Counting Crows: California Dreamin’ in Groningen

De Counting Crows speelden op 16 juni 2015 in De Oosterpoort in Groningen. Tekst en foto’s door Gerrie van Barneveld.

De Counting Crows in Groningen. Dat gebeurt niet al te vaak. De laatste keer was in 2000. counting0001Alhoewel de Counting Crows regelmatig in Nederland spelen. De band uit Californie heeft een speciale relatie met Nederland. Ook bij deze tour staat Nederland weer ruim op de tourlijst. Zo stond de band inmiddels voor de vijfde keer op Pinkpop. Deze keer doen ze ook Groningen aan en de Oosterpoort is niet uitverkocht, maar wel goed gevuld.
De avond wordt geopend door de Last Internationale. Deze band uit New York timmert aardig aan de weg. De rockset met sociaal bewuste teksten werd goed ontvangen en het half uurtje counting0089vloog voorbij. Dit kwam mede door de energieke podiumpresentatie en de uitstraling van frontvrouw Delila Paz.

Na de korte podium ombouw volgde de Counting Crows. Onder de klanken van Lean on Me kwam de band op. De zevenkoppige band staat opgesteld in twee rijen. De drie gitaristen en zanger Adam Duritz keurig vooraan. Spil van de band is de markante Adam Duritz. Met zijn aparte stem en gedrag kan hij van een concert iets bijzonders maken. In de eerste helft van het concert viel dit een beetje tegen door technische problemen. De band ging op zich goed van start met in het begin onder andere Mr. Jones. De band heeft drie gitaristen, waarbij vooral David Immergluck opvalt met zijn gitaarspel. Regelmatig wordt er ook counting0075gewisseld van instrumenten. Charlie Gillingham speelt naast de toetsen ook een aantal nummers op accordeon. De set van de Counting Crows is een keuze uit hun hele muzikale loopbaan. Van de laatste plaat Somewhere Under Wonderland wordt het meeste gespeeld. Tevens is de set afwisselend opgebouwd. Naast uptempo nummers zijn er ook ingetogen rootsnummers. Zo komt na Children in Bloom met een gitaarduel tussen David Immergluck en Dan Vickrey het ingetogen Washington Square met banjo en mondharmonica. Ook ingetogen is A Long December met Adam Duritz op piano. Duritz is gedurende het concert spraakzamer geworden en maakt grapjes over Ohio, Utah en Nederland. Beeindigd counting0016wordt de set met de meezinger Hanginaround. In de toegift volgt nog een lange uitvoering van het verhalende Palisade Park. Volgens Duritz ongeveer het beste wat hij heeft geschreven. Het concert wordt afgesloten met het bekende Holiday in Spain.
Onder de klanken van California Dreamin’ nemen de bandleden afscheid. De fans achterlatend in een zonnig roesje. De Counting Crows vervolgen hun Europese tour en komen nog een keer terug in Nederland op het Concert at Sea festival.

Setlist:

-Sullivan Street
-Scarecrow
-Mr. Jones
-Elvis Went to Hollywood
-Hospital
-Black & Blue
-Start Again
-Omaha
-Cover Up the Sun
-Mercury
-1492
-St. Robinson in His Cadillac Dream
-Children in Bloom
-Washington Square
-Big Yellow Taxi
-Earthquake Driver
-A Long December
-Hanginaround
Toegift:

-Palisades Park
-Rain King
-Holiday in Spain

counting0009

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: