80ste verjaardag van Johnny Cash in feestelijk zwart

Gezien & gehoord in: Paard van Troje : Johnny Cash Birthday Show door de Def Americans op vrijdag 24 februari 2012.
Review door Giel van der Hoeven met  foto’s van Arjan Vermeer

 

Zoals voetbalsupporters van Ajax het lied ‘Everything’s Gonna Be Alright’ van Bob Marley hebben geadopteerd, zo hebben de Feyenoord supporters jaren geleden ‘Ring Of Fire’ van de countryrebel Johnny Cash tot hun lijflied gekozen. Natuurlijk, het is even een andere kijk op het repertoire van twee legendarische muzikanten met een compleet eigen stijl. Maar het geeft wel aan hoe muziek uit vervlogen tijden, en met namen van genoemde wijlen reggae- en country-artiest, vandaag de dag nog leeft onder de verschillende bevolkingsgroepen. Liederen over verlangen, trots, pijn, wilskracht en overwinning zijn nu eenmaal tijdloos. Zeker als ze gezongen worden door culthelden met een herkenbare stijl die ook opkomen voor de minderbedeelden.

De stijl van de Amerikaanse gitarist en singer-songwriter Johnny Cash noemt men tegenwoordig americana maar is een mengeling van country, blues, folk, gospel en rockabilly. Hij werd wereldwijd bekend als The Man in Black en heeft een grote invloed gehad op de muziek van veel artiesten en bands zoals U2, Bob Dylan, Tom Petty, Keith Richards, Nick Cave en vele anderen. Typerend voor Cash waren de zwarte pakken die hij droeg en hem een eigen identiteit gaven. Dus riep de organisatie van de Johnny Cash Birthday Shows iedereen op naar deze plechtigheid te komen in feestelijk zwart.

Want maandag 26 februari zou de in 2003 overleden J.R. (Johnny) Cash zijn 80ste verjaardag gevierd hebben. Voor deze gelegenheid werd er in het weekend voor die memorabele geboortedag aansluitend een drietal optredens gegeven door de band Def Americans in Den Haag, Hengelo en Vlissingen. Een gelegenheid die de Eindhovense Cash tributeband handig had aangegrepen om het tijdloze repertoire van Johnny Cash aan een nog breder publiek live ten gehore te brengen. Dit doen ze overigens al jaren en zeer verdienstelijk met diverse shows in theaters, op festivals en in de clubs. Want Def Americans is een van de meest geboekte tribute bands in Nederland. De Johnny Cash Birthday Show was dan ook een gevarieerde show, die gezien en gehoord kon worden als een bloemlezing uit allerlei fascinerende Cash periodes. De grote dia projecties van Johnny Cash en de zijnen achter de bandleden op het podium maakte er een sfeervol geheel van.

Een rijk gevuld oeuvre vanaf zijn eerste single ‘Cry, Cry, Cry’, de tijd waarin hij samen met zijn vrouw June Carter Cash optrad, de rebellie van de Folsom Prison en San Quentin albums, de Sun recordings met rockabilly muziek en de hartverscheurende liedjes van de American Recordings. Waarvan het eerste Grammy Award-winnende album in 1994 werd uitgegeven door American Recordings (voorheen Def American, dan weet u ook gelijk waar de bandnaam vandaan komt). Op die American Recordings staan songs met een minimalistisch geluid en ze worden door vele gezien als Cash zijn betere werk. Het kreeg mede door het Tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ weer erg veel aandacht. Johnny Cash valt op door zijn diepe baritonstem, zijn manier van zingen was fenomenaal. Hij smeedde een sound die tot op het bot gaat: kaal, rauw, en zonder één noot te veel.

Dat zal altijd moeilijk te benaderen blijven, want Cash was daarin uniek. Maar de muzikale gelijkenis en het stemgeluid van de Def Americans zanger was zeker treffend. Voor de pauze werden de melancholische solonummers van Cash met teksten over zijn fascinatie voor treinen en het oude Westen, liefde, verdriet en rebellie zorgvuldig geïnterpreteerd. Natuurlijk ook enkele atmosferische Live At Folsom Prison tracks met Cash als de prototype country bad-boy. Ook kwamen de nostalgische duetten met zangeres Kim – in de rol van June Carter – aan bod. Er werd volop gedanst door de bezoekers en de Cash Birthday Bash monde uit op een vrolijke Johnny Cash Show van meezingers en medleys. Met het Carter Family gezelschap zoals dat ook in de jaren zeventig vanuit Nashville op tv was te zien. Een mooi eerbetoon aan de countryrebel wiens muziek zo velen geraakt en beïnvloed heeft en die nog steeds immens populair is, The Man In Black. Van het kleine clubcircuit tot in de grote voetbalstadions.

SET 1:
Folsom Prison Blues
Cry Cry Cry
Hey Porter
Big River
Five Feet Hight & Risin’
One Piece At A Time
Cocaine Blues
Stripes
Delia’s Gone
Drive On
Give My Love To Rose
I Still Miss Someone (Kim)
Long Legged Guitar Pick
Times Awaistin’
If I Were A Carpenter
It Ain’t Me Babe – outro

SET 2:
The Man Comes Around
I Never Picked Cotton
Country Boy
Doin’ My Time
The Man In Black
Rusty Cage
Boy Named Sue
Ghostriders
John Henry
MEDLEY:
– I Walk The Line
– Ring Of Fire
– Orange Blossom Special
– Wreck Old ‘97 (Kim)
Jackson
I Got A Woman

EXTRA’S:
Keep On The Sunny Side
Daddy Sang Bass
Medley


www.youtube.com/user/thebluesalone1

Kijk hier voor meer foto’s:

Geef hier uw commentaar