Opkomst Unmute-Us manifestatie succesvol – Rotterdam laat van zich horen!!

Zaterdag 21 Augustus jl. vond er in verschillende grote steden in Nederland een demonstratie plaats tegen de steeds meer onbegrijpelijke Corono-restricties van dit demissionair kabinet m.b.t. festivals en concerten. De cultuursector is het beu en kwam met een initiatief van Aziz Yagoub en Unmute-US. Een verslag én foto’s Dick van der Wilt. Klik HIER om meer foto’s van de demonstratie te kunnen bekijken.

The Blues Alone? is natuurlijk ook medium dat hier mee te maken heeft, ook dit medium ligt grotendeels stil omdat er niets georganiseerd mag worden.

Nu voor sommige evenementen zoals Formule 1 en volle voetbalstadions toch weer wat meer vrijheid komt neemt ook de onvrede toe, onvrede omdat er nog steeds geen festivals gehouden mogen worden. Evenementen zoals de Dance Parade, Zomercarnaval en andere grote festivals waaronder ook een aantal grote bluesfestivals mogen geen doorgang vinden. Zelf heb ik hier helaas ook mee te maken als bestuurslid van de oudste bluesclub van Nederland – L’Esprit – en daar ook een totale stilte heerst en er als fotograaf weinig te fotograferen valt omdat in geheel het land weinig cultuur wordt geprogrammeerd.

Hierbij mijn bijdrage in de vorm van een kleine impressie van de afgelopen manifestatiedag.

_Z626621Om 12:30 uur vertrek ik – vergezeld van mijn buurman en mede fotograaf Marcel Stadhouders – vanuit woonplaats Ridderkerk richting Rotterdam. Na een klein half uurtje komen we aan op het Wilhelminakade (onder de Erasmusbrug) waar we de auto parkeren en aanstalten maken naar het Stadhuisplein te lopen.
_Z626503De verzamelde deelnemers gaan op het afgesproken tijdstip – 14:00 uur – op pad richting stadhuis. Op de brug is het dan nog redelijk rustig en we hopen eigenlijk wel dat het wel een beetje drukker gaat worden, er is tenslotte de laatste dagen heel wat media-aandacht aan dit initiatief gegeven.
Eenmaal over de de brug zie ik een bekende lopen, ja hoe kan het ook anders ik zie René Wijs van Blues On The River – we maken even een praatje, lopen een rondje omdat er nog niet veel te zien is.
_Z626510René is daar om zijn gezicht te laten zien, omdat ook zijn Blues On The River al voor het twee jaar niet door mocht gaan en hoopt natuurlijk dat het 2-daagse blues-evenement op de ms. Ameland op de wateren van de Maas volgend jaar wél weer doorgang kan vinden. Inmiddels zie ik meer bekende gezichten uit de blues-scène zoals bassist Jan Markus, drummer Eduard Nijenhuis (beiden The Dynaflow), impresario Rob Koning en blues liefhebber Tim Timmermans.
_Z626551Ondanks dat het best wel drukker begint te worden zie ik jammer genoeg toch veelal jongeren en weinigen uit de blues wereld, wellicht heeft dit te maken met de gemiddelde hogere leeftijd van deze groep.

Vooraf wordt er verzocht je troep niet te laten liggen en mee te nemen maar vooral de rust te behouden in de stoet, je mag roepen wat je wilt maar heb wel respect voor elkaar. Er worden protestborden uitgedeeld met op de achterzijde de tekst “houd 1,5 meter afstand”, dat laatste is begrijpelijker wijs niet écht te doen met naar schatting inmiddels 2 duizend demonstranten in de mars.
_Z626545Het verbaast me overigens dat alles vrij relaxed verloopt, jammer dat er toch op een gegeven moment een dame is die een vuurtje probeert te stoken met de roep of er nog mensen zijn met gezond verstand, omdat Corona een griepje is en er wordt gelogen door de overheid. Uiteraard is er een slimmerik die zich hier in kan vinden en de kans ziet een bord te bemachtigen om daar haar tekst overheen te plakken. Zo zij hebben hun punt ook weer gemaakt.
_Z626613Ik loop een eindje vooruit om hier en daar wat beelden te maken op de brug, nu pas is  het goed zichtbaar dat er het laatste kwartier behoorlijk wat mensen hebben aangesloten. De groep beweegt zich langzaam richting de Coolsingel en je ziet duidelijk dat wanneer men de kruising oversteekt bij het Inntel Hotel al het verkeer komt stil te staan, trams en auto’s vullen het spoor en het asfalt. Op de brug kom ik nóg een bekende tegen, Pim Blankenstein uit de band Officium Trieste, Pim vertelt me dat ook hij zijn gezicht wil laten zien om dat ook zijn band én de Baroeg Rotterdam te kampen hebben met deze onnavolgbare tijden.
_Z626565Op de Coolsingel aangekomen is het even flink doorstappen om de stoet weer in te halen, onderweg zie ik veel mensen die vanuit de tram zitten toe te kijken wat er allemaal gaande is.
_Z626608Het blijft allemaal rustig en gemoedelijk, hier en daar rijden wat zelfgemaakte voertuigen met muziek en de mensen gaan lachend en dansend naar eindlocatie aan het Stadhuisplein. Daar aangekomen gaat er een echte geluidsinstallatie aan en gaat de horde helemaal los op de eerste klanken van DJ David Vunk een Rotterdamse DJ die zo te zien een aardige bekendheid geniet. Hij komt na een aantal voor mij onbekende artiesten zijn kunstje op het podium doen waarbij je het hele Stadhuisplein op en neer kunt voelen gaan, ik zie mensen stralen en met het kippenvel op hun armen staan, zij genieten van dit korte optreden
_Z626660Inmiddels heb ik me veiligheidshalve naar de zijkant van het podium verplaatst omdat er volgens mij slecht bier werd verkocht dat veel door de lucht vliegt. Iedereen bedankt voor de enorme grote opkomst en wordt men verzocht iets verder door te lopen omdat de halve Coolsingel nog vol met mensen staat.
_Z626679Aziz Yagoub van Unmute-Us richt eerst een paar woorden tot de menigte waarna we een paar sprekers krijgen waaronder de Nachtburgemeester van Den Haag Pat Smith.
_Z626707Er komen nog wat sprekers voorbij zoals Rapper Jordy Dijkshoorn die ook nog eens vanaf een stapel speakers een geweldige duik in het publiek neemt.
_Z626756Nu rest de vraag wat gaat Den Haag hier mee doen, komen er versoepelingen of moeten we echt wachten tot volgend jaar? Zelf ga ik binnenkort mijn eerste optreden fotograferen op de nieuwe locatie in de Beuk Barendrecht, waar we als L’Esprit de komende tijd de blues optredens zullen gaan verzorgen.
Naar mijn idee was dit een geslaagde demonstratie én een demonstratie zoals het hoort; vreedzaam, zonder onrust.
_Z626533Als vrijwilliger van The Blues Alone? wens ik – Dick van der Wilt – dat we snel weer het normale leven kunnen oppakken. Hopelijk tot ziens, tot strax bij een van de komende concerten of festivals!!
_Z626521

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: