Ana Popovic in De Groene Engel: overweldigend!

Ana Popovic en haar band speelden op 1 Juni in De Groene Engel, Oss. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Audrey Vrolijk.

Ana Popovic is weer eens in Nederland met twee cluboptredens en een show op het Holland International Blues Festival in de agenda. Woensdag 1 juni staat ze met haar band in een goed gevulde Groene Engel in Oss en The BluesAlone? is van de partij.

Om kwart voor negen bestijgen de mannen van de Brabantse band Dr. BloezZ het podium, om het publiek een serie herkenbare blues covers voor te schotelen.
De band bestaat uit zanger/harmonicaspeler Ruurd van der Vegt, gitaristen Bas van der Booren en Ton Kerkhof, bassist/zanger Chris Korsten en drummer Jan Kerkhof.
IMG_8945
De band werd in 2000 opgericht en heeft met Ruurd van der Vegt een voor Nederland bovengemiddelde harmonicaspeler in de gelederen. Ook gitarist Bas van der Booren laat regelmatig prima gitaarspel horen.
IMG_8959
Zijn solo in “Stormy Monday” mag er zeker wezen. Het repertoire met nummers als “Checkin’ Up On My Baby”, “Champagne Charlie”, High Heel Sneakers”, “Sugar Coated Love” en “Messin’ With The Kid” wordt echter nergens echt spannend. Na drie kwartier zit hun speeltijd er op en kan het podium klaargemaakt worden voor een van de leading ladies van de hedendaagse blues: Ana Popovic.

Rond tien uur komt haar band het podium up om snel los te barsten in een prima instrumentaal funky werkje. Op bas toch weer oudgediende Ronald Jonker met verder achter het drumstel Stephane Avellaneda en op de toetsen Michele Papadia.
IMG_9023
Dit trio wordt nog aangevuld met twee Italianen op trompet en saxofoon. Vervolgens wordt the star of the show geïntroduceerd. Het geluid is pittig, maar perfect uitgebalanceerd.
IMG_9271
Ana blijkt inmiddels Memphis verruild te hebben voor Los Angeles, maar bij het voorstellen van de band, drie Italianen, een Fransman stelt zijn zichzelf en haar bassist voor als Nederlands. De aankondigingen vanavond zijn ook voornamelijk in het Nederlands. Ze sluit een terugkeer naar Amsterdam voor de toekomst dan ook zeker niet uit.

Na de instrumentale opening hakte de band er gelijk stevig in met wat werk van de cd ‘Cant Stand The Heat’. De nummers “Can’t Stand The Heat”, “Object Of Obsession” en “Can’t You See What You’re Doing To Me”(Albert King) komen men voorbij, voor we het eerste nummer van haar drieluik Trilogy gespeeld wordt: “Love You Tonight”.
IMG_9173
Halverwege de show is het de tijd om de Stratocaster even opzij te leggen en erbij te gaan zitten om zich van haar ‘jazz kant’ te laten horen, waarbij ook de trompettist en saxofonist goed in het zonnetje gezet worden.
IMG_9024
Twee nummers van de jazz cd Trilogy worden ten gehore gebracht, het Tom Waits nummer “New Coat Of Paint” en het swingende “Waiting On You”. Nu is jazz zeker geen onbekende factor in het Popovic repertoire, maar voor de grumpy old men, die van mening zijn dat Ana het vooral van haar looks moet hebben: luister hier maar eens met de ogen dicht naar. Zijn jullie nog niet overtuigd, dan snel naar ‘Beter Horen’.
IMG_9111
Met “Business As Usual” laat ze horen ook een top stukje blues te kunnen spelen, Jimi Hendrix wordt geëerd met een met vet slide-werk doordrenkte versie van “Can You See Me” en de schitterde instrumental “Navajo Moon” wordt opgedragen aan een van haar andere helden, Stevie Ray Vaughan.
IMG_9192
Met het funky “Hold On” komt een einde aan een bijna twee uur durende wervelende blues/funk/jazz show vol afwisseling, waarbij alle bandleden ook uitgebreid de gelegenheid kregen zich te profileren. Rond middernacht is er geen tijd meer voor een toegift, maar Ana neemt nog alle tijd voor het signeren van cd’s en een praatje met de fans.
IMG_9213
Ana heeft het goed aangepakt door zich niet te beperken tot Nederland en zich in de V.S. te vestigen. Nu allemaal snel Trilogy aanschaffen. Zeer de moeite waard!
IMG_9266IMG_9280

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: