T-99’s album Bedlam! – Absolute aanrader!

Album: T-99  – BEDLAM!
Artist: T-99
Record Label: Goomah Music
Release Date: 03/11/2016

Recensie: Nicolette Johns

Inderdaad u leest het goed, het bovengenoemde album werd alweer een dikke 6 maanden geleden ten doop gehouden. Mosterd na de maaltijd zult u denken, toch niet helemaal want tijdens het Pinkster week-end staat de onverwoestbare driemanstank van de Nederlandse rootsrock, T-99, op Ribs & Blues in Raalte. Reden genoeg om deze kraker van een plaat nog eens onder de aandacht te brengen en wellicht kan ondergetekende u enthousiasmeren de schijf op het sympathieke, volledig gratis, festival van Ribs & Blues aan te schaffen.
logo T-99T-99 brachten op 3 november vorig jaar dus een nieuw album uit onder de titel Bedlam! Het Groningse/Amsterdamse roots-rock trio was nooit echt uit de spotlights, maar na een wat lange sabbatical die inging in 2009 vonden de mannen zichzelf in andere samenwerkingen zoals bijvoorbeeld produceren en Maison Du Malheur.
Echter de ‘spark’ van het samen musiceren sloeg weer over tijdens een reünie op het Sleazefest in IJmuiden. Het succes van het optreden leidde tot de release van een nieuw album getiteld ‘Various Sounds Of T-99’ in 2015 waarop een bloemlezing van eerdere albums te vinden zijn. Tijdens de tour die deze schijf aan de man moest brengen was TBA? zelf ook te gast en wel tijdens het Snakepit Festival in de W2 van Den Bosch. De tour sloeg zo aan dat de programmeurs de deuren plat liepen bij de bandleden om de zalen te blijven verblijden met hun optredens.

Het oog wil ook wat en dus werd het jongste schijfje van T-99 ‘Bedlam’ in een speciaal door Pieter Dorrenboom getekende, een Picasso’s Guernica-aandoende hoes gestoken.

De openings track van het album ‘Madhouse Bugaloo’ zet je gehoorzintuig vanaf de eerste klanken van meet af aan op scherp; het is puntig, het is een heerlijke rocking sound die meteen uitnodigt om de voetjes van de vloer te laten bewegen. Meteen pakken de mannen door met ‘Motorcycle Years’ waarbij een werkelijk fantastische clip uitgezocht werd met een al evenzo fantastisch verhaal. De clip werd n.l. gemaakt door de makers van de Flitstones enkele decennia geleden; de stoute schoenen werden aangetrokken en de erven werden benaderd of de clip gebruikt mocht worden……de rest is geschiedenis.

Het jazzy aandoende ‘Motorcycle Years’ voert me mee naar een zonnig terras waar ik al tappend op de maat geniet van een mooi glas bubbels.
‘Roaster Toaster’ is het derde nummer van het album waarin we ietwat punkrock-achtige invloeden kunnen ontwaren maar ook is dit het uitgelezen nummer voor de uithalen naar de falsetstem van Martin de Ruiter.
‘Lunatic Asylum’ alweer met het stemgeluid van drummer Martin de Ruiter is ook het nummer waarin Mischa den Haring zich wederom heer en meester op de snaren toont.
‘Medicine’ bevestigt het feit dat muziek hét middel is om de boze, wrede wereld buiten aan te kunnen is tevens het meest aan de traditional blues gerelateerde nummer waarbij Mischa zijn snaren samen met zijn vocalen laat zingen, ‘waanzinnig’ goed!
‘Straitjacket’ heeft een echte surfsound en een nummer wat mij aan de tijd van de radiozenders op zee doet denken, ik denk zelfs een riff uit de tune van Radio Noordzee te herkennen.
T-99‘What An Island’ is een nummer geschreven als hommage aan het mooie eiland Texel waar alle nummers de pen ontsproten zijn is een lekker ‘mellow’ en relaxed nummer. De heerlijke sound van de bluezy riffs van Mischa Den Haring en de vocalen van Martin de Ruiter met de back-bone van up-right bassist, in dit nummer mét strijkstok, Donné Lafontaine laten ons even op adem komen.
‘Back To You’ een nummer dat met flink tromgeroffel start is een up-lifting nummer waarin Martin de Ruiter ons verzekert dat T-99 altijd weer terug naar haar publiek zal blijven komen. De gitaarsolo van Mischa Den Haring is voor de blues-liefhebber er een om de vingers bij af te likken waarbij het geluid van zijn vintage Guild een flinke portie van het applaus mag ontvangen.
‘Let’s Get Loose’ is een echte hypnotiserende rocker waarbij ook nog eens van de bariton sax van gastmuzikant Koen Schouten genoten kan worden.
Na het beluisteren van bovenstaande negen tracks hebben we écht geen pillenstrip Thorazine meer nodig om een gelukzalig gevoel op te roepen toch pakken deze drie heren nog even uit met ‘Thorazine’ waarover ik in het verslag van het bijgewoonde live optreden in ‘t Paard van Troje al over schreef dat het met gemak voor een van de volgende films van Tarentino gekozen zou kunnen worden. De spooky lach in het nummer is perfect gevonden! Hoe donker en spooky wil je het hebben?
De afsluiter van dit opmerkelijke album komt in de vorm van het meest introverte nummer van de schijf, overigens door Mischa den Haring gezongen, ‘Time’ en met deze song pakken de mannen ons nog één keer bij de lurven.

Bedlam! is een duivels goede plaat, een zeer bijzonder album gemaakt door een evenzo bijzondere band. Een aan perfectie grenzende drie-eenheid van muzikanten die als T-99 de bühnes beklimmen.

Ga hen zien op Ribs & Blues. T-99 staat op zondag 4 Juni op het Delta Stage om 17:15 uur en schaf dan snel dit album aan om nog lang na te kunnen genieten van de ongetwijfeld opzienbarende show.

Tracklist:

 • 1. Madhouse Bugaloo
 • 2. Motorcycle Years
 • 3. Roaster Toaster
 • 4. Lunatic Asylum
 • 5. Medicine
 • 6. Straitjacket
 • 7. What An Island
 • 8. Back To You
 • 9. Get Loose
 • 10. Thorazine
 • 11. Time

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: