Is Zeeland klaar voor het 28e Kwadendamme Blues Festival?

Op Vrijdag 08 en Zaterdag 09 Mei 2020 wordt het Zeeuwse dorp Kwadendamme voor de 28e keer omgetoverd tot Bluestown Kwadendamme. Het festival is al de jaren trouwbezocht en jaar op jaar uitverkocht. Toch willen wij als TBA? ook dit jaar weer graag de line-up aan de lezer voorstellen.

Net als andere jaren worden veel kaarten alvorens de line-up bekend is bestel, daardoor is ook dit jaar de zaterdagavond van het festival al uitverkocht. Op deze link HIER kun je nog voor de vrijdag kaarten bestellen.

The Blues Alone? doet voor u een greep uit het aanbod wat de organisatoren van het Kwadendamme Festival voor u in 2020 in petto hebben!

Dag 1:

PHILIPPE MENARD (FR)
philippe-menard-BorderMakerNa 20 jaar onderweg te zijn geweest met zijn bluesrocktrio Tequila, vonden Philippe Menard, lead-gitaar en zanger van de band, dat het tijd was om een nieuwe muzikale ervaring te beginnen. Hij besloot om met zijn One Man Band on the road te gaan, gewapend met gitaar, harp, basdrum, snare, tamboerijn, hi-hat en cimbaal speelt en zingt Philippe met overvolle energie en een verbazingwekkende oprechtheid waar je je geen zorgen over zult maken.  Pak gewoon de groove en … boogie aan!!!

VANJA SKY (HR)
40215708570_2b47bf84e5_o (1)Een artieste van de nieuwe lichting is Vanja Sky, deze Kroatische stond vijf jaar geleden nog in het publiek en werd gegrepen door het virus. Het virus om zelf muziek te maken, of zoals ze zelf zegt: “music is the most wonderful gift on the planet. It’s my aim to bring happiness through music to as many people as possible.” Na de gitaar te hebben opgepakt en als zangeres-gitarist vooral in de Balkan te hebben getoerd kwam ze onder de aandacht van Ruf Records. Deze uitgeverij met een neusje voor vrouwelijk gitaar talent, zoals Samantha Fish, Erja Lyytinen, Ana Popovic en Joanne Shaw Taylor. Inmiddels heeft ze al een debuutalbum gelanceerd wat door niemand minder dan Mike Zito werd geproduceerd.

Op veler verzoek terug op het Kwadendamme Bluespodium……Hook Herrera & Coupe de Grace. ZIJ ZULLEN DE EERSTE FESTIVALDAG GAAN AFSLUITEN!!

HOOK HERRERA & COUP DE GRACE (US/NL)
IMG_2345-BorderMakerHook Herrera (San Jose California) heeft eigenlijk twee gezichten. Het ene bespeelt op sublieme wijze een set mondharmonica’s en blijft in de buurt van de klassieke Blues van Sonny Boy Williamson. Het tweede bespeelt een elektrische gitaar, bij voorkeur met slide en dan waart de beat van Bo Diddley rond, maar in beide gevallen weet Herrera het publiek altijd op te zwepen. Coup de Grace bestaat uit bloeiend jong Nederlands bluestalent: Sjors Nederlof (Jimmy Stringbreaker) op gitaar, Roelof Klijn (bas), en Jody van Ooijen (drumms) hebben inmiddels vele projecten en bands achter zich gelaten. Coup de Grace en Hook Herrera zijn geen onbekenden van elkaar. Op initiatief van het Bluesfestival Kwadendamme kwam deze ijzersterke combi in 2011 tot stand met een daverend optreden wat in 2017 nog eens dunnetjes werd overgedaan. Talloze festivals in West-Europa boekten de mannen inmiddels. ‘Bespelen’ is eigenlijk niet het goede woord, ‘betoveren’ is meer wat ze samen doen……

Dag 2:

BLUESCARAVAN feat: JEREMIAH JOHNSON, RYAN PERRY & WHITNEY SHAY (US)

De Bluescaravan van Ruf Records is niet te stoppen ! Vijftien jaar nadat Europa’s meest gerespecteerde blueslabel zijn eerste showcase-tour had opgezet, is het concept van bluesfans al lang bekend: elke avond rocken en catapulteren drie aspirant-talentclubs op veel plaatsen in de VS en Europa de blues naar de moderne tijd. Maar dat is niet alles: met de line-up, die elk jaar wordt gekozen uit het assortiment van Ruf-artiesten, heeft elke caravan een frisse sfeer, een tintelende sfeer en laat alleen de vonken vliegen. Ook deze keer weer drie zeer verschillende artiesten die een breed scala aan stijlen bestrijken.

Jeremiah Johnson is een bluesman uit St. Louis die een zware school heeft doorlopen. Na vroege dagen als het best bewaarde geheim van de zuidelijke clubscene, plaatste het gevierde album Straitjacket uit 2018 de bandleider in de schijnwerpers met een intense uitvoering, slimme hooklines en geaarde teksten. “Ik sta voor zuidelijke bluesrock”, legt Jeremia uit. “Hij is in mijn bloed, mijn hart en mijn ziel. Ik zing mijn liedjes altijd met passie, met dezelfde passie die ik voel als ik ze schrijf. Ze zijn gebaseerd op het bloed, zweet en tranen van een Midwest-schilder uit de Verenigde Staten.
Mijn enthousiasme voor de line-up van de Blues Caravan kon niet groter zijn – het wordt een verdomde hotbox! ”

Ryan Perry was al een fenomeen als tiener toen hij een sensatie veroorzaakte met zijn Homemade Jamz Blues Band tijdens de International Blues Challenge in Memphis in 2007 en zijn talent demonstreerde voor spitse verhalen, onderscheidende gitaargeluiden en soulvolle vocalen. De Homemade Jamz Blues Band stond al in 2008 op het Kwadendamme podium. De talenten van de charismatische bandleider hebben zich ontwikkelt en na zijn solodebuut in 2019 op Ruf Records is Ryan een volwassen artiest die een setlist bedenkt die de clubs doet trillen. “Fans kunnen een hoog niveau van actie en weinig ego verwachten in de bluescaravan,” zegt hij. “Mijn live shows zitten boordevol passie en gevoel, zijn altijd leuk en vol energie – zoals alleen een bluesman uit Mississippi kan leveren. ”
48661116861_43dd531274_oWanneer Whitney Shay – de energiebundel uit San Diego – op het podium verschijnt, is het eerste wat je opvalt haar vurige rode haar en glinsterende kleding. Maar in de bluescaravan van dit jaar past de show van de zangeres ook bij haar stijl wanneer Whitney de R & B-nummers van haar gevierde album A Woman Rules The World  uitbrengt, waarmee ze de dansvloer trilt en je laat vermoeden, welke andere studioproducties van haar kunnen worden verwacht. “Als ik opdoe, zegt ze, wil ik dat mensen dansen en actief zijn. Voor mij ging blues altijd over catharsis, over het vergeten van trieste ervaringen. Als ik het publiek met een glimlach naar huis kan laten gaan en het gevoel hebben dat ze de dagelijkse sleur zijn vergeten, dan heb ik mijn baan”.

MR. SIPP Feat. BLIND B’ & THE VISIONAIRS (US/NL)

34487334561_cb48bd74dc_oMr. Sipp a.k.a. ‘The Mississippi Blues Child’ werd geboren als Castro Coleman in het dorpje McComb in de staat Mississippi. McComb blijkt een vruchtbare bluesbodem want ook artiesten als Bo Diddley, King Solomon Hill en Omar Kent Dykes (Omar & the Howlers) komen hier vandaan. Zoals zoveel artiesten uit deze streek begon hij zijn ‘carriere’ al heel vroeg in de kerk met gospelmuziek. Op zijn zesde begon Mr. Sipp al met het bespelen van de gitaar en in de staat Mississippi betekent dit al snel dat je bij de blues uitkomt… en zo geschiedde. Door zijn doorzettingsvermogen en talent ontwikkelde hij zich zowel als gitarist en als zanger stormachtig, wat resulteerde in het binnenslepen van de felbegeerde International Blues Challenge Award in 2014. Daarna is de carrière van deze bluesgigant hard gegaan en heeft hij op alle grote blues festivals gespeelt, Mr. Sipp speelt blues van hoog niveau en is ook nog eens een fantastische crowdpleaser die de tent ongetwijfeld in notime omtoverd tot een dampende ‘Juke Joint’!

BB & THE BLUES SHACKS (DE)
IMG_7339-BorderMakerBB & The Blues Shacks zijn de afgelopen jaren het predikaat ‘beste bluesband’ van Duitsland ontstegen. De formatie van de gebroeders Arlt groeide uit tot Europese topklasse. Met een indrukwekkende gig-list heeft deze band haar sporen achter gelaten, ze waren niet alleen in elk Europees land, maar speelden o.a. ook in Los Angeles, Chicago, en Moskou. Met hun mix van soul en blues citeren zij de groten als B.B. King en Little Milton en steken dit in een nieuw jasje. Deze vijf professionele muzikanten beheersen hun instrumenten voortreffelijk en laten het publiek voelen hoeveel gevoel er in de klank van deze muziek zit. BB & The Blues Shack zijn een boeiende presentatie, met een breed scala aan bluesvarianten, de band maakt goede Chicago-, West Coast-, Swing- en Jumpblues, band laat zien dat zij niet onder hoeven te doen voor de collega’s aan de overkant van de plas.
Michael Arlt is een mirakel op de mondharmonica die dweept met Little Walter en Sonny Boy Williamson, samen met zijn broer Andreas die zijn inspiratie vond bij T.Bone Walker en Kid Ramos klinken ze dan ook als een goed geoliede Duitse machine.

Kwadendamme 2020

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: