Motel Kingz Try-Ou(d)t XXL @ K!ky a/d Linge

Motel Kingz speelde op 06 Augustus 2022 jl. bij K!ky a/d Linge, Leerdam. Een verslag van Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik HIER om het gehele album te bekijken.

Wat doe je als je concert in het theater van Leerdam binnen 3 (!!) uur uitverkocht raakt? Nou dan plan je gewoon een outdoor optreden en je noemt het gewoon een try-out.
Dàt precies deden de mannen van Motel Kingz de band die in 2006 werd gevormd rond frontman en zanger/blues-harpist Daniël Derksen.
Motel KingzVoor wie dit collectief nog een onbekende is introduceer ik nog even de band. Motel Kingz zoals vermeld opgericht in 2006 vindt z’n bakermat in ‘Glasstown’ Leerdam en de mannen hebben in de loop der jaren een mooie live-reputatie weten op te bouwen. De heren die Derksen omringen zijn oud-gediende gitarist Miguel de Jonge en drummer James van Dodewaard.
Motel KingzDe man die tegenwoordig bassist Nico de Stigter vervangt is net als voorgenoemde mannen geen onbekende in ‘t bluescircuit want velen zullen hem kennen van zijn optredens met Bradley’s Circus en heet Joris Verborgt.
Motel KingzTattoo-artist en wandelende reclamezuil Daniël ‘Double D’ Derksen (zoon van Hein Derksen één van de initiators van Blues Festival Leerdam) haalt nog immer zijn inspiratie uit de West Coast blues, Swing en Chicago blues, het werk van James Harman, Junior Watson maar ook R.J. Mischo, William Clarke de Red Devils c.q. Lester Butler zijn goede referenties voor wie de Motel Kingz graag in het bekende hokje wil stoppen.
Motel Kingz
Bij aankomst in Leerdam blijkt ‘t een fluitje van een cent te zijn een mooi – zéér goedkoop – parkeerplekje te vinden op ‘n steenworp van het glasmuseum en glasblazerij. K!ky a/d Linge is gesitueerd zoals de naam doet vermoeden aan de kade van de Linge en op deze zonovergoten zaterdag hebben we gelukkig – omdat we bijtijds vertrokken zijn – voorlopig een plekje aan ‘t water. Later zal ‘t verkassen worden want er zijn op voorhand van het optreden veel tafels gereserveerd.  
Motel Kingz
Vooraf het optreden krijgen we een warm welkom van de frontman die even is aangeschoven, hij vertelt ons dat tijdens de Corona-periode het muzikantenbloed kroop waar ‘t niet gaan kon en werd er met vriend en mede-bandlid Miguel de Jonge toch weer de pen opgepakt en een aantal songs geschreven. Ze bleken allebei het optreden maar vooral het spelen te missen en waren het al snel eens, ze gingen weer optreden als de Motel Kingz! Drummer James ‘Elmore’ van Dodewaard was al snel om en men ging op zoek naar een vervanger voor Nico de Stigter welke werd gevonden in Joris Verbogt die ook al gepokt en gemazeld was in het blueswereldje.
Motel KingzMaar liefst dertig nummers staan er voorzien om gespeeld te worden horen we vooraf het optreden, een try-out XXL zeg maar!
Motel KingzWe horen heel wat fijne songs voorbij komen zoals de krachtige opener die ik denk te herkennen van een album van Tab Benoit ‘Little Girl Blues’. Mijn tafelgenoot en ik zijn ‘t al snel eens er zit geen sleet op de blues van de Motel Kingz ondanks dat ze alweer drie jaar geleden optraden. Herinneringen aan Junior Wells worden opgehaald bij ‘Two Headed Woman’, okay Miguel de Jonge heeft nog wat speeltijd nodig om weer de nodige souplesse in de vingers te krijgen maar voordat het optreden van 22 Oktober bij Stadspodium Go Leerdam plaatsvindt komt dat vast allemaal in orde.

