Bobby Rush “what you see is what you get” [interview]

Op 28 juli a.s. treedt Bobby Rush op in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Naar aanleiding van dit optreden had Eric Campfens 1 Juni j.l. een telefoongesprek met hem.
BobbyRush-DSC_0090
Bobby Rush is als Emmett Ellis Jr. geboren op 10 november 1933 in Homer, Louisiana en is met zijn 82 jaar momenteel de oudste nog actieve bluesartiest. Via Alabama kwam hij met zijn familie in 1953 in Chicago terecht. Sinds 1951 zit hij in de muziek en vanaf 1967 maakt hij opnamen. Sindsdien grossiert hij in singles, albums, wereldwijde tournees en prijzen. Naast een goed zanger en muzikant is Bobby Rush vooral een showman, die altijd garant staat voor spektakel.

Rush was voor het laatste 28 jaar geleden in Amsterdam. Ik vraag hem waarom het zo lang heeft geduurd. “Er zijn wel steeds aanvragen geweest uit Nederland, maar steeds als ik al in de VS was geboekt. I’m a hot artist, you know. Maar ik ben van plan mijn aandacht meer te gaan richten op Europa. Daarom ben ik zo blij met dit optreden in Amsterdam. Ik kan nu laten zien wie Bobby Rush is. En ik ben blij met dit interview, hoe meer publiciteit hoe beter.”

Uw laatste album, “Decisions” verscheen in 2014. Zijn er plannen voor een opvolger? “Die is al klaar. In september verschijnt het nieuwe album. Er is hard aan gewerkt en ik ben er heel tevreden over. Met veel eigen materiaal. Een van de nummers is “Baby, Your Dress Is Too Short”. Geen opmerking die je van Bobby Rush zou verwachten. Maar het gaat in dit geval over een dominee die dit tegen een van de dames in zijn kerk zegt, want het doet hem denken aan andere dingen dan zijn preek. Haha, je ziet, ik ben nog steeds de oude Bobby Rush!”
BobbyRush_613x463
U bent nu 82 jaar oud en nog steeds aan het werk, muziek maken, optreden. Waar komt deze gedrevenheid vandaan? “Ik ben weliswaar 82 jaar oud, maar ik ben nog steeds aan het leren en studeren. Ik ben nog steeds enthousiast, wil mensen ontmoeten, anderen stimuleren. Met mijn 82 jaar ben ik, geloof ik, de oudste nog levende actieve bluesartiest. Samen met mijn goede vriend Buddy Guy, die net een paar jaar jonger is, laat ik zien dat je op onze leeftijd nog steeds actief kunt zijn en jezelf kunt ontwikkelen.”

Wat of wie heeft op u vroeger een onuitwisbare indruk achtergelaten? “Dat is Howlin’ Wolf geweest. Zijn rauwe stem, zijn optredens. En Bobby Bland met zijn stem. Little Richard, dansend op de piano, James Brown met zijn show. Die wisten een show te maken en daar heb ik veel van geleerd.”

Waarom is het fijn om u als vriend te hebben? “Omdat ik eerlijk tegen je ben. Als ik jou vriend noem dan ben je dat ook. Mensen noemen je al snel hun vriend, maar het is vaak een te ruim gekozen begrip. Ware vriendschap is goud waard.”

Kunt u met uw levenservaring aangeven wat er belangrijk is in het leven? “Wees altijd eerlijk. Tegenover jezelf, tegenover anderen. Kijk naar mij what you see is what you get. Niets meer en niets minder. Doe wat je kan en doe dat zo goed mogelijk. Richt niet je aandacht op iets dat je niet kunt, maar probeer wat je wel kunt zo goed mogelijk te doen.”

Bobby Rush treedt 28 Juli a.s. op in de North Sea Jazz club – Amsterdam meer info via deze link.

Staanplaats: € 30,00
Zitplaats: € 34,00
Dinerplaats: € 34,00
(Diner v.a. 19:30, entree is excl. driegangendiner à €37,50)
Deuren open / diner: 19:30
Aanvang concert: 21:30
Bestel uw tickets hier

E-Flyer Bobby Rush

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: