Kat Riggins en Erwin Java; Blues is their business and business is good

Kat Riggins en Erwin Java speelden met band bij Café Hofsteenge in Grolloo. Een verslag van Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.

Onder de noemer Sunday Blues organiseert Johan Derksen, bij Café Hofsteenge in Grolloo, ook dit seizoen een aantal concerten in aanloop naar het grote bluesfestival dat zal plaatsvinden op 14 en 15 juni a.s. Een kleine 350 bezoekers hebben de weg naar het Drentse dorp vanmiddag gevonden; het concert is uitverkocht. Kat Riggins levert momenteel, evenals Erwin Java, een bijdrage aan het succesvolle theaterprogramma ‘Johan Derksen Keeps The Blues Alive’, waarin Derksen de bezoekers een lesje blues geeft.

We zagen Kat Riggins al een eens eerder op het podium van Hofsteenge, toen er nog plek was op de dansvloer en menigeen een dansje waagde. Vandaag zullen de dansers hun passen op de plaats moeten maken.
De populariteit van de band heeft niet alleen te maken met de toegenomen bekendheid van Kat, maar ook zeker met de begeleidingsband die vandaag met haar op het podium staat.
java6360Deze bestaat uit Erwin Java (gitaar), Guus Strijbosch (bas), Bas Mulder (toetsen) en Marcel Wolthof (drums). Stuk voor stuk jongens uit het Noorden, met een behoorlijke staat van dienst en een flinke schare fans.
java6528Na een instrumentale aftrap, is het de beurt aan Kat Riggins. Ze heeft er zin in vandaag. De pittige dame, straalt een kracht en zelfvertrouwen uit om jaloers op te worden. Als ze al eens een mindere dag heeft, dan zul je dat aan deze vakvrouw niet merken.
java6408Een mooie uitvoering van Ain’t no Love In The Heart of the City valt ons ten deel. Haar stem is soepel en soulful, haar presentatie uitdagend. In haar lange oranje jurk, met decolleté, beweegt zij vloeiend over het podium. De ritmesectie blijft er stoïcijns onder en ook Bas Mulder verblikt of verbloost niet. Ik zie dat bij menig man voor het podium het zweet uitbreekt.
java6524Naast al die visuele aantrekkingskracht van de frontvrouw, wordt ons vanmiddag ook gewoon een lekkere pot blues voorgeschoteld; gevoelige ballads, swingende shuffles, funky repertoire en prettige Rhythm & Blues wisselen elkaar in hoog tempo af. Kat neemt een slok van haar whisky en veegt de zweetdruppels van haar voorhoofd. Er wordt hard gewerkt.
riggins6399Naast bekende covers als Big Boss Man en Red House is er ook ruimte voor eigen nummers, zoals het funky Tightrope. Kat schudt en passant de hand van een bekende voor het podium. Zij preekt over muren tussen landen, die er niet zouden moeten zijn en zingt A Change is Gonna Come.
java6396Erwin Java toont zich niet alleen een fantastisch solo-gitarist, maar is ook heer en meester in het instrumentaal begeleiden van vocalen. Hij vult aan waar nodig en laat weg, wat weggelaten moet worden. Ritmesectie en toetsenist kwijten zich op geweldige wijze van hun taak. De vraag is wie er beter af is, de band met zo’n frontvrouw of de frontvrouw met zo’n band. Het leidt geen twijfel dat dat een close-finish is.
riggins6433Het publiek zingt en swingt op In the Boysclub. Er is een dankwoord voor Johan Derksen en een dankwoord voor Hofsteenge, een beetje reclame voor hoe heerlijk je er kunt eten en dat je net zo goed kunt blijven omdat je er toch al bent. Er is een gebaar naar Joey Gilmore die op tournee is in Nederland en met zijn booker, tevens die van Kat Riggins, mee naar Grolloo is gekomen voordat hij terugkeert naar de VS. Een gastrol is helaas, om fysieke redenen, voor hem niet weggelegd, maar Kat is dankbaar voor de aanwezigheid van haar bluesmentor.
riggins6422Na twee lange sets is er nog tijd voor een bijzondere toegift op de heilige grond van Hofsteenge; de plek waarmee bluesheld Harry Muskee en zijn Cuby + The Blizzards onlosmakelijk verbonden zijn. Muskee woonde een aantal jaren in Grolloo en het Cuby Museum is er gevestigd. Erwin Java maakte deel uit van Cuby + The Blizzards. Een muisstil publiek luistert naar Somebody Will Know Someday, waarin Erwin Java schittert en Kat Riggins het publiek weet te raken. Met zo’n toegift kun je in Grolloo aankomen. I Feel Good brengt het publiek weer terug in de dagelijkse realiteit.

The Blues Alone dankt Café Hofsteenge voor de prettige ontvangst.

Voor wie ook een keer Sunday Blues in Grolloo wil meemaken: op 28 april kun je genieten van Leif de Leeuw Band en op 26 mei van A.J. Plug.
De entree is € 15,–. Aanvang 15:00 uur en kaarten reserveren kan via info@hofsteengegrolloo.nl of 0592-501226.

Geef hier uw commentaar