Ik ben een liefhebber van de Mississippi Saxophone en de wat ongekunstelde blues, ik word op m’n wenken bediend als ik de soulvolle vertolking van ‘Hope & Pray’ rauw en meeslepend gebracht door frontman Double D mag beluisteren maar vooral beleven.
Motel Kingz
De band draait nergens z’n hand voor om, vrij geïnterpreteerde klassiekers voorzien melodieuze standvastigheid met een soul en/of country twist passeren de revue. Zonder het in de gaten te hebben gehad is de eerste set alweer ten einde. De aanwezige toeschouwers uiten hun waardering voor deze eerste set met een gejoel waaraan de buren nog lang zullen terugdenken.
Motel Kingz
Na wat sanitaire stops, een hapje en een drankje wordt na een klein half uurtje het geimproviseerde podium weer bemand door Motel Kingz en maken we ons op voor alweer het magnifieke blues-harpspel van Daniël Derksen en de gedegen rotsvaste omlijsting van zijn bandleden James ‘Elmore’ op de drumms, Joris op de bass en natuurlijk Miguel op de zes snaren.
Motel KingzDat ‘Elmore’ kon shuffelen wist de goede luisteraar al maar dat hij ook een latin kantje heeft horen we tijdens ‘Voodoo Working’ als de man vol overgave de samba-ballen hanteert.
Motel KingzNa deze rumba-blues wordt in de tweede set wordt het tempo een beetje meer opgeschroefd met o.a. ‘Lollipop Mama’, ‘Low Down Dog’, ‘Early In The Morning’ en ‘Pneumonia’ waarop menige toeschouwer inmiddels staat te swingen. Double D heeft ons bij de lurven en is niet genegen ons vóór zonsondergang los te laten, we genieten van de band maar ook zéker van deze mooie sfeervolle setting.
Motel KingzOverigens is K!ky a/d Linge ook aan te raden eens te bezoeken zónder dat er een lekker band staat te spelen. Goede en vriendelijke bediening, eerlijk lekker eten en een aan te raden prosecco dat vind je bij gastvrouw Kiky!
Motel KingzAls een gast wordt uitgenodigd een partijtje mee te blazen herken ik wel het gezicht maar moet mijn tafelheer mij helpen met de naam. Siep ‘Mic Bullet’ Reijntjes heet de heer in kwestie en geniet zichtbaar van de cohesie die hij met frontman Derksen teweeg brengt.
Motel KingzMiguel geniet ook duidelijk van het opnieuw muziek maken met zijn buddies, geprikkeld door frontman ‘Double D’ en drummer ‘Elmore’ en horen we fijne riffjes die ongetwijfeld onder invloed van zijn idolen Sumlin en de drie Kings zijn ontstaan.
Motel KingzJoris Verbogt kan wat mij betreft ook terugkijken op een fijn optreden hij heeft de band het fundament gegeven met constructief en meeslepende basspartijen.
Motel Kingz
Ja, deze heerlijke muzikale middag heeft bevestigd waarom dit setje verslaggevers van TBA? afreisden naar het sympathieke Leerdam….Motel Kingz is HOT!
Motel KingzMotel Kingz is terug van weggeweest! De bandleden lijken nog altijd het elan van jonge honden te hebben als het instrument wordt opgepakt. De band is animerend, ligt nog immer prettig in het gehoor en pakt nog steeds onverwacht uit. Deze try-out XXL was onderhoudend en swampy, Derksen is nog altijd een entertainer pur sang die de interactie met het publiek hoog in het vaandel heeft.
Motel KingzRest ons massaal het theater van Leerdam te bestoken met vragen voor tickets (klik HIER) voor het optreden van 22 Oktober a.s. zodat een grotere zaal wordt overwogen! En koop die kaarten voor Blues Leerdam 15 Oktober in ‘t Dak van Leerdam ook snel, de aller, allerlaatste editie!
Motel Kingz

1 thought on “Motel Kingz Try-Ou(d)t XXL @ K!ky a/d Linge”

  1. Miquel de Jonge

    Dank voor dit prachtige verslag!! Wij hadden het zeer naar onze zin. En ik ben ondertussen weer hard aan het trainen😄!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: