John Hiatt; songs die een leven lang meegaan

John Hiatt & The Goners speelden op 13 juli 2018 in de Grote Zaal van de Oosterpoort in Groningen; een verslag van Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.

John Hiatt begon zijn carrière als liedjesschrijver in Nashville. Toen de band Three Dog Night, Sure As I’m Sittin’ Here uitbracht en hiermee een hit scoorde was de liedjesschrijver in een klap een beroemd liedjesschrijver. Hiatt moet hebben gedacht, “wat anderen met mijn liedjes kunnen, moet mij zelf ook lukken.” En aldus geschiedde. Hiatt werd songsmid/zanger. Hij nam verschillende albums op, maar een echte doorbraak kwam met de single Have a Little Faith In Me, van het album Bring The Family. Na het succes van dit album werd Slow Turning een nog groter succes. Het is dertig jaar geleden dat het album het levenslicht zag. Voor Hiatt reden om een tournee aan dit heugelijk feit te wijden.In een volgepakte, uitverkochte, Oosterpoort zijn 1500 fans bijeen om de happening mee te maken. Veel vijftigplussers, een enkele jonge fan, vaak samen met vader of moeder.
hiatt8524Naast Hiatt zijn daar Sonny Landreth op slide gitaar, Kenneth Blevins op drums en David Ranson op bas. Deze heren vormen een deel van de originele bezetting waarmee Slow Turning werd opgenomen. Het volledige album passeert de revue. Aan de set worden slechts The Tiki Bar Is Open en Riding With The King van andere albums toegevoegd.
hiatt8386De bijna 66-jarige Hiatt heeft er zin in en met Drive South komen we dan direct in Hiatt-sferen terecht. Draaaaiv Souuthhh wordt achter mij vals meegebruld, door een jonge blom. De mevrouw voor mij hupst uit de maat van haar linker op haar rechter been. Hoe krijgen mensen dat toch voor elkaar?
Trudy and Dave is het verhaal over een tienerstelletje dat geld moet verdienen met gokken om de was te kunnen doen in de wasserette.
hiatt8680Tennessee Plates kun je beter niet op je Cadillac hebben zitten, want dan zijn ze om hilarische redenen naar je op zoek. Teksten smeden die vaart in een song brengen, dat kan deze man als geen ander. Een ballad schrijven, ook daar draait Hiatt zijn hand niet voor om. Icy Blue Heart is er zo een. En zo werken we het album in de juiste volgorde af tot The Tiki Bar is Open zorgt voor een vrolijk uitstapje naar het gelijknamige album uit 2001. The Tiiikiiiii Bar is Oooopen, mijn achterbuurvrouw kent het ook.
hiatt8495Riding with the King, dat zo lekker werd gecoverd door BB King en Eric Clapton, is onmiskenbaar van de hand van Hiatt. Natuurlijk ontbreekt Slow Turning niet. Achter de piano speelt en zingt Hiatt het prachtige, Anybody There?, wat iedereen zich in het leven wel eens afvraagt. Tijdens het rockende Paperthin hupst de mevrouw voor mij nog steeds zo vreselijk uit de maat en zingt mijn achterbuurvrouw nog altijd zo vals dat het tijd wordt om een andere plek te zoeken. Op het balkon heb ik een totaaloverzicht over podium en zaal en smul ik van Feels Like Rain. Wat een juweel is dat toch.
hiatt8578Het album Slow Turning is afgewerkt en tijdens de toegift zal uit een ander vaatje getapt worden. Het instrumentale Congo Square van Sonny Landreth, wordt gevolgd door niet te versmaden klassiekers als Have a Little Faith in Me, Thing Called Love en Memphis in the Meantime.
hiatt8516De muzikanten drijven op jarenlange ervaring. Hiatt heeft op vocaal gebied wat ingeleverd, maar zijn teksten lijken gemaakt voor de eeuwigheid. Naast de meester zelf is Sonny Landreth muzikaal een onmisbare schakel in het geheel. De man is in staat subtiele slidepartijtjes te verweven in de country-folk-rock van Hiatt. De ritmesectie is uiterst geroutineerd.
hiatt8795Hiatt deelt zijn credits voortdurend met zijn medemuzikanten en blijkt een bescheiden entertainer. Het concert wordt nergens ingewikkeld en misschien mist het daardoor ook wat spanning. En wie hoopt op een gloednieuwe spitsvondige tekst, komt van een koude kermis thuis, helaas.

Set:
Drive South
Trudy and Dave
Tennessee Plates
Icy Blue Heart
Sometime Other Than Now
Georgia Rae
The Tiki Bar Is Open
Riding With the King
Ride Along
Slow Turning
It'll Come to You
Is Anybody There?
Paper Thin
Feels Like Rain

Encore:
Congo Square
Have a Little Faith in Me
Thing Called Love
Memphis in the Meantime

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: