Blues aan Zee festival voor fijnproevers en liefhebbers!

Het 10e Blues aan Zee festival   in De Noviteit in Monster, Westland op zaterdag 5 november 2011
tekst: Giel van der Hoeven met foto’s van Arjan Vermeer

Het zal de ware bluesmuziek liefhebber niet zijn ontgaan dat ‘Stichting Blues aan Zee’ dit jaar alweer tien jaar bestaat. De optredens en evenementen die de stichting organiseert zijn zo langzamerhand een begrip in de Nederlandse blueswereld geworden. Naast reguliere maandelijkse optredens vindt er ook twee keer per jaar een festival plaats. In de eerste week van mei een buitengebeuren de ‘Barre Blues’ kroegentocht genaamd en in de eerste week van november het ‘Blues aan Zee festival’. Een binnen evenement in de Noviteit te Monster, de thuisbasis voor Blues aan Zee optredens. De tien bands die dit keer in de vier zalen optraden kwamen uit Amerika, Brazilië, België en Nederland.
Een bont gezelschap aan artiesten met voor elk wat wils. Variërend van het aanstekelijke Rory Gallagher bluesrock geluid door de Westlandse band Wooden Paul – die eervol de avond mochten openen – via de stevige rhythm & blues van de Ruben Hoeke Band, tot aan de soulvolle funk, blues- en rockballades van zanger en gitarist Marcus Malone uit Detroit USA. Voor de fijnproevers onder het publiek was het natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om bijvoorbeeld de virtuoze Braziliaanse mondharmonica speler Alex Rossi en pak um beet de ’swinging soul machine’ van de Lage Landen, Rusty Roots (BE) op één avond te kunnen bezoeken. Doe daar een snufje traditionele blues bij met funky ritmes van de Nederlandse band Stackhouse en een portie met het authentieke geluid van de Mississippi blues door het trio Blues Tooth (USA) en je hebt een smaakvolle maar vooral swingende internationale bluesparty. Voor de doorsnee bezoeker zal de geografische afkomst en het muziekgenre van de optredende artiesten trouwens een zorg geweest zijn. Zij kwamen meer voor een weerzien met oude bekenden en vrienden onder het genot van een hapje en een drankje. Want het B.A.Z. Festival is ook een gezelligheids festival voor iedereen die maar een beetje affiniteit heeft met bluesmuziek. En dan is een eerste kennismaking met de fraaie samenzang van Miss Behave & the Blues Demons of met de ongenuanceerde bluesrock zonder franje van Bluezz Control, en met de Chicago Blues van Robbert Fossen & Bobby’s Teardrops ook weer mooi meegenomen. Zo werd een avondje Blues aan Zee weer een aangename proefsessie voor alle aanwezigen met hoogtepunten waarbij de muziekliefhebbers hun vingers konden aflikken. Want het échte proeven van ‘the blues’ doe je met je mond én met je oren. Het tiende Blues aan Zee festival in Party en Congrescentrum de Noviteit werd weer mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers en sponsors. En door alle aanwezige bluesfijnproevers en muziekliefhebbers!

De bands:
Wooden Paul (WL) – The Chapel
Miss Behave & the Blues Demons (NL) – The Juke Joint
Bluezz Control (NL) – The Cotton Club
Robbert Fossen & Bobbys teardrops (NL) – The Mainstage
Ruben Hoeke Band (NL) – The Chapel
Rusty Roots (B) – The Mainstage
Alex Rossi (BR) – The Cotton Club
Blues Tooth (USA) – The Juke Joint
Stackhouse (NL) – The Cotton Club
Marcus Malone (USA) – The Mainstage

 

Dit artikel en de foto’s werden ook gepubliceerd in weekblad Groot Westland 081111.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: