Blues Waves 2018: Harmonica Extravaganza Op De Golven

1

Blues Waves vond plaats op zondag 30 September 2019 jl.. Een verslag van Ton Kok met (analoge)foto’s van Paul van Beek.

Zondag 30 september jl. vond de 2018 editie plaats van Blues Waves aan boord van de partyboot De Ameland. In het verleden maakte deze bluescruise onderdeel uit van het Big Rivers Festival, maar de laatste jaren is het een op zich staand evenement, dat tot vorig jaar nog wel kort voor Big Rivers plaats vond. Terwijl De Ameland bij Blues On The River altijd goed gevuld is, wil dit bij Blues Waves nog niet zo lukken. Daarom is de cruise nu van juli naar eind september verplaatst en in plaats van een avondevenement was het nu een middagevenement geworden. Jammer genoeg zette dat dit jaar nog geen zoden aan de dijk, ondanks het sterke programma. Ondanks het feit dat het middendek wederom niet werd gebruikt waren en op het boven- en benedendek de hele dag door zelfs nog zitplaatsen te vinden. Nu zijn de gemiddelde bluesfestivalbezoekers over het algemeen geen moeilijk mensen, maar ook voor hen was het even wennen aan de prijzen aan boord. Twee euro zeventig voor een biertje, € 15,50 voor een maaltijd, bestaande uit twee stokjes saté en wat friet.

Maar goed … de muziek aan boord was eigenlijk dik in orde. Op het bovendek twee acts. Het programma werd hier geopend door de plaatselijke troubadour Ron “Fixxxman” Hendrikse. Hij trad hier aan met zijn nieuwe trio 3 Chords Down. Naast zanger/gitarist Hendrikse bestaat dit trio uit Abner Tanghe (slagwerk) en Patrick Zappeij (gitaar). De band speelt door Rob geschreven eigen werk, aangevuld met rock en blues klassiekers. Terwijl Rob lekker relaxed de nummers brengt, zorgt Abner voor een steady ritme en strooit Patrick daar subtiele solo’s overheen.
Scan 262 F1 Trix 3200 Blues on Waves 30 sept 2018 011Het geheel maakt een lekker warme en laid-back indruk. Natuurlijk ontbreekt werk van Rob’s grote inspirator en voorbeeld Peter de Vries niet en krijgen we diens schitterende “Faces” te horen. Ook worden we getrakteerd op een niet onverdienstelijk gebracht “Old Love”. Al met al een uitstekend debuut van deze band.

De heren wisselden hun sets af met het de Gruning Pigs, een Hongaars duo, bestaande uit de heren Mátyás Pribojszki (harmonica/zang) en Ferenc Szász (gitaar/zang). Van bluesvrienden uit de regio Noord-Limburg had ik al zeer lovende geluiden gehoord.
Scan 262 F1 Trix 3200 Blues on Waves 30 sept 2018 029Normaal word ik zeer sceptisch bij dergelijk geluiden, maar deze heren wisten me vanaf de eerste tonen volledig te overtuigen en met name Pribojszki toonde zich een virtuoos harmonicaspeler, die duidelijk een overtuigend visitekaartje af gaf. Regelmatig was hij op de vloer tussen het publiek te vinden. Naast de reguliere harmonica’s wist hij ook chromatisch te overtuigen. Indrukwekkend blow en suck werk.
Scan 262 F1 Trix 3200 Blues on Waves 30 sept 2018 030Szász ondersteunde hem met stevig gitaarwerk en bleek een prima vocalist te zijn. Eigen werk, afgewisseled met veel bluesklassiekers. Begrijpelijk dat veel aanwezigen nog een poging gingen doen om de heren deze week nogmaals te gaan beluisteren.

Op het beneden dek werd het programma geopend door The Juke Joints. Met deze band ben je als organisator gegarandeerd van een feestje en ook vandaag stelde de band niet teleur.
tweeluikPeter Kempe (drums/zang), John “Sonnyboy” van der Broek (harmonica en trekzak), Mike Staat (gitaar) en Derk Korpershoek (bas/zang) hebben een gigantisch repertoire in de vingers. Ik heb ze dit jaar al meerdere keren zien spelen en elke keer staat er toch weer iets nieuws op de setlist, met daarop natuurlijk ook het ‘klassieke’ repertoire van de band.
DrieluikHoe vaak je de band ook ziet, ze hebben een fantastische trouwe fanschare, die er ook hier op de boot weer voor zogde dat de band niet stopte voor ze wat extra nummers gespeeld hadden.

Afsluiter hier was de sympathieke Brit Giles Robson, die begeleid werd door de Cinelli brothers Alessandro (drums) en Marco (gitaar). Op bas was voor deze middag gerecruteerd ex-Hokie Joint  man  Fergie Fulton. Ze konden nauwelijks de introductie door Maarten Verpoort afwachten om los te gaan in een heerlijke shuffleversie van “One Below Zero”.
Scan 266 F1 Trix 3200 Blues on Waves II 30 sept 2018 030Een ritmesectie die al jaren leek samen te spelen, prima gitaarwerk van Marco en het aan deze kant van de grote oceaan nauwelijks te overtreffen harmonicaspel van Giles, die in een paar jaar van een beetje druk blazende muzikant is uitgegroeid tot iemand die alle finesses inmiddels prima in de vingers heeft, uitstekend weet te doseren en net zo makkelijk ingetogen werk en extrovert werk de zaal in slingert.
Scan 267 Leica IIIb Trix 3200 Blues on Waves II 30 sept 2018 020Tot besluit van de set werden Sonnyboy van der Broek en Mátyás Pribojszki nog even op het podium gehaald en kregen alle drie de harmonica wizards de ruimte om nog even hun klasse aan het publiek te tonen.

Na vijf uur varen konden we terugkijken op een Blues Waves, waarbij de muziek in elk geval van grote klasse was. Overigens liep de bediening vlot en was het personeel erg behulpzaam om elke vraag snel te beantwoorden. Het weer zat ook mee en ook op het achterdek was het genieten. En tóch verdient dit initatief veel meer publiek. Onbegrijpelijk dat het regiopubliek liever genoegen neemt met een coverbandje, dan met super bluesjongens als hier aan boord.

One Response

Geef hier uw commentaar