Moulin Blues toont nù al mooie voorlopige line-up!

Moulin Blues Ospel is al vijfendertig jaar hét toonaangevende blues- & rootsfestival van Nederland dat wereldwijd aanzien geniet. Op het eerste ‘open air’ bluesfestival van het jaar – Moulin Blues Festival – wordt men in een fantastisch gemoedelijke sfeer verrast door muziek van internationale blues- & roots toppers van vandaag en morgen. Diverse grote namen stonden in het Limburgse Ospel al op de planken: Kim Wilson, B.B. King, Buddy Guy, Mavis Staples, Tedeschi Trucks Band en Joe Bonamassa, om er een aantal te noemen. Het festival is kleinschalig van opzet maar groot van naam. No-nonsense en authentiek, een heel prettig en relaxed muziekfestival!

Het eerste weekend van Mei staat in velen agenda’s van onze lezers geblockt voor dit succesvolle vrijwilligersinitiatief. Dit jaar vindt het muziekfestijn plaats op 1 en 2 Mei a.s. en de GPS mag ingesteld worden op de Meijelsedijk van Ospel.

The Blues Alone? doet voor u een eerste greep uit het voorlopige aanbod aan nationale en internationale muzikanten die zijn geboekt voor de editie van 2020. Let wel de line-up is nog niet volledig!!

NIKKI HILL (US)
sliderMB2014-3“The New Queen Of Rock ‘n Roll” of “The Southern Fireball”: prachtige bijnamen voor deze fantastische roots, rocking en souldame Nikki Hill. Zoals zoveel zangeressen kent ook zij haar roots in de kerkgospels, zingen met haar zussen. Maar wie Nikki Hill hoort zingen, hier zit geen gospel in, het is niet de klassieke donkere Amerikaanse zangers, dit is geen Etta James of Aretha Franklin. Nee Nikki Hill, dat is onvervalste rock ’n roll! Liever etaleerde ze haar muzikale voorkeuren na de kerk, in obscure bars en danszalen. Daar leerde ze haar latere man gitarist Matt Hill kennen een man met dezelfde muzikale voorliefde en een twee eenheid was geboren. Hun muziek doet denken aan Chuck Berry, The Rolling Stones, Sister Rosetta Tharpe en soms wordt het gaspedaal ingedrukt en horen we zelfs flarden punk.

CEDRIC BURNSIDE (US)
597A5386-BorderMakerCedric Burnside. De achternaam verraadt natuurlijk al veel. Cedric is een kleinkind van het legendarische hill country blues icoon R.L. Burnside. Cedric kreeg de hill country blues letterlijk met de paplepel ingegoten. Hoe kan het ook anders als je moeder een dochter van R.L. Burnside is en je vader, Calvin Jackson, de drummer van diezelfde R.L. Burnside. Tja, dan stroomt de Mississippi en haar muziek door je aderen. Cedric’s muziek is echter veel meer dan een heropleving van het verleden. Hij heeft de gave om de sound van het verleden te verpakken in een eigentijds jasje. Voor deze uiterst succesvolle vertolking van de hill country blues werd Cedric Burnside reeds twee maal genomineerd voor een prestigeuze Grammy Award. Bereid je voor op krachtige en scherpe songs, waarin de ruige en ritmische Mississippi hill country blues de basis vormt. Deze muziek is uitermate dansbaar, stil staan gaat lastig worden!

BYWATER CALL (CAN)

Bywater Call is een 7-koppige formatie afkomstig uit Toronto, Canada. Hoewel deze band nog niet zo lang bestaat heeft ze in korte tijd grote indruk gemaakt. In 2018 won Bywater Call namelijk dé muzikale talentenjacht van Toronto van het TD Toronto Jazz Festival. Dit zorgde ervoor dat de band mocht opdraven bij The International Blues Challenge waar ze een 2e(!) plaats in de wacht sleepten. Niet slecht voor een band die pas in 2017 het levenslicht zag! De muziek doet hier en daar denken aan de Tedeschi Trucks Band, blues met hier en daar vleugjes soul en zelfs gospel. Net als deze grote broer schuwt Bywater Call een goede dosis slidegitaar ook niet voor dat authentieke geluid. Daarnaast zijn er een saxofonist en trompettist aanwezig die het geheel een extra dimensie geven wat betreft geluid. Maar laten we ook zeker de geweldige stem van zangeres en frontvrouw Meghan Parnell niet vergeten. De bluesy stijl van Bywater Call is haar op het lijf geschreven met haar krachtige en soulvolle stem.

DANNY FRANCHI (IT)
597A0659-BorderMakerDany Franchi werd in 1990 geboren in het Italiaanse Genua. We hebben hier te maken met een jonge gitaarheld met een benijdenswaardige dosis talent en elegantie. Franchi mixt perfect de authenticiteit van het verleden met de blues van nu. Overal ter wereld maakt de jonge gitaarvirtuoos indruk, dit blijkt o.a. uit de muzikanten die op zijn laatste album Problem Child meespeelden. Zoals toetsenist Jim Puch die een duit in het zakje  deed, maar ook Anson Funderburgh werkte mee. In zijn stijl is Franchi beïnvloed door B.B. King, Robert Cray, Jimmie & SRV Vaughan, Eric Clapton, Albert King, Muddy Waters, Jimmy Rogers en Jimi Hendrix. Deze namen horen we wel vaker als de bron van inspiratie bij talloze andere gitaristen…… Echter Dany Franchi doet hen zeer zeker eer aan! Wanneer Anson Funderburgh (ook op het affiche van Moulin Blues 2020!) zijn enthousiasme over Dany met de volgende woorden uitspreekt “Dany Franchi is one of the biggest and most promising Blues musicians of his generation, his Fender Stratocaster and his talent will make him stand out in the Blues scene, respecting tradition while incessantly finding his original and unique sound. Dany is one of my favorite young Blues artist. He has an exciting fresh approach to the music while keeping it honest”, dan mag deze jonge bluesmuzikant dat als een groots compliment opvatten en belooft dit wat voor zijn optreden in Ospel.

