Bovenste Beste Aftrap Concertseizoen De Amer door Hans Theessink & Terry Evans

Hans Theessink speelde samen met Terry Evans op 3 September 2017 j.l. in Café De Amer in Amen. Tekst en foto’s van Roelf Rozema.

In het gehucht Amen, onder de rook van Assen, daar is een cultureel café annex muziekpodium, De Amer. Elk muziekseizoen, treden er jaarlijks zo’n tachtig acts op voor publiek, dat gericht komt om naar de muziek van hun keuze te luisteren. Luisterconcerten worden die geroemd! Een gevarieerd
aanbod van folk, singer-songwriter, Americana, soul, blues en alles wat daar omheen en tussen ligt. Menige band en solo-artiest hebben hun eerste stappen op muziekgebied hier live ten gehore gebracht voor publiek. Menig buitenlandse act heeft hier het eerste Nederlandse optreden gedaan. En zijn daarna bekender geworden in en rondom Nederland.

Een wens gaat in vervulling; Hans Theessink en Terry Evans treden samen op in De Amer, in het kader van hun ‘True & Blue’ tour 2017. Het middag- en avondconcert is al maanden van tevoren uitverkocht .

Een mooie zonnige dag in september, de aftrap van een nieuw seizoen. Hans Theessink, sinds dertig jaar woonachtig in Wenen, van oorsprong Tukker, tourt over de hele wereld. Sinds jaar en dag treedt hij op in De Amer. Er is een bijzondere band tussen hem en De Amer. In 1992 lopen Hans en Terry elkaar tegen het lijf in Winnipeg. Er ontstond een klik, die in de loop der tijden tot bijzondere samenwerkingen heeft geleid, in de vorm van albums en concerten.

Terry Evans (geboren in 1937 in Vicksburg, Mississippi, USA), heeft een muzikale carriere waar je U tegen zegt. Om enkele wapenfeiten te noemen; een band samen met Bobby King, Evans als (meer dan) achtergrondzanger op diverse beroemde albums van Ry Cooder en tijdens diens tournees, solo albums van Terry met medewerking van dezelfde Ry Cooder. Ook samen met Hans Theessink hebben een aantal albums het licht gezien. Met Theessink treedt hij nog regelmatig op, in Europa en Amerika. Zijn zang, met een enorm bereik, maar vooral de diepgewortelde soul is uniek.
_DSC1261 A llogo BAEen speld kun je horen vallen, Hans zet in op gitaar, Terry begint zacht te zingen en de soul vloeit de zaal in, een magisch moment. Vele magische momenten volgen, in blues, soul en rock & roll nummers. Van klein gehouden tot hartverscheurend. De stemmen matchen bijzonder; Terry met zijn enorme bereik, Hans met zijn gebronsde stemgeluid. Hans met zijn begenadigd gitaarspel, inclusief slide. Hier zit een duo, dat zichtbaar geniet van wat ze doen. Er is onderling contact, er zijn kwinkslagen, ze verrassen elkaar af en toe. Er worden korte anekdotes tussendoor verteld. Bij een
nummer zoals ‘Down in Mississippi’ luistert het publiek ademloos, hier wordt een ziel blootgelegd. Hier krijg je kippenvel van.
_DSC1275 A logo BANa de laatste noot is het heel even doodstil, daarna volgt een ovationeel applaus. Ook nummers, zoals ‘Delta time’ en ‘Vicksburg Is My Home’, beide door Hans geschreven, nemen het publiek mee naar de Mississippi delta, de bakermat van de soul en blues in Amerika. Odes worden er gebracht aan Bo Diddley, Chuck Berry, niet standaard maar met een geheel eigen interpretatie. Ook is er gein, als “I need money” in de laatste refreinen wordt omgedoopt in “I need meatballs”, de mensen zingen mee voor de pauze. Even ter verduidelijking, in pauzes (er zijn altijd 2 tijdens de concerten) serveert De Amer de nationaal en internationaal geroemde Amer-gehaktbal.
_DSC1280 A logo BAEen bijzondere middag; twee mensen met samen 150 jaar levens- en muziekervaring op één podium, met zoveel passie, zoveel soul. Samen met het avond-concert hebben ruim 200 mensen dit mee mogen maken. Het zal hen nog lang heugen.
_DSC1257 A logo BATenslotte mag ik nog een “geheim” verklappen. Terry Evans werkt momenteel samen met Ry Cooder aan een nieuw album dat medio maart 2018 zal verschijnen.

De Amer had zich geen betere aftrap van het nieuwe concertseizoen kunnen wensen.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: