Finale Dutch Blues Challenge 2019: Prima Bluesdag Nieuwe Stijl

Zondag 6 Oktober 2019 jl. vond in Hotel De Rustende Jager, Nieuw-Vennep de Finale Dutch Blues Challenge 2019 plaats. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Dick van der Wilt. Klik HIER om nog véél meer mooie foto’s te kunnen bekijken.

Afgelopen zondag, 6 oktober 2019 stond Hotel de Rustende Jager in Nieuw-Vennep in het teken van de Blues 2019 van de Dutch Blues Foundation. MC voor vandaag is ook dit jaar weer Rob van der Elst.
_DSC4069Dit jaar was de Challenge samengevoegd met de uitreiking van de Blues Awards, die na een jaartje afwezigheid weer op het programma stonden. Wel in een nieuwe opzet, waarvoor niemand minder dan Kees Dusink de blauwdruk leverde. Resultaat was wel (mede geholpen door het slechte weer, waardoor niemand de terrassen buiten opzocht) een volle zaal met bluesliefhebbers.
_DSC4064In de foyer werden de bezoekers bij binnenkomst verwelkomd door de heerlijke klanken van het duo Toussaint & Van Essen. Zanger/harmonicaspeler (en Award winnaar 2017) Thomas Toussaint, samen met Harm van Essen, ook gitarist van de Thomas Toussaint Band. De heren zetten een prima set met vijftiger en zestiger jaren blues neer.
_DSC4094Bij de loting was bepaald dat de Electric Hollers de opening mochten verrichten. Tim Birkenholz heeft dit jaar al de nodige bekendheid behaald door zijn optredens met troubadour Ralph de Jongh. Dit was de eerste keer dat ik hem aan het werk zag met zijn eigen band, die naast deze zanger/gitarist bestond uit bassiste Inge de Vries en drummer Max Mollema.
_DSC4116Vorig jaar bracht het gezelschap de debuut CD ‘Rise’ uit. Slechts twee nummers, waarvan alleen het tweede enige bluesinvloeden vertoonde. De muziek zat verder prima in elkaar met een hechte ritme-sectie en uitstekend zang en gitaarspel. Een pittige opener.

Daarna was het de beurt aan de Limburgse troubadour Robbert Duijf. Hij deed eerder mee aan de voorrondes als helft van het duo Third House From The Left.
_DSC4186Eerder dit jaar kwam zijn debuut CD ‘Going Home’ uit en zag ik bijna live spelen bij RTV Ridderkerk, maar die avond verliep voor ondergetekende wat anders dan gepland. Afgelopen zondag dus zag ik hem voor het eerst live bezig.
_DSC4167Hij begon met Lead Belly’s ‘Where Did You Sleep Last Night’, dat tot mijn verbazing door enkele ‘blueskenners’ toch aan Kurt Cobain/Nirvana toegeschreven werd. Hij wist de zaal zowaar stil te krijgen met aandachtig luisterende toeschouwers.

_DSC4200Voor de Dave Chavez Band was het niet het eerste optreden tijdens de Blues Challenge, Zanger/gitarist Dave Chavez en bassist Peter Offerman waren dit keer in het gezelschap van toetsenist Matthijs Stauttener en drummer Steve Wouters._DSC4261Gewaagd was de opening met het door Dave onder pianobegeleiding van Matthijs subliem gespeelde ‘I’ll Take Care Of You’. Daarna voegde de ritme-sectie zich erbij en met nog drie nummers van hun recente live CD ‘Rough & Uncut’ knalde men naar het einde toe.
_DSC4269Nadat alle aanwezige Award-genomineerden zich op het podium aan het publiek kwamen presenteren werden de eerste Awards uitgereikt.

Keeping The Blues Alive Award – Ribs & Blues Raalte

_DSC4323Blues CD 2018 Award – Big Bo – Preaching The Blues
_DSC4338Het tweede deel van de Challenge werd geopend door de Dave Warmerdam Band. De band heeft de laatste tijd grote indruk gemaakt op diverse festivals in Nederland, maar ook in België kennen ze deze band inmiddels.
_DSC4361Zangeres Janne Timmer is het stralende middelpunt van de band, die verder wordt gecompleteerd door toetsenist/zanger Dave Warmerdam, gitarist Sonny Ray van den Berg (lees ook het interview met hem op The Blues Alone? – klik HIER), bassist Lars Hoogland en drummer Rick van der Voort.
_DSC4407Ze zetten een perfecte set met uitsluitend prima geschreven eigen werk neer. Mooie combinatie van vakmanschap en jeugdig enthousiasme. ‘De toekomst van de blues’ hoorde ik veelvuldig.
_DSC4490John Frick kennen we natuurlijk als zanger/gitarist van de John Frick Band en Hollands Blauw, een Nederlandstalig blues gezelschap. Met dit duo met drummer Michel de Man toonde hij zijn veelzijdigheid.
_DSC4548Met Hound Dog Taylor en Seasick Steve als grote voorbeelden zetten de heer een prima set neer met goede dynamiek.De ene keer sloeg de drummer een compromisloos ritme, het ander moment schudde hij subtiel met de maracas.
_DSC4581John zong en begeleidde zichzelf op uitstekende wijze op gitaar. Heerlijke swampblues met een lekke rauw randje.
_DSC4594De Challenge werd afgesloten door het Ray Stepien Trio, bestaande uit zanger/gitarist Ray Stepien, bassiste Joni Houtman en drummer Daan van der Vorst.
_DSC4698Veel invloeden van Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix, wiens ‘Voodoo Chile’ het slotnummer op de set-list vormde. Een stevig powerblues trio, dat vorig jaar de Texel Young Blues Challenge won tijdens het festival aldaar.
_DSC4646Nu nog een hoog SRV/Hendrix gehalte maar de potentie is er om tot een prima band uit te groeien.

De jury, bestaande uit de muzikanten Michele ‘Sugar Queen’ Denise, Bart ‘Yasser’ Arnauts (Black Cat Biscuit), Govert van der Kolm (King of the World) en verder Gerard Elferink (Ribs & Blues), Nico Bravenboer (RTV Ridderkerk en Bluezy Blues Festival) en Ewa Matysik (European Blues Union, journaliste). Een internationaal gezelschap (USA, België, Nederland, Polen), had inmiddels de punten ingeleverd en het was tijd voor een pauze, waarin we weer konden genieten van het duo Toussaint & van Essen.
_DSC4827Na de pauze was het tijd om de Bintangs in het zonnetje te zetten. Frank Kraayeveld (bas/zang), Dagomar Jansen (gitaar/zang), Marco Nicola (gitaar/zang) en Burt van der Meij (drums) zetten een korte maar energieke set neer met de nummers ‘Hobo Man’, ‘Agnes Grey’, “Gone Dead Train’ en ‘Alright Alright’, het was niet aan de band af te zien dat zij als sinds 1961 op het podium staat.
_DSC4851Het publiek was het met de opname in de Hall of Fame eens en liet de glazen rinkelen door luidkeels mee te zingen met het slotnummer. Gevolgd door de formaliteiten rond de opname van deze helden in de Dutch Blues Hall Of Fame.
_DSC4881Dan is het weer tijd voor een paar Awards…..

Award Bijzondere Prestatie – Ragtime Rumours
_DSC4899Award Blues Muzikant – Guy Smeets
_DSC4926Award Blues Act – Big Bo
_DSC4941Award Jong Blues Talent – Dave Warmerdam
_DSC5307Publieksprijs – A.J. Plug
_DSC5315Helaas was zangeres A.J. Plug nog niet voldoende hersteld om aanwezig te zijn in Nieuw-Vennep. De gitarist van haar band, Guy Smeets, nam de prijs voor haar in ontvangst en sprak namens A.J. een emotioneel dankwoord uit.
_DSC5170Hoog tijd voor een jam, waarbij voor het eerste deel negen muzikanten het podium betraden voor een shuffle. Het tweede deel met zeven muzikanten was iets overzichtelijker. Allemaal goede muzikanten, maar als snel bleek dat het testosteron rond spatte en iedereen zich duidelijk wilde profileren.
_DSC5080Er was geen duidelijke jam leider en op een gegeven moment hoopte ik dat de ‘rondemiss’ het ‘nog 1 minuut’ bord kwam tonen. Het tweede gedeelte met Robbert Fossen ‘in charge’ was iets gestructureerder, maar ook nu was enige geldingsdrang te ontwaren.
_DSC5232Het programma, dat tot op dat moment keurig op schema lag, liep dus ineens nog aardig uit.
_DSC5285Inmiddels waren de punten geteld en juryvoorzitter Yasser Arnauts maakte er een komisch één/tweetje van met presentator Rob van der Elst.
_DSC5323De winnaars in zijn geworden:

Categorie Bands – Dave Warmerdam Band
_DSC5361Categorie Solo/Duo – Robbert Duijf
_DSC5337Deze twee acts mogen de Dutch Blues Foundation gaan vertegenwoordigen op de IBC in Memphis. De Dave Warmerdam Band kan alvast de fietsen klaarzetten om volgend jaar in Zaanstad Nederland te vertegenwoordigen op de European Blues Challenge.

De diverse bands kregen ook nog de nodige checks uitgereikt om volgend jaar op diverse festivals en andere prestigieuze locaties te komen spelen.
_DSC5376Inmiddels is het alweer tijd voor de vrijwilligers om het zalencomplex weer in oude staat terug te brengen en naar huis te rijden na een dag lang muziek op hoog niveau. Een prima Bluesdag nieuwe stijl, op naar European Blues Challenge 2020 (17 & 18 April) in Zaanstad!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: