Julian Sas Band: still going strong after all these years

Julian Sas en zijn band stonden op vrijdag 31 Januari 2020 jl. in Cultuurpodium de Boerderij, Zoetermeer. Tekst Ton Kok met foto’s van Dick van der Wilt. Klik HIER voor gehele album te kunnen bekijken van de Julian Sas Band.

Afgelopen vrijdag stond blues-rocker Julian Sas met zijn band volgens zijn eigen schatting voor de 28e keer op het podium van De Boerderij in Zoetermeer. De man uit Beneden-Leeuwen in het land van Maas en Waal debuteerde in 1996 met de CD Where Will It End? en sindsdien volgden er nog vijftien (officiële) CD’s en twee DVD’s, als ik het goed geteld heb in mijn platenkast en niets verkeerd opgeborgen heb.
Hoog tijd om weer eens te checken of het heilige vuur er nog is en om te horen hoe de diverse nummers van zijn nog te verschijnen album Stand Your Ground live klinken.
_DSC5246
De Julian Sas Band bestaat al weer een tijdje, naast de zanger/gitarist en naamgever, uit Roland Bakker (Hammond en piano), Fotis Anagnostou (bas) en meest recente aanwinst Lars-Erik van Elzakker. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de bassist kort voor het optreden op de hoogte gesteld van van treurige familieomstandigheden, maar daar was op het podium niets van te merken.
_DSC5660
Om exact half negen betrad de band het podium om direct energiek lost te barsten met het aloude ‘Home Feeling’ van zijn debuut CD, dat gevolgd werd door de rock ‘n’ roller ’18 Wheels’ van zijn binnenkort te verschijnen CD. Met ‘Is This What They Call The Blues’ werd een stapje teruggedaan, met deze heerlijke bluesballad liet hij horen op gitaar zeker niet onder te hoeven doen voor gitaarjongens als bijvoorbeeld een Gary Moore.
_DSC5215
Na zo vaak in De Boerderij gespeeld te hebben voelt een optreden daar een beetje als thuiskomen. Geheel toepasselijk werd ‘Coming Home’ dan ook opgedragen aan de locatie en zijn bezoekers.
_DSC5578
De laatste keer dat ik de band hier zag was tijdens de CD presentatie van de ‘Coming Home’ CD in 2016. Toen lag er keurig een set-list op het podium, maar daar is bij de optredens normaal geen sprake van, zo ook deze avond niet. Toch liep het als een op hol geslagen stoomtrein.
_DSC5533
Tussen de diverse publieksfavorieten, waaronder ook het fraaie ‘Blues For The Lost And Found’ werd ook nog de titelsong van het nieuwe album gespeeld.
_DSC5231
Gezegd moet worden dat zowel op licht als geluid deze avond niets aan te merken was. Ondanks het altijd pittige Sas-volume was het allemaal prima te beluisteren. Na een uur verdween de band even van het podium om ons even een adempauze te gunnen.
_DSC5379
De tweede set was eigenlijk van hetzelfde laken een pak. Een prima overzicht uit de discografie van de band, aangevuld met nieuw materiaal als ‘Howlin’ Wind’ en ‘Anything’.
_DSC5169
Voor de gitaarliefhebbers; Julian bediende zich van twee Stratocasters en een Gibson Les Paul en voor slide van een Fender Telecaster, hoewel de oude vertrouwde Gibson Firebird werd omgehangen om de tweede set mee te beginnen.
_DSC5518
Een fraai slide-intro, gevolgd door ‘Make My Water’ uit het jaar 2000. Na de fraaie lange ballad ‘Anything’ met schitterend gitaarwerk kregen we de climax met ‘Sugar Cup Boogie’, ‘Who Knows/Hey Joe’ en ‘Devil Got My Number’.
_DSC5171
Na deze heftige set van vijf kwartier zou je verwachten dat zowel publiek als band helemaal plat gespeeld zouden zijn, maar nee hoor … er volgde nog een uitgebreide toegift met ‘Bullfrog Blues’ en ‘Boogie All Around’. Natuurlijk eerbetonen aan Jimi Hendrix (‘Who Knows/Hey Joe’) en Rory Gallagher (‘Bullfrog Blues’), maar verder allemaal eigen werk, wat voor de aanwezige fans even bekend was als de spaarse covers.
_DSC5286
Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat het debuutalbum van deze blues-rocker verscheen, maar vooralsnog is er nog geen spoortje van slijtage te bespeuren.
Drummer Lars-Erik legt een waanzinnig strak en stevig ritme neer, toetsenist Roland houdt iedereen scherp door prima duels aan te gaan met Julian.
_DSC5305
Bassist Fotis is even energiek en beweeglijk op het podium aanwezig als de frontman en levert natuurlijk een puik stukje baswerk af.
_DSC5655
Voor de mensen die in afwachting zijn van de nieuwe CD: nog even geduld, maar dan zullen jullie zeker niet teleurgesteld worden. Bovendien gooit de band er later dit jaar nog een paar Jimi Hendrix tribute shows tegenaan, dus alle Julian Sas fans komen dit jaar nog ruimschoots aan hun trekken.
_DSC5746

Set 1
Home Feeling
18 Wheels
Is This What They Call The Blues
Driftin’ Boogie
Coming Home
Stand Your Ground
When I Boogie
Blues For The Lost And Found
Tale Spreader

Set 2
Make My Water
Howlin Wind
Working Man Blues
Anything
Sugar Cup Boogie
Who Knows
Hey Joe
Devil Got My Number

Toegift
Bullfrog Blues
Boogie All Around

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: