Shawn Pittman – Make It Right!

Album: Make It Right!
Artist: Shawn Pittman
Record Label: Continental Record Services
Release Date: 10/04/2020

Recensie: Nicolette Johns

Aanvankelijk zou Shawn (James) Pittman – Talihina 13/10/1974 –  de Amerikaanse blues-rock vocalist en multi-instrumentalist/songwriter/producer van Native American (Choctaw) afkomst afgelopen April door de Low Lands touren om dit nieuwe album – Make It Right! – te promoten. Het plan was dit samen met Anson Funderburgh en Mike Morgan onder de naam ‘Texas Blues Guitar Summit’ te ondernemen met als hoogtepunt een opwachting op Moulin Blues 2020  maar helaas trok het Coronavirus hier een dikke vette streep door. Gelukkig kan ik inmiddels bekend maken dat Shawn Pittman toch weer ten tonele zal verschijnen en wel op het podium van het Muziekodroom van Hasselt (BE) in het kader van Move2Blues op donderdag 10 September a.s. (mits de maatregelen niet gewijzigd worden). Het geplande optreden aldaar met Funderburgh en Morgan is doorgeschoven naar 06 Mei 2021!
Pittman werd dus zoals boven gemeld geboren in Oklahoma maar verhuisde naar Dallas – Texas toen hij zeventien was. De man studeerde muziek aan de Booker T. Washington High School of the Performing Arts welke hij niet afmaakte doordat hij de praktijklessen in het clubcircuit interessanter vond. Pittman toerde met Susan Tedeschi, stond in de studio met Double Trouble en trad op met leden van The Fabulous Thunderbirds. In 1996 zag zijn eerste album ‘Blues From Dallas’ het levenslicht en dat maakt ‘Make It Right!’ zijn ‘lucky numer 13’ album!!

Het album kwam na Pittman’s eerste Europese tour in 2019 met de Duitse-/Turkse Erkan Özdemir op bass en zoonlief Levent Özdemir op drumms tot stand. Omdat de samenwerking zo vruchtbaar bleek dook het trio een studio in Kopenhagen in en wist het album in slechts 2 dagen af te leveren!

Het openingsnummer ‘Done Tole You So!’ hakt er meteen in. Teksten als “well I warned you brother, she taking you down slow, now you come knockin’ on my door, you know I done tole you so” covert het alom bekende bluesthema ontrouw. Pittman lijkt een verschuiving van Texas naar Mississippi gemaakt te hebben. De invloed van Junior Kimbrough is duidelijk aanwezig. Heerlijke trance-groove maakt van mij meester, dit album groeit aan me iedere keer dat het in de speler ligt.

De sound van ‘Finger On The Trigger’ een cover van Albert King doet eerder denken aan het werk van Doyle Bramhall II en/of Gary Clark Jr., met name de vocalen hebben daarbij een groot aandeel in. Toch blijven Pittman’s solo’s in dit nummer trouw aan de Texas blues. Maar wàt een magnifieke funky song is dit nog immer, ik kan niet wachten om dit live te beluisteren en m’n heupen los te gooien!

Weer maken we een uitstapje naar Mississippi en deze keer naar de Hill Country met ‘Make It Right!’ een onbesuisde en ruige boogie waar bijvoorbeeld de North Mississippi Allstars en de Belgisch Boogie Beasts furore mee maken. Het zal moeilijk worden te kiezen maar dit nummer is toch mijn persoonlijke favoriete track van het album.

De ritme-tandem vader en zoon Özdemir laten hun visite kaartje achter bij de vierde track van het album. De samenwerking tussen Shawn, Levent en Erkan is sterk, héél sterk in ‘I Feel Good’ (Junior Kimbrough) . Steeds weer die massieve beat en die bijna lichte stem van Pittman blijkt een bijzondere combi.

Speciaal voor de gitaarliefhebbers werd ‘There Will Be A Day’ (Eddie Taylor ) opgenomen, een straight down ol’ skool blues met een rockabilly twist. Mooie gitaarpartijen doorspekken het nummer en ik kan de gitarofielen bij de live optredens al kwijlend voor me zien. Pittman is tijdens dit nummer duidelijk in vorm, een sublieme cover!

De eerste slow blues op het album heet ‘How Long’ en doet de titel eer aan want het nummer duurt maar liefst een dikke vijf minuten! De vele mooie riffjes en solo’s geïnspireerd – naar eigen zeggen door Otis Rush en Magic Slim – maken het een zeer aangenaam nummer zonder langdradig te worden.

‘For Right Now’ is ook weer een Pittman origineel. Niet direct mijn keuze maar wel een lekkere meedeiner. Regelrechte James Brown funk horen we in de instrumentale versie van diens ‘Cold Sweat’. Voortreffelijk gitaarwerk van Pittman zelf maar ook de groove van de heer en meester op de dikke snaren van de bass, Erkan Özdemir, is een lust voor het oor. Het nummer kan me niet lang genoeg duren…..ik denk er zelf de blazers wel bij.

Pittman reist niet alleen tussen Texas en Mississippi maar hij neemt ons ook mee naar Tennessee voor de cover van ‘Woke Up Screaming’ van ‘smooth blue operater’ Bobby ‘Blue’ Bland. Het nummer werd overigens geschreven door Don Robey die o.a. singer/songwriter was bij Peacock Records waar Bland opnam. Een oprechte en respectvolle cover!

‘Let It Go’ is een nummer dat is geïnspireerd op het werk van Jimmy Reed zo vertelt Pittman in de inlay van het album, toch is het naar mijn mening niet een van zijn beste songs van het album.  ‘Fair Weather Friend’ heeft een gruizige gitaar in de hoofdrol, de ritme-sectie is de back-bone van het nummer en de vocalen van Pittman doen de rest.

‘I’m Done’ is ook weer een originele Pittman, een puike song met een vette slide in de stijl van Hound Dog Taylor maar met een swingende twist. Het nummer dwingt je op te staan uit je luie stoel en te shaken.

De productie op dit album is eerlijk en rechttoe rechtaan, de 21 jarige Deense Christian Heyman Zinckernagel mag wat mij betreft de louweren omgehangen krijgen voor zijn puike werk. Pittman houdt van en ademt de blues, zijn passie hoor je en voel je in elk nummer van het album. Wàt een album!! Ik zeg snel kopen deze Make It Right!
Voor de programmeurs onder de lezers, snel boeken (via erkan@gmx.net) die Shawn Pittman, u zult niet ontgoocheld raken.

Tracklist:Shawn Pittman - FRONT

 1. Done Tole You So!
 2. Finger On The Trigger
 3. Make It Right!
 4. I Feel Good
 5. There Will Be A Day
 6. How Long?
 7. For Right Now
 8. Cold Sweat
 9. Woke Up Screaming
 10. Let It Go
 11. Fair Weather Friend
 12. I’m Done

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: