Wille and the Bandits planten definitief vlag in Qbus – Leiden

Wille and the Bandits speelden woensdag 13 Oktober 2021 jl. in Muziekhuis Qbus – Leiden. Tekst Keimpe Sliep en foto’s Paul de Vries. Klik HIER om het gehele album te bekijken.

Het lijkt, door u weet wel, alweer zo lang geleden dat ik schreef over deze band maar toch is dat maar iets meer dan anderhalf jaar geleden en door het hiaat in de concertagenda lijkt dat dus veel korter. 17 januari 2020 om precies te zijn. Vanavond staan Wille and The Bandits in een nieuwe bezetting wederom op het podium van Qbus in Leiden.
DSC_1595zZe zijn één van Engelands meest natuurlijke rockbands. Op plaat en podium is geen spoor van kunstmatigheid te vinden in wat ze doen en alles lijkt een bedoeling te hebben. De optredens van Wille and the Bandits staan zonder uitzondering garant voor een memorabele avond.

De op stapel staande “When The World Stood Still” tour komend voorjaar volgt op de release van hun langverwachte gelijknamige plaat. De plaat is opgenomen in een van Engelands meest iconische opnamestudio’s, Sawmills Studios. Samen met de Britse producer en geluidstechnicus, John Cornfield.
Het decor van de opnames is de prachtige studio aan de oevers van de River Fowey door de plaats Cornwall waar o.a. de Stone Roses, Verve, Muse, Oasis, Supergrass en Robert Plant enkele van hun de belangrijkste platen opnamen.
DSC_1573zDe nieuwe plaat die officieel pas ergens in januari uitkomt was overigens na het optreden aan de merch-table al te koop. (Lucky bastards we are…)
De paar optredens die de band dit jaar nog doet kunnen worden gezien als een opwarmertje voor die tour.
DSC_1728zzMeer dan anderhalf jaar na het laatste optreden in de Qbus worden fotograaf Paul en ik met een zowat emotioneel enthousiasme ontvangen door Hans, het brein achter “Van Polanen Presenteert!”
DSC_1706zDe aankondiging van de band wordt verzorgd door de nieuwe omroeper van de Qbus. De credits voor het boeken van deze Engelse band en het eerste applaus van de avond zijn voor de boeker van deze bijzondere groep muzikanten. Er wordt gememoreerd aan het laatste optreden van een band voor corona in de Qbus. Wel of niet toevallig waren dat ook Wille and the Bandits die dus vanavond wederom op de planken staan. De mengtafel met op papier de instructies voor de geluidsman staan er nog precies zo bij als toen. Het enige verschil was de hoeveelheid publiek. Waar de zaal vorig jaar zo goed als vol was zagen nu slechts zo’n 70 belangstellenden een spetterend optreden.
DSC_1765zUit de overlevering blijkt dat Hans vorig jaar huiverig was om Wille and the Bandits in de Qbus op te laten treden. De band was onbekend en er zou toch amper publiek op komen draven voor het zoveelste bluesrockbandje uit Engeland. Maar hij is overstag. En gelukkig maar want daardoor spelen Wille and the Bandits nu hun tweede optreden in Qbus en wie weet waar dat toe leidt. Wille Edwards is namelijk zelfverklaard fan van Leiden en Qbus. Of zoals hij tussen twee liedjes door zelf zei: “The Qbus, it’s a very nice Bus!”
DSC_1653zTen opzichte van het vorige optreden in Leiden heeft Wille twee wijzigingen doorgevoerd: Evan Newman op keyboards en drummer Tom Gilkes zijn de nieuwelingen. Het lijkt er op dat zij met hun spel minder bombastisch klinken dan de vorige bezetting.
DSC_1722zWille and the bandits spelen een zeer strakke set welke ze beginnen met het fenomenale “Mammon”, de hit van hun tweede plaat Breakfree. De set-list is een mooie mix van oud en nieuw werk. De nieuwe liedjes worden naadloos ingepast.
DSC_1709zIn “Solid Ground”, een haast traditionele ballad, laat Wille meteen horen goed bij stem te zijn. Het kenmerkende schuurpapieren stemgeluid wordt direct door het publiek ondergaan. “Move Too Fast” en “Daylight” gaan behoorlijk de funky kant op. “Good Stuff” kent een gitaarintro die doet denken aan Mark Knopfler in zijn beste dagen. “Will We Ever” is een stevige bluesrocker à la Jeff Beck.
DSC_1733zHet lang uitgesponnen en hoofdzakelijk instrumentale “Angel” is het persoonlijke hoogtepunt van de avond. Tom Gilkes laat horen hoe de samba hoort te klinken en Evan Newman waarom hij de enige gegadigde is voor de plek achter de keyboards. Tijdens de andere publieksfavorieten “Bad News” en “1970” geselt Wille Edwards de steelguitar zoals alleen hij dat kan!
DSC_1692z“When the World stood Still” handelt over, hoe kan het ook anders, de tijd in de lockdowns. Wille noemt covid en de Brexit twee slechte dingen en hij had niet verwacht Engeland nog uit te komen. “Maar we zijn hier en we gaan er voor!” Het is de eerste toegift na een avond vol blues, rock en samba. De nieuwe Wille and the Bandits zijn in topvorm en staan als een huis.
DSC_1760zTijdens de eveneens funky afsluiter “Make Love” staat de zaal op zijn kop en introduceert Wille zijn band. Bassist en ogenschijnlijk samen met Wille Edwards vast bandlid, Harry Macknaill wordt hierbij niet overgeslagen.
DSC_1625zDe band eindigt zoals ze begon en alles wat daar tussen zat was van ongekende schoonheid!

Eén ding is vanavond duidelijk geworden: Wille and the Bandits hebben definitief hun vlag geplant in Qbus Leiden…
DSC_1782zSetlist:
1 Maman
2 Solid Ground
3 Move Too Fast?
4 Daylight
5 Good Stuff
6 4 Million Days
7 Angel
8 Will We Ever
9 1970
10 Bad News
11 I’m Alive
—————————————
12 When The World Stood Still
13 Make Love

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: