closest guitarist to Rory you will ever hear”.

Boogie Beasts: 
Boogie BeastsDirty beats, hypnotiserende slide, huilende mondharmonica en lekker veel fuzz. Dat kan je verwachten van deze vierkoppige band uit Luik en Belgisch-Limburg. Boogie Beasts vertolken hun liefde voor elektrische delta-blues op geheel eigenzinnige wijze en dat klinkt ongeveer als: The Black Keys die in de vroege uurtjes van een of ander illegaal feestje aan het jammen slaan met John Lee Hooker, of Morphine op een psychedelische trip met Little Walter, of RL Burnside tijdens een juke joint-gig begeleid door de vroege Stones. Met aanstekelijke energie zetten deze vier heren een uiterst smerige doch onweerstaanbare sound neer. Are you ready to boogie with the Beasts?

Darlyn:
DarlynDarlyn maakt een dromerige mix van rootspop en folk, geïnspireerd door de sound uit de jaren zestig en zeventig. Deze Amsterdamse/Rotterdamse band is rauw, ’roots’ en voorzien van een elegant en melancholisch randje. Single ’Stepping Stone’ gaat heel hard, zowel op de radio als op Spotify en dat resulteerde al in supports voor Ben Caplan, Mumford & Sons en Beth Hart. Next up: Waterpop

Admiral Freebee:
Admiral FreebeeKoning, Keizer, Admiral Freebee! De sympathieke liedjessmid heeft een heerlijke stunt uitgehaald voor zijn meest recente album Wake Up And Dream. Hij wist zijn band wijs te maken dat ze nog de demo’s aan het opnemen waren. Zo maak je dus een album waarop iedereen speelt en zingt met de overtuiging en schwung van iemand die iets heeft los gelaten, zonder na te denken, of een rol te willen spelen. Het bleek een meesterzet, want een album heeft zelden zo ontspannen en spontaan geklonken. Die band neemt Freebee dus ook mee naar Wateringen. Dan staat er wat op het podium hoor! En er spettert nog meer vanaf!

The Grand East:
The Grand EastZe komen uit het oosten van het land en ze heten The Grand East. Wars van commercie, pretenties en muziekopleidingen. Die hebben de jongens namelijk niet, want rock ’n soul leer je niet op school. Dat leer je op het podium van de lokale kroeg. Podia hebben ze al veel gezien en niet alleen die van lokale kroegen. Drie keer de Zwarte Cross, maar ook Eurosonic/Noorderslag, HMH (als aftershow van Bob Dylan) en de Melkweg. Daar kan straks ook Waterpop aan toegevoegd worden. Rock ’n soul, gebracht door een van enthousiasme uit elkaar spattende band. Met invloeden die via The Allman Brothers en The Doors naar Tom Waits en Captain Beefheart lopen. Live doen ze er altijd nog een schepje bovenop, als het kan. Maar ze kunnen ook terug schakelen, als het moet. Soms strak rechtdoor, soms uit de bocht. Soms over de snelweg, soms de toeristische route. Ze kunnen het overal. Ga ze zien, ga ze horen, het is alle moeite waard. The Grand East!

Het festival heeft nog veel meer bands geboekt zoals Lucas Hamming, Broken Witt Rebels (UK), Evil Invaders (BE) én VOF De Kunst!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: