Rhythm & Bluesnight – Groningen Voegt Nieuwe Namen Toe

Vorige maand (klik hier) maakte TBA? al de meeste namen bekend van de artiesten die op de 2018 editie van de Groningse Rhythm & Bluesnight hun opwachting zullen maken maar er zijn nog een aantal namen aan toegevoegd die wij graag met onze trouwe lezers delen.

Photocredits: Promo shots, Gerrie van Barneveld en José Gallois

Op zaterdag 28 april komen naast de twintig (inter)nationale topacts ook Michelle David, Sven Hammond, Erwin Java feat. Kat Riggins hun Rhythm & Blues-gevoelens met ons delen. Met gitarist Laurence Jones wordt een van de grootse bluestalenten van dit moment in huis gehaald. Lilly Hiatt, inderdaad, de dochter van, mixt haar aangeboren countryroots met een flinke scheut alt-rock. The Blasters swingen al bijna vier decennia de pannen van de daken. Of wat te denken van de dampende rock-‘n’-roll, moddervette soul, rockabilly, roots, gruizige blues en funk van Barrence Whitfield? JD Wilkes duikt met Legendary Shack Shakers diep in zijn Kentucky roots. Ian Siegal zorgt nog steeds voor kippenvel met zijn broeierige, dreigende slidegitaarspel. Last but not least legt men de loper uit voor de koning van de swampblues; Tony Joe White.

MICHELLE DAVID & THE GOSPEL SESSIONS
Michelle DavidWat goed is komt snel bewijst zangeres Michelle David. “Met precies de juiste sobere, maar swingende begeleiding van twee gitaren en drums maakt David een soort muziek dat uitgestorven leek” schreef de Volkskrant. Met haar band The Gospel Sessions maakt ze van elke zaal een gospelkerk, waar het borrelt, stoomt en regelmatig overkookt. Op de R&B Night komt ze haar derde plaat presenteren, de weerslag van een persoonlijk zwaar jaar voor de zangeres, maar ook het album waarop de band zijn definitieve sound lijkt te hebben gevonden. Op het sobere Vol. 1 klonk gospel tot op het bot gestript, op de opvolger klonk al wat meer soul en Vol. 3 staat vol “gospel, gewikkeld in een dekentje van soul, blues, jazz en afrobeat”, aldus gitarist Onno Smit. Voor dit swingende stel de wereld verovert, wordt gelukkig eerst nog even De Oosterpoort op de kop gezet.

ERWIN JAVA & BAND FEATURING KAT RIGGINS
riggins63581Gitarist Erwin Java heeft een waanzinnige staat van dienst, waaronder maar liefst 25 jaar bij Cuby & the Blizzards. Na de dood van zanger Harry Muskee richtte hij King Of The World op, dat internationaal furore maakte en vier goed ontvangen platen uitbracht. Maar er zijn nog zoveel andere uitdagingen en dus besloot Java de band per 1 juni a.s. te verlaten. Afgelopen december bracht hij zijn allereerste soloalbum uit, Keepin’ It Real, waarop Java zijn licht laat schijnen over tien klassiekers uit de blueshistorie, songs die bij hem iets teweeg hebben gebracht tijdens zijn muzikale omzwervingen. Het materiaal van deze geweldig ontvangen plaat staat tijdens dit concert centraal. Met de uit het zonnige Miami afkomstige Kat Riggins, die op dit moment net als Java toert met de theatervoorstelling ‘Johan Derksen Keeps the Blues Alive’, staat er bovendien een ijzersterke powerzangeres op de planken.

SVEN HAMMOND
svenhammond6849Sven Hammond (voorheen Sven Hammond Soul) is een swingmachine met een enorme interne motor, die stomend, ronkend, krakend, piepend en altijd bedwelmend lekkere Hammond orgel-sound de zaal inpompt. Dirty gritty soul noemen ze het zelf, maar het is veel meer dan dat: sensuele R&B, funky pop en zompige bluesrock. Opperbaas is Sven ‘Hammond’ Figee, die elk concert de houdbaarheidsdatum van zijn orgel op de proef stelt. Zanger Ivan Peroti geeft de songs met haast speels gemak een ongekende intensiteit, diepte en swag. Voeg daarbij een droomritmesectie met de groove-koningen Joost Kroon op drums en bassist Glenn Gaddum, die een onverwoestbaar fundament leggen onder de sublieme riffs en melodielijnen van gitarist Tim Eijmaal. Recht naar het hart en what you see is what you get.

KOLARS
kolarsDesert disco, glam-a-billy, spaceblues, r&beyond noemt dit uit Los Angeles afkomstige duo hun muziek zelf. Eh… ja… gelukkig is er zoiets als YouTube; je hoort iets wat ergens in de verte op Bruce Springsteen doet denken – maar dan wel de 21e-eeuwse variant – je ziet een tweemans rock-‘n-rollcircus. Rob Kolar zingt en speelt gitaar, Lauren Brown is een tapdansende drummer die staand op een lage drum een aanstekelijk ritme uit haar voeten roffelt en tegelijkertijd met haar handen de rest van haar kit bespeelt. Dat moet je gaan zien, een aangename verrassing.

MAARIS
Maaris-600x371Een viertal muzikanten vond een paar jaar terug dat hun gemeenschappelijke liefde voor blues en rock maar eens tot een band moest leiden: MAARIS zag het licht. Verwacht van de jonge Groningers geen standaard bluesriedels, maar eigenzinnige songs met een prominente rol voor het hammondorgel. De band wist in relatief korte tijd een herkenbaar geluid te ontwikkelen, zoals te horen is op de goed ontvangen debuut-EP Time uit 2017.

PAUL BENJAMAN BAND & CHRIS BLEVINS
Paul BenjamanDe Amerikaanse staat Oklahoma heeft een prachtig rijtje muzikale grootheden voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Woody Guthrie, Leon Russell en natuurlijk J.J. Cale. Bij zanger en gitarist Paul Benjaman is deze erfenis in uitstekende handen. Niet voor niets staat hij te boek als de muzikale godfather van Tulsa. Special guest tijdens deze tour is Chris Blevins, die op zijn in 2017 verschenen debuutalbum ‘Better Than Alone’ gepassioneerde southern (blues)rock en roots laat horen.

Let op: De aanvangstijd is gewijzigd van 20.00 uur naar 16.00 uur!!
DE OOSTERPOORT
Trompsingel 27
9724 DA Groningen

ZATERDAG 28 APRIL 16:00 UUR

Kaarten: € 36,00 (exclusief servicekosten) en zijn te koop via De Oosterpoort en de Stadsschouwburg Groningen, Plato en ticketmaster.nl

Meer info via de website van Rhythm & Blues Night.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: