Optimale Beleving bij Heritage Blues Orchestra

Gezien en gehoord; Heritage Blues Orchestra in Southern Blues Night op 15 maart en in People’s Place op 21 maart jl. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van Arjan Vermeer.

Dat het ‘Heritage Blues Orchestra’ aan een zegetocht door Europa bezig is zal aan de lezer van ‘The Blues Alone?’ niet voor zijn gegaan. Zij, Bill Sims gitaar/dobro/piano en vocals, dochter Chaney Sims (vocals) en Junior Mack (gitaar/vocals) samen met Kenny ‘Beedy Eyes’ Smith op drums en nog 5 internationaal bij elkaar gekomen muzikanten, promoten met de huidige tour het overal met lovende kritieken ontvangen album ‘And Still I Rise’. Dit album is een mix van stijlen uit de historie van de ‘African-American’ erfenis, country blues, cotton-pick songs en gospel.

De Southern Blues Night in Heerlen had de primeur om deze fantastisch imponerende orkest te mogen ontvangen, waarna de tour zich vervolgde langs o.a. Rotterdam, Cuijk en Amsterdam. Inmiddels hebben de reporters van ‘The Blues Alone?’, onafhankelijk van elkaar, al 2 van hun optredens bezocht t.w. in Parkstad Limburg Theater Heerlen en People’s Place Amsterdam. Los van elkaar zijn zij met dezelfde conclusie gekomen. Het optreden van het ‘Heritage Blues Orchestra’ is het beste concert, en ik wil concert hierbij graag benadrukken, dat zij in lange tijd hebben mogen bijwonen. De manier waarop deze muzikanten de muziek beleven is van een klasse die in een concertzaal thuis hoort. Wij spreken hier niet over een gig want dat woord dekt de lading van hun performance niet, dit woord voor een optreden is het ‘Heritage Blues Orchestra’ ontstegen.

Uit de social media is er na het bezoek aan een concert van het ‘Heritage Blues Orchestra’ één ding heel duidelijk geworden; het was steeds muisstil in de zalen waar opgetreden werd. Die stilte is ineens heel indrukwekkend, raar eigenlijk dat we inmiddels het al heel gewoon vinden als geroezemoes is. Ook worden er geemotioneerde mensen gesignaleerd; deze emotie wordt vooral teweeg gebracht door de vocalen van Chaney Sims die a capella zingend steeds weer de zaal aan haar voeten krijgt. Al luisterend naar dit orkest vóel je bijna de het onrecht wat de Afro-Amerikaan al eeuwen wordt aangedaan. Indien u niet de kans heeft gehad het ‘Heritage Blues Orchestra’ live te zien optreden dan wil ik u met klem het album ‘And Still I Rise’ aanbevelen. Ik raad u aan deze op hoog volume te beluisteren; u zal overweldigd worden van de eenvoud en de puurheid van de muziek. Wij van ‘The Blues Alone?’ en vele muziekliefhebbers mét ons hebben optimale muziekbeleving gehad tijdens de concerten van het ‘Heritage Blues Orchestra’.

Setlist (@ People’s Place):

1. Go Down Hannah
2. Clarksdale Moan
3. Get Rich Church
4. Catfish Blues
5. Don’t Let Nobody Drag Your Spirit
6. C-Line Woman
7. If I Could Hear My Mother Pray
8. Levee Camp
9. Feel So Glad
10.St James Infirmary
11.Joliet Bound
12.Big Legged Woman
13.Chilly Jordan
14.Hard Times
Encore:
15.In The Morning
16. Wild About You … If Needed

 

 

Fotoset van optreden in People’s Place:

TheBluesAlone's 2013 Heritage Blues Orchestra at Peoples Place album on Photobucket

1 thought on “Optimale Beleving bij Heritage Blues Orchestra”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: