Dynamite and Thunderbirds in de Boerderij

The Fabulous Thunderbirds speelden op 14 oktober 2013 met support van The Dynamite Blues Band in de Boerderij in Zoetermeer. Tekst en foto’s van Arjan Vermeer .

Het is toch wat als je steeds maar weer artiesten tegenkomt die je nog nooit live hebt gezien maar waarvan de reputatie je al tijden achtervolgt. Zo probeer ik al jaren mijn agenda te matchen met optredens van The Fabulous Thunderbirds met de weergaloze Kim Wilson. En dan, op maandagavond 14 oktober, verschijnt hij op de concertagenda van Cultuurpodium de Boerderij in Zoetermeer. En ik blijk geen enkel excuus te hebben om niet te gaan. Kim Wilson heeft dit jaar ook nog eens een nieuwe CD, ‘On The Verge‘ uitgebracht waarin ze min of meer breken met hun voorgaande repertoire. Meer soulful blues, met blazers. We zijn dan ook benieuwd naar wat deze maandagavond gaat brengen.

Dynamite Blues Band

Maar niet alleen de Thunderbirds maken deze avond interessant. Het voorprogramma blijkt te bestaan door de opvolgers van Big Blind, nog niet zo lang geleden de belofte van bluesminnend Nederland. Drie van de ex-leden van Big Blind, Wesley van Werkhoven, J.J. Van Duijn en Niels Duindam hebben elkaar eindelijk weer gevonden en samen met een nieuwe bassist, Renzo van Leeuwen, The Dynamite Blues Band gevormd. “Ben jij die nieuwe….?” vraagt een fan uit het publiek aan Renzo die klaar is om dit zelfde publiek te veroveren. Ook Wesley benadrukt meerdere malen dat ze het ‘te gek’ vinden om weer voor zo’n publiek te mogen spelen. En spelen doen ze!! Alsof ze nooit weg zijn geweest! De heren spelen covers van -voornamelijk- Nick Curran, maar ook Sean Costello, Junior Wells, Jimmie Vaughan en BB King en een schitterende versie -in Southern style- van You Don’t Love Me. Maar ook twee eigen ‘Dynamite’ songs. En die klinken veelbelovend. Het publiek smult er van tot aan de laatste song “She’s Dynamite” van B.B.King. Kim Wilson kijkt belangstellend toe vanaf de zijkant van het podium en het lijkt wel alsof hij zijn goedkeuring aan deze jonge blueshelden mee geeft.

The Fabulous Thunderbirds ft. Kim Wilson

The Fabulous Thunderbirds ft. Kim Wilson

 

De Jupiler-zaal van de Boerderij is niet helemaal vol, maar genoeg om een sfeervolle ambiance te creeren. Kim Wilson, Randy Bermudes (bas), Mike Keller (gitaar) en de gebroeders Moeller op respectievelijk drums en gitaar krijgen dan ook een warm welkom van het Zoetermeerse publiek. Ook al is Kim Wilson nog de enige van de originele Thunderbirds en is het leeftijdsverschil met de rest van de band enorm, de verwachtingen zijn hoog gespannen.

Ik weet dat de band niet meer de band van vroeger is, maar blijven hangen in het verleden heeft geen zin. Net zoals de we Dynamite Blues Band niet met Big Blind kunnen vergelijken, kunnen we The Fabulous Thunderbirds niet met The Fabulous Thunderbirds vergelijken. En wat ik zie is een band die heel strak speelt met enerzijds gelikte solo’s van Keller en rauwe intermissies van Moeller. Maar vooral Wilson bespeelt zijn hamonica’s nog steeds magistraal. Wat een longen heeft deze man. Alleen zijn stem vind ik iets minder passen bij de soul-achtige nummers die de band nu brengt.

Maar nummers als ‘Lonely Highway’ en ‘I Got To Believe’ doen het goed bij de Zoetermeerders. En -alhoewel- ik me wel kan indenken wat ik de jaren ervoor gemist heb, ga ik met een goed gevoel naar huis. Zeg nou zelf, wie maakt dat nog mee op de maandagavond, een nieuwe veelbelovende bluesband en een oude rot die zichzelf omgeven heeft met een jonge muzikanten om zijn oude muziek nieuw leven in te blazen (letterlijk). Thank You Mr. Wilson !

The Fabulous Thunderbirds ft. Kim Wilson

The Fabulous Thunderbirds ft. Kim Wilson

Bekijk hier het volledige fotoalbum!

2 thoughts on “Dynamite and Thunderbirds in de Boerderij”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: