Festival Les Inrocks Volkswagen viert haar 25e jubileum!

De vijfentwintigste editie van het indie style festival in Frankrijk: Festival Les InRocks Volkswagen, wordt gehouden van 5 tot en met 13 november a.s.! De franse vestiging van Volkswagen is dit jaar de hoofdsponsor. Bijna 80 optredens worden georganiseerd in podiums en theaters in Lille, Nantes, Toulouse, Caen, Marseille en Parijs. De optredens worden verzorgd door veelal lokale nieuwkomers gecombineerd met bekende populaire artiesten. Wij van TheBluesAlone zullen een avond bijwonen. Maar daarover in een volgend artikel meer.

Vijfentwintig jaar geleden bestond de muziekwereld nog uit bands die hun geld voornamelijk verdienden met het uitbrengen van vinylplaten, ook wel elpee’s genaamd (Al vrij snel daarna volgde de introductie van de CD). Muziekliefhebbers bezochten dan ook veelvuldig platenwinkels en kochten gedrukte magazines om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van hun favoriete band of muziekstijl. Muziekfestivals waren er toen nog niet zo veel in Frankrijk. Het Festival Les InRocks Volkswagen speelde toen al een baanbrekende rol. Wellicht zonder het zelf te weten,  “een lang termijnvisie ontbrak” zo zeggen ze nu zelf, de festivalorganisatoren waren puur gedreven door passie voor de muziek!!

In de hedendaagse tijd is muziek overal! Alles is ten alle tijde beschikbaar via internet. Bands verdienen niet meer hun geld aan het verkopen van cd’s (of downloads) maar aan veelvuldig optreden. Er zijn nu vele festivals en de concertzalen hebben een overvol aanbod. Een rijkdom voor de muziekliefhebber in vergelijking met vijfentwintig jaar geleden!

Sinds de oprichting van het Festival Les InRocks Volkswagen bestaat het concept uit het promoten van de favoriete sterren van morgen. Jonge, maar ook lokale bands krijgen een podium, in combinatie met bekendere doorbrekende buitenlandse artiesten. Het zou te ver voeren om een compleet overzicht te geven van  artiesten die voor het eerst op franse bodem landen, maar als je weet dat de White Stripes, Muse, PJ Harvey, Franz Ferdinand en Coldplay langs zijn geweest bij Festival Les InRocks Volkswagen, dan weet je genoeg.

Dat zelfde concept zie je ook weer terug bij de line-up van 2012: Artiesten als The Alabama Shakes, Michael Kiwanuka, Kindness en Electric Guest hebben zich al in korte tijd bewezen. Anderen, zoals Alt-J, Wild Belle, Polica, Willy Moon,  Citizens! staan op het punt van doorbreken. Daarnaast is zo’n jubileum editie ook een mooie gelegenheid om oude bekenden uit te nodigen zoals Hot Chip en Tindersticks. Maar uiteindelijk gaat het toch om de aanstormende talenten zoals de Palma Violets, Beatrice Arthur, Niki & The Dove en The Bots of jonge lokale talenten als Lescop, Juveniles, Saint Michel, of Caandides.

Het overzicht van de optredens per datum, stad en theater kun je hieronder vinden:

5 november:
Parijs: Casino de Paris– Hot Chip; Lescop; Kindness; Juveniles.

6 november:
Parijs: Divan du Monde – Here We Go Magic; Half Moon Run; Arthur Beatrice.

7 november
Parijs: Cigale – Tindersticks; Lambchop; Daughter; Mermonte
Parijs: Boule Noire – Soirée Kitsuné; Maison en vrai #11; Theme Park; Saint Lou Lou; Coastal Cities

8 november
Lille: Aéronef – Electric Guest; The Vaccines; Poliça; Phantogram
Caen: Cargö Club – Niki And The Dove; Peace; No Ceremony///

9 november
Lille: Aéronef – Michael Kiwanuka; Willy Moon; Wild Belle; The Bots
Nantes: Stereolux – Niki And The Dove; Peace; No Ceremony///;
Lyon: Transbordeur – Spiritualized; The Maccabees; Citizens!; Team Me

10 november
Parijs: Cigale – Alabama Shakes; Michael Kiwanuka; Willy Moon; Wild Belle; The Bots
Parijs: Boule Noire – Niki And The Dove; Peace; No Ceremony///
Nantes: Stereolux – Electric Guest; The Vaccines; Poliça; Phantogram
Marseille: Cabaret Aléatoire – Spiritualized; The Maccabees; Citizens!; Team Me

11 november
Parijs: Cigale – Benjamin Biolay; Yan Wagner; Mai Lan
Parijs: Boule Noire – Normandie Indie Club; The Lanskies; Jesus Christ Fashion Barbe; Granville
Nantes: Stereolux – Michael Kiwanuka; Willy Moon; Wild Belle; The Bots

12 november:
Toulouse: Bikini – Electric Guest; The Vaccines; Poliça; Phantogram

13 november
Parijs: Olympia – Pulp; Tristesse Contemporaine
Toulouse: Bikini – Michael Kiwanuka; Willy Moon; Wild Belle; The Bots

[button  size=”large” link=”http://www.nshispeed.nl/” color=”teal” text=”dark” window=”yes”]Boek hier je hi-speed trein naar Parijs[/button]

[button size=”large” link=”http://www.skyscanner.nl/vluchten-naar/fr/goedkope-vluchten-naar-frankrijk.html” color=”teal” text=”dark” window=”yes”]Boek hier een goedkope vlucht naar Frankrijk[/button]

[button size=”large” link=”http://www.booking.com/country/fr.nl.html” color=”teal” text=”dark” window=”yes”]En vergeet niet een leuk hotel te boeken[/button]

TheBluesalone? heeft geen enkele binding met bovengenoemde boekingssites en draagt geen enkele verantwoordelijkheid met betrekking tot beschikbaarheid, kwaliteit en afhandeling van eventuele bovengenoemde boekingen. U plaatst uw boeking geheel op eigen verantwoording!!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: