Greyhound presenteert Double Sixty in Hedon, Zwolle

De CD presentatie van Double Sixty door Greyhound 30 Juni 2018 jl. plaats in Hedon, Zwolle. Een verslag van Ton Kok, foto’s management band.

Greyhound is een blues duo, dat bestaat uit zanger gitarist Sjoerd Heijda uit Almelo en harmonicaspeler Klaas Vermeulen uit Zwolle. De heren ontmoetten elkaar in de jaren zeventig op een jam session in Almelo, raakten bevriend en vormden het duo Greyhound. Op een gegeven moment ontstonden er plannen om een LP op te nemen in eigen beheer, maar met hulp van hun manager Rien Wisse werd er een heuse platendeal geregeld met Munich Records. De LP is er nooit gekomen. De heren verloren elkaar ook een tijdje uit het oog, tot enkele jaren geleden besloten werd om de draad weer op te pakken. Dat resulteerde bijna veertig jaar na die eerste ontmoeting in de debuut CD ‘Double Sixty’. De titel is ontleend aan het feit de beide heren inmiddels zestig jaar oud waren.

Op vrijdagavond 30 juni jl. vond in de kleine zaal van het Zwolse Hedon de CD presentatie plaats. De bezoekers werden daar hartelijk verwelkomd met een consumptiemuntje, dat door velen al snel werd  ingeruild voor een koel drankje. Was de eigenaar van het voormalige bluestijdschrift Block destijds de
manager van het duo, deze taak wordt heden ten dage waargenomen door zijn echtgenote Marion Wisse, die in de lobby druk bezig was met haar promotiewerkzaamheden en de verkoop van de CD.

Goed half negen kwam het duo het podium op voor het muzikale deel van de avond. Voor de pauze werd een aantal oude nummers van hun repertoire gespeeld. Het begin was verrassend met Sjoerd op de harmonica, die al snel bijgevallen werd door Klaas. Het werd een korte set met wat eigen werk en wat covers als “Love In Vain” (Robert Johnson) en “Baby, What You Want Me To Do”(Jimmy Reed). Er zat ook de nodige humor in de set, zoals bij een nummer van Sjoerd over zijn toenmalige vrouw, waarbij Klaas op de harmonica zowel de vrouw als de schoonmoeder vertolkte, De schoonmoeder ging hem goed af, maar de echtgenote klonk toch iets te lief, aldus Sjoerd.
Greyhound 1979Na een korte pauze was het tijd voor de presentatie van de CD. De nummers van de CD werden integraal gebracht.

Tien tradionionals en twee originals kregen we te horen. Een smaakvolle selectie van nummer van zowel Afro-Amerikaanse origine als van blanke oorsprong. Met het fraaie, van Big Bill Broonzy bekende “Why Did You Leave Heaven?” staat het kippenvel op mijn armen. Met Paul Thorns “It’s A Great Day To Whup Somebody’s Ass” is de stemming weer een stuk luchtiger. Het van Amos Milburn bekende “Bad Bad Whiskey” wordt door Sjoerd gezongen met uitsluitend harmonica begeleiding en hakt er ook wel lekker in.

De eigen nummers zijn het instrumentale “P.L. Sam”, een eerbetoon van Klaas aan een van zijn muzikale helden, Peg Leg Sam. Sjoerd zingt een eerbetoon aan zijn kat “Chopie”, genoemd naar Frédéric Chopin, die een tragische confrontatie met de hond van de buren niet overleefde. De set wordt beëindigd met Billy Holliday’s “Tell Me More”. Op de CD is als bassist op dit nummer Peter Bout te horen , op deze avond in Hedon nam Eric Paauwe de honneurs waar.
Greyhound hoesDe CD bevat twaalf fraaie en op zeer integere wijze vertolkte songs. De prima zang en het warme gitaargeluid wordt aangevuld door zeer veelzijdig harmonicaspel.

Als toegift van deze avond kregen we Big Walter’s “Have A Good Time” te horen en ‘we certainly had A Good Time.
Tijd voor een praatje na afloop was er nauwelijks want de heren hadden nog een flink aantal CD’s te signeren en er stond ook nog een afterparty op het programma. Het heeft even geduurd voordat het debuutalbum van Greyhoud er was, maar het wachten was de moeite waard.

 

Tags

Geef hier uw commentaar