RICHVILLE (NL)
49423853096_f2fe9cc88b_oLiefhebbers van het oude werk van Ry Cooder en van Little Feat opgelet! Richville is een bluesact van ‘eigen bodem’ bestaande uit de gelouterde muzikanten Richard van Bergen (zang en gitaar) en Jeroen “JJ” Goossens (drums en percussie). De twee hebben een muzikaal verleden in bands als The Sunset Travelers en Rootbag. Hun kwaliteiten werden ook opgemerkt door de gelouterde Martin Pradler uit Los Angeles, die bekend is van zijn mastering van het Ry Cooder album ‘The Prodigal Son‘. Hij was dermate enthousiast dat hij het album van Richville ook gemasterd heeft. Dat zegt wat. Het in 2019 uitgekomen debuutalbum “Richville” werd erg goed ontvangen en is een absolute aanrader! Bij een bezetting van zang en gitaar en drums ga je haast automatisch denken aan een rauwe garageblues act. En dat is bij dit duo slechts ten dele waar. Verwacht van dit duo vooral roots en swampy muziek.

THE KOKOMO KINGS (SE/DK)
14012856791_712ae81231_oThe Kokomo Kings is een samenwerkingsverband tussen een aantal Zweedse en Deense bluesmuzikanten, die hun sporen allang hebben verdiend. Zo zien we Ronni Boysen Busack op gitaar, Martin Abrahamsson tekent voor gitaar en de vocalen en Magnus Lanshammar op bass maar ook gitaar. De heren werkten ze in het verleden samen met o.a. James Harman, Mud Morganfield, Big Jack Johnson, Lazy Lester, Louisiana Red, John Primer, Big Joe Louis, Keith Dunn en Rusty Zinn. Blues met een uitgebreide receptuur, zo presenteren deze koningen zichzelf. Een scheutje Mississippi-swamp, een eetlepel Rock ‘n Roll en een snufje opzwepende Chicago Blues; dat is wat de Kokomo Kings kenmerkt. Gooi vervolgens alles bij elkaar en er ontstaat een flinke portie heupzwiegende, authentieke juke joint boogie en dat alles ook nog eens met goed doordachte teksten. In 2019 brachten The Kokomo Kings hun meest recente, zeer goed ontvangen, album uit Fighting Fire With Gasoline… Dat gaan ze in Ospel ook ongetwijfeld doen: vuurwerk, blues die knalt!

THE JAMES HUNTER SIX (UK)
sliderjameshuntersix5Door Van Morrisson wordt hij getypeerd als “het best bewaarde geheim in de wereld van de Britse soul en r&b”. Desondanks is R&B troubadour James Hunter en zijn Six al jaren een gevestigde naam. Hunter is sinds zijn prille jeugd bezeten van vintage Amerikaanse soul en R&B. Die stijlen weet hij perfect samen te vangen met zijn goudeerlijke, soulvolle stemgeluid en moddervette grooves. Het is alsof Sam Cooke en Wilson Picket herrijzen uit het hiernamaals. In 2006 werd Hunter’s plaat People Gonna Talk genomineerd als ‘Best Traditional Blues Album’ en in 2018 kwam het meest recente, vijfde album, van The James Hunter Six uit op het vermaarde Daptone Records (o.a. Sharon Jones, Charles Bradley). Aangejaagd door een swingende ritme- en blazerssectie brengt Hunter dampende rhythm & blues naar Ospel. Mis het niet!

THE GUMBO KINGS (NL)

De Gumbo Kings zijn een Nederlandse supergroep die de groove van New Orleans Funk combineert met de korreligheid van Delta Blues en de melodieën van Memphis Soul. De vijf Gumbo Kings zijn jong maar hun liefde voor muziek is zeer volwassen; de band bestaat uit frontman/blues-harpist/zanger Boy Vielvoye (Sugar Boy & The Sinners), gitarist/zanger Marc Janssen, bassist Jonne Vennemans, drummer Yordi Petit en Thomas Hanenberg is heer en meester op de toetsen. The Gumbo Kings nemen je tijdens Moulin Blues 2020 mee op een avondje stappen in de achterbuurten van New Orleans. Deze band is hun liefdeskind, omdat ze hun liefde voor al die geweldige ‘Southern Vibes’ willen doorgeven aan nieuwe generaties festivalbezoekers en old school-liefhebbers. Dus check out wat deze kerels voor ons hebben opgenomen!

Ticketprijzen voorverkoop: klik HIER
Dagticket vrijdag: € 47,50
Dagticket zaterdag: € 57,50
Combiticket: € 95,00 *excl. €4,95 servicekosten per transactie

Ticketprijzen dagkassa:
Dagticket vrijdag: € 55,00
Dagticket zaterdag: € 65,00
Combiticket: € 110,00

Kamperen op de camping van Moulin Blues? Klik HIER voor meer info.

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: