Booker T Jones – The Road From Memphis

Wie kent de Amerikaanse muzikant, liedjesschrijver, platenproducer en arrangeur Booker T. Jones (Memphis, 1944) nou niet? Hij was waarschijnlijk het bekendste bandlid van de instrumentale soulband Booker T. & the M.G.’s en hun wereldhit ‘Green Onions’ is een all-time evergreen. Booker T. Jones zelf is een ware legende in de muziek, dat heeft hem internationale onderscheidingen opgeleverd, zo is hij drievoudig Grammy winnaar en mag hij zich Rock & Roll Hall of Famer noemen. Een icoon die als één van de architecten van de Amerikaanse soulmuziek al sinds begin jaren zestig aan de weg timmert en nog steeds van zich doet spreken. Twee jaar geleden was hij daar plotseling weer met een verrassend album ‘Potato Hole’ vol smeuïge instrumentals, opgenomen met The Drive-By Truckers en Neil Young. De bewerking van de Outkast song ‘Hey Ya’ klinkt al twee jaar door mijn kop en komt er niet meer uit. Behalve de knappe song keuze (ook een bewerking van ‘Get Behind The Mule’ van Tom Waits staat op dat album) viel de schitterende instrumentatie en loepzuivere productie van dat met een “Best Pop Instrumental Album Grammy” bekroonde album op. Ook op ‘The Road From Memphis’ (Anti-Records/2011) staan weer een aantal instrumentale covertracks, ‘Crazy’ van Gnarls Barkley en Lauren Hill’s ‘Everything Is Everything’. Goed, maar minder aanstekelijk dan ‘Hey Ya’ naar mijn bescheiden mening. Daarentegen is ‘The Road From Memphis’ wel een lekker gevarieerd album geworden met nu zelfs vocale bijdragen. En niet van de minste soul-, funk- en rock vocalisten! Yim Yames van My Morning Jacket (’Progress’), Matt Berninger van The National en de nieuwe Soulkoningin Sharon Jones (duet in ‘Representing Memphis’) dragen hun vocale steentje bij. En verrassend genoeg ook Lou Reed, de legendarische zanger van de Velvet Underground, grondlegger van iets wat later punk zou worden. Bovendien is er een zeldzame vocale bijdrage van Booker T. Jones zelf in ‘Down In Memphis’. Behalve de typische orgelklanken van Booker T. die als een rode draad door het album lopen horen we ook de Detroit guitar gritsound van de legendarische motor-city gitarist Dennis Coffey (sessiemuzikant bij The Temptations en vele andere). Een andere aanpak dus dan de ruige gitaarklanken van Neil Young dat ‘Potato Hole’ destijds zo kenmerkte. Het gastoptreden van Lou Reed blijft helaas maar bij één song ‘The Bronx’. Maar de stem van de inmiddels 69-jarige New Yorker heeft nog zoveel zeggingskracht dat het slotnummer als één van de betere tracks van dit album beschouwd mag worden. The Road From Memphis is al met al weer een klassiek Memphis soulalbum in de traditie van ‘Green Onions’. Een bloemlezing over hoe Booker T. Jones samen met wat erfgenamen zíjn traditionele sound in stand weet te houden.

16-05-2011; door Giel van der Hoeven

bookertjones2011

Track Listing:
01. Walking Papers 3:14
02. Crazy 3:05
03. Progress 3:19
04. The Hive 3:48
05. Down In Memphis 3:51
06. Everything Is Everything 4:35
07. Rent Party 3:58
08. Representing Memphis 3:29
09. The Vamp 3:22
10. Harlem House 3:48
11. The Bronx 4:40

Booker T. Jones
www.epitaph.com
www.anti.com

Geef hier uw commentaar