Rootbag’s Nieuwe Album ‘Walk On In’ Gepresenteerd @ The Shack

Rootbag stelde op 24 September 2017 j.l. hun nieuwste album voor in The Shack van Oude Meer. Tekst en foto’s van Paul Scholman.

Eindelijk is daar de langverwachte tweede cd van Richard van Bergen’s Rootbag, ‘Walk On In’. The Shack, bluestent bij uitstek en grenzend aan de start- en landingsbanen van Schiphol bij Oude Meer. Ik heb al wat recensies over de nieuwe schijf voorbij zien komen, dus de nieuwsgierigheid is geprikkeld om af te reizen naar deze cd-presentatie.
DSC03106Er zijn heel wat bluesartiesten op af gekomen, wellicht uit beroepsmatige interesse, bedrijfsspionage, maar wellicht ook gezonde belangstelling. Rootbag sleepten tenslotte de Award voor de poorten van de hel weg voor Beste Bluesband in 2015. Overigens zeer terecht.

Het trio Jody van Ooijen, drums; Roelof Klijn, backing vocals, bas en Richard van Bergen, vocals en gitaar begint meteen lekker vuig. Smerig klinkende gitaar, ‘Maybe Someday’, uitstekende binnenkomer.
DSC03160“We wisselen het een beetje af en gooien de nummers van de eerste cd en tweede cd lekker door elkaar”, meldt Van Bergen. Dus eigenlijk niks lekkere cd-presentatie en alle nieuwe nummers live op een rijtje. Niks van dat alles. Shuffelen van het begin tot het eind zullen we maar zeggen. Maakt ook niet uit, eigenlijk leuker en onvoorspelbaar.
DSC03049De meeste nummers zijn van eigen hand, maar hier en daar wordt er een cover van een of andere meester uit de blues oudheid ten gehore gebracht. ‘Nobody’ van de eerste plaat wordt in iets meer uptempo gespeeld dan op de eerste cd, maar Richard zegt; ”een aantal nummers een kleine aanpassing hebben ondergaan, wat heerlijke uitvoeringen opleveren”. ‘Double Eyed Whammy’ een cover van Freddy King, een bas- en drumvariant met een verborgen ‘sort of bassdrumm-solo’. ‘Hey Baby’ is weer een track van de verse plaat.
DSC03412Heerlijk hoog en bijna overstuur gezongen door van Bergen, lekker strak en bijna punkerig in deze uitvoering, heerlijk. ‘Will The Love’ is ook een beetje omgebouwd naar de huidige stijl. “Als het fout gaat, is het mijn schuld”, aldus Richard….
‘Lay Down’ is een nummer van de band The Shiner Twins dat nu voor het eerst in The Shack wordt gespeeld. In die band speelde Richard zo’n tien jaar lang. Jody een jaar of vier rekent hij, staande het optreden uit, is een heerlijk groovy nummer dat uitstekend past bij het oeuvre van Rootbag.
DSC03404Na een “korte” pauze van bijna drie kwartier, pakt Richard zijn gitaar de Harmony Meteor. Ook het heerlijke ‘Can’t Keep Up’, met de heerlijke basloopjes van Roelof Klijn, klinken heerlijk melodieus door The Shack.
In rap tempo gaat het verder met ‘Right On Time’, een heerlijk strak uptempo nummer. De ruimte in The Shack laat het net toe voor een paar voorzichtige danspasjes.
Instrument dubbelTerloops worden Berry en Ryan bedankt voor het in stand houden van deze tent. Applaus!!! Er komt nog een nummer langs van een van de helden van Richard, Johnny “Guitar” Watson. Zíjn vriendin hield alleen van het geluid van een V8…. ‘Big Chief’.
Afsluiter is ‘Walk On In’, het titelnummer. Wellicht een puntje van aandacht voor The Shack is dat de muzikanten rechts op het podium steevast hun duistere kant laten zien. Dat is een beetje jammer voor de fotoreportages die de websites te vullen. Dat zal de aanwezigen verder een beat zijn.
Richard & Roelof DubbelDe vele aanwezige liefhebbers genieten van een uitstekende en gedreven band die oude muziek in een nieuw jasje steekt, maar vooral origineel blijven door zelf hun nummers te schrijven.
Toegift met een heerlijke bassolo van Roelof en drumsolo van Jody. Gitaarwerk hebben we genoeg gehoord.
DSC03101Van lekker vuig en smerig uptempo tot Back to the Roots-achtige geluiden tot heerlijke slides. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Die CD ‘Walk On In’ gaat de hele week de speler niet meer uit, ruzie of geen ruzie in huis. Wordt een dijk van een ruzie over een dijk van een plaat.
Richard DrieluikHet was een uitstekend optreden van Rootbag in The Shack, ik kan iedereen de komende toer en vooral de plaat aanbevelen. 14 oktober ga ik gewoon nóg een keer naar Rootbag in De Meern in Azotod. Walk On In!!! Wie loopt er mee?

1 thought on “Rootbag’s Nieuwe Album ‘Walk On In’ Gepresenteerd @ The Shack”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: