Eerste namen Holland International Blues Festival Grolloo 2019 bekendgemaakt!

Hollands International Blues Festival heeft de eerste namen voor de 2019 editie festival bekend gemaakt. Grolloo is weer ‘hét bluesvillage to be’ één week nà Ribs & Blues en Pinkpop. De organisatoren hebben voor deze vierde editie de volgende namen al weten vast te leggen; zo zien we in het persbericht grote bluesnamen als die van  ZZ Top, Lynyrd Skynyrd en Johnny Lang. Maar ook de iets minder grote maar de zeker zo indrukwekkende Danielle Nicole mag volgend jaar Juni naar Grolloo afreizen. De kaartverkoop is inmiddels (21 November) van gestart gegaan. Een dagkaart kost € 75, 00 (excl. servicekosten) en een weekendkaart is in de verkoop voor € 135, 00 (excl. servicekosten).

Photocredits: Promoshots en José Gallois

Vrijdag 14 Juni

ZZ Top, Jonny Lang, Danielle Nicole

ZZ TopWie kent ze niet: ZZ Top is natuurlijk de band uit Houston, Texas die bestaat uit zanger/gitarist Billy Gibbons, bassist/zanger Dusty Hill en drummer Frank Beard – grappig genoeg het enige bandlid dat grotendeels baardloos door het leven gaat. Hoewel ze al werden opgericht in 1969 (wat betekent dat ze in 2019 hun 50-jarig bestaan vieren!), brak ZZ Top in Nederland pas door in 1983 met het album Eliminator, hits als Gimme All Your Lovin’, Sharp Dressed Man en Legs én hun geweldige videoclips. De band werd in 2004 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en verkocht wereldwijd ruim 50 miljoen platen. Leadzanger Gibbons is door critici wel ‘een van Amerika’s beste bluesgitaristen werkzaam in de rock’ genoemd en was als lid van Super Sonic Blues Machine aanwezig op de allereerste editie van het Holland International Blues Festival in Grolloo. In 2016 bracht ZZ Top hun meest recente (live)album uit: Tonite At Midnight: Live Greatest Hits From Around The World.
14164030183_82443d0a60_oAangezien Jonny Lang zijn eerste plaat uitbracht in zijn tienerjaren, kan hij nu als dertiger al terugkijken op een carrière van meer dan twee decennia. Nadat hij op zijn twaalfde begon met gitaarspelen, groeide hij al snel uit tot een bluesgitaar spelend wonderkind; een titel die hij deelde met bijvoorbeeld Kenny Wayne Sheperd en Derek Trucks. Op zijn 15e klonk zijn stem al als een ‘doorgewinterde soulbruller’, staat te lezen in zijn eigen bio. Hoewel Lang begon met een bluesy geluid dat werd beïnvloed door elektrische pioniers als Albert Collins, B.B. King en Buddy Guy, is zijn muziek langzaam geëvolueerd in een moderne R&B-stijl die doet denken aan Stevie Wonder en hedendaagse gospel. Zijn herkenbare blueslicks zijn te vinden op al zijn albums, van zijn eerste Lie To Me tot zijn nieuwste Signs, dat in 2017 verscheen.

26403563644_b66657df8b_oZangeres en bassiste Danielle Nicole groeide op met de blues en werd bekend als een van de oprichters van Trampled Under Foot, de band die ze vormde met haar broers Kris en Nick. Hoewel ze alleen maar de bas oppakte zodat Trampled Under Foot een familieband kon blijven, omarmde ze haar instrument, met als resultaat dat ze de eerste vrouwelijke winnaar werd van de Blues Foundation’s Blues Music Award voor Beste Instrumentalist, Bas in 2014. Nicole bracht in 2015 haar eerste solalbum Wolf Den uit en volgde die op met Cry No More uit 2018; de laatste bereikte zelfs de eerste plaats van de Billboard Top Blues Albumlijst. Met haar band, waarin we ook gitarist/multi-instrumentalist Brandon Miller en drummer Rodd Bland zien, brengt ze de blues naar Nederland..

Zaterdag 15 Juni

Lynyrd Skynyrd, Delgres


Ze zetten in de jaren zeventig zo’n beetje eigenhandig de Southern rock op de kaart. Zelfs na vele decennia gaat Lynyrd Skynyrd nog steeds als de bliksem – en komt naar Grolloo! De band werd wereldwijd bekend met klassiekers zoals Sweet Home Alabama en Free Bird. Maar hun geschiedenis was op z’n zachtst gezegd bewogen, niet in de laatste plaats door een vliegtuigongeluk in 1977 waarbij drie bandleden de dood vonden. Pas na tien jaar pakte de band zichzelf weer op en ging verder. Nadat ook andere bandleden door de jaren heen wegvielen, is gitarist Gary Rossiter nog de enige van de originele bezetting. Hij krijgt bijstand van onder meer Johnny van Zant, die in 1987 de vocalen overnam van zijn omgekomen broer Ronnie. Met ruim zestig albums op hun naam en verkopen van meer dan 30 miljoen wereldwijd is deze rock ‘n’ roll legende bezig aan hun Last Of The Street Survivors Farewell Tour.


Delgres-oprichter Pascal Danaë had zichzelf al gevestigd als een virtuoze gitarist, gespeeld in Londen en gewerkt met artiesten als Morcheeba, Youssou N’Dour en Peter Gabriel toen hij besloot dat zijn hart toch een ander soort muziek nodig had. Hij ontdekte de blues en zijn nieuwe instrument, de dobro, terwijl hij in Amsterdam woonde. Acht jaar later bracht de band die hij formeerde om die nieuwe muziek te kunnen spelen, Delgres, haar eerste album Mo Jodi uit. Dat verscheen afgelopen augustus en brengt een opvallende, unieke versie van de blues. De band werd genoemd naar Louis Delgres, een zwarte officier in de tijd van Napoleon uit Guadeloupe, waar Danaë’s roots liggen. Voor hun muziek halen ze overal invloeden vandaan: een creools gevoel gemengd met Caribische geluiden, dance beats, glamrockgitaar en zelfs soms wat rockabilly. Een ervaring, op z’n zachtst gezegd.

Via deze link komt u direct bij het officiële verkooppunt Ticketmaster maar bellen kan ook 0900 – 300 1250.

HBF_big_logo_2019

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: