Lenny Kravitz – Black and White America

CD review door: Giel van der Hoeven.
Ondanks dat de nieuwe CD van Lenny Kravitz maar liefst 66 minuten duurt en dus eigenlijk een dubbelalbum is, ga ik er niet al teveel over zeggen. Ik heb gelezen dat Lenny het niet leuk vind dat er onjuiste berichtgevingen de wereld in worden geholpen over hem en zijn nieuwe album. In het bijzonder van informatie door en voor de gemeenschap via de gratis internetencyclopedie Wikipedia  schijnt volgens hem geen hout te kloppen! 

Gelukkig volgen wij @LennyKravitz al een tijdje via Twitter  dus hebben we de juiste informatie uit de eerste hand (“It’s official: I will be releasing ‘Black And White America’ on Atlantic/Roadrunner this summer and will kick off a new world tour. Lenny.” Tweet van16/02/11). En verder behoeft de plaat weinig woorden want op twee dingen na is alles gewoon goed aan ‘Black and White America’.

Als oldskool Kravitz liefhebber die zijn eerste drie albums nog steeds de beste vindt heb ik toch zo’n 58 minuten genoten van dit negende Kravitz album! Het zal u niet verbazen dat in dit kader de rocktracks ‘Come On Get It’, ‘Rock Star City Life’, ‘Stand’ (met een amusante videoclip)  en de ballad ‘Dream’ tot mijn favorieten behoren. Maar ook ‘In the Black’, ‘Superlove’, ‘Everything’ en ‘I Can’t Be Without You’ roepen herinnering op aan het kleurige Love & Peace tijdperk. In het funky ‘Black and White America’ bezingt Kravitz (zelf de zoon van een blanke vader en donkere moeder) zoals de titel al doet vermoeden de altijd stroeve verhouding tussen de zwarte en blanke bevolking in de VS. In de soulgospel ‘The Faith of a Child’ en het swingende ‘Push’ horen we waar o.a. onze eigen Alain Clark en Waylon de kruidige soul-mosterd vandaan halen. Want natuurlijk zijn er weer volop funk- en soul invloeden te horen, zoals ook in ‘Life Ain’t Been Better Than It Is Now’ wat een eerbetoon lijkt aan James Brown en ‘Liquid Jesus’ waarvoor hetzelfde geldt maar dan richting Marvin Gaye. De soulsong ‘Looking Back on Love’ bevat een prachtige jazzy keyboardsolo ala Edgar Winter, Gino Vanelli of Gary Wright. De multi-instrumentalist Lenny Kravitz bedient zich van multilaterale stijlen, composities en arrangementen met een gelikte productie. En dat gaat hem ook zeker weer commerciële successen opleveren.

‘Black and White America’ werd aanvankelijk geschreven als een reactie op een documentaire die Kravitz zag over racisme in de post-Obama Verenigde Staten. De zestien songs werden grotendeels opgenomen in zijn eigen studio op de Bahamas en in Parijs afgemaakt. Het resultaat is een plaat waarin emoties en muziekstijlen als rock, funk, soul, gospel, psychedelica, jazz, folk, latin en raps samenkomen met het gevoel van optimisme, geloof, hoop, liefde en vrede op aarde. Love & Peace dus, zoals little Lenny dat in zijn jonge jeugd volgens de hoesfoto ook al uitdroeg.

Wat zijn dan die twee dingen die niet goed zijn vraag u zich tot slot nog af? Nou wat mij betreft het geflirt met de rapjongens! De niemendalletjes ‘Boongie Drop’ (met Jay-Z en DJ Military) en ‘Sunflower’ (met Drake) hadden nou niet gehoeven. Maar goed, Kravitz zal vast ook een reden hebben voor die samenwerking want… You’ve Got To Let Lenny Rule!
Lenny Kravitz staat op 17 oktober in Ahoy, Rotterdam.

Tracklisting:
01. Black and White America (4:35)
02. Come on Get It (4:26)
03. In the Black (3:24)
04. Liquid Jesus (3:28)
05. Rock Star City Life (3:24)
06. Boongie Drop (3:49)
07. Stand (3:20)
08. Superlove (3:29)
09. Everything (3:38)
10. I Can’t Be Without You (4:48)
11. Looking Back on Love (5:36)
12. Life Ain’t Ever Been Better Than It Is Now (4:17)
13. The Faith of a Child (4:06)
14. Sunflower (4:14)
15. Dream (5:11)
16. Push (4:23)
Totale tijdsduur: 1:06:08

www.lennykravitz.com

